VEGO Holdings (Virtual Environment Generation & Optimization), unul dintre liderii locali din domeniul proiectării şi tehnologiei, a prezentat presei un hub propriu de Inteligență Artificială care poate conduce la performanțe spectaculoase, de fapt un info-sistem care integrează o suită de peste 20 de inteligențe artificiale cu antrenamente diferite, capabile să răspundă specializat nevoilor din domeniul proiectării și a celor conexe, managementului și gestionării documentelor.
Sistemul a fost dezvoltat in-house pe parcursul a 12 ani de investiții și pasiune, atingând rezultate de excepție.
Astfel, costurile unui proiect imobiliar pot fi mai mici cu 10% până la 15% dacă în întreg procesul de proiectare și execuție sunt utilizate instrumente software ce înglobează Inteligență Artificială (AI), roboți software și algoritmi, afirmă în baza experienței acumulate în ultimii 20 de ani de VEGO Holdings.
Eficientizarea costurilor se realizează în principal prin reducerea timpului necesar proiectării, reducerea erorilor în proiectare și reducerea timpului necesar pentru obținerea avizelor și autorizațiilor și deblocarea resursei om pentru a se implica în principal în identificarea celor mai eficiente soluții tehnice.
De exemplu, VEGO a reușit să reducă cu până la 40% durata de timp necesară obținerii avizelor necesare pentru proiectele pe care gestionează pentru clienții săi, folosind inteligența artificială ca instrument de a înțelege mai rapid cerințele autorităților.
În prezent, VEGO derulează peste 100 proiecte simultan, fiecare cu o durată medie de 9 luni, fiecare cu câte 1.000 de avize, în medie.
Compania estimează că fără utilizarea roboților software, algoritmilor și inteligenței artificiale în procesul de planificare strategică, ar fi fost necesar ca 10% din munca totală depusă să fie alocată procesului de planificare și replanificare a activității, respectiv 1.500 ore lunar pentru fiecare 100 de angajați. Utilizând instrumentele software de inteligență artificială, VEGO reușește să reducă durata procesului de planificare până la 2% din munca totală depusă într-o lună, respectiv 330 ore pentru cei 180 de angajați.
”În acest moment, pentru a discuta cu cifre concrete, 20% din cifra de afaceri din acest an a fost realizată utilizând AI și ne propunem ca la finalul anului să atingem 30%. Utilizarea AI ne-a ajutat să avem o zi de vineri liberă pe lună, iar începând din luna august 2023 am trecut la doua zile libere pe lună. Având în vedere eficiența pe care am obținut-o prin implementarea unor soluții mai complexe bazate pe automatizare și AI am decis să implementăm de la 1 septembrie săptămâna total redusă de lucru, de 4 zile pe săptămână (48 de zile de concediu suplimentare pe an)”, a declarat Virgil Profeanu (foto), fondatorul VEGO Holdings.
Inteligența Artificială nu doar că permite livrarea rapidă și fără erori a proiectelor, dar asigură și respectarea legislației și contribuie la o mai bună înțelegere a acesteia.
Prin generarea de documente standardizate, aceasta facilitează procesul de conformare la normele juridice, reducând astfel riscul de nerespectare a legii. Mai mult, Inteligența Artificială poate contribui la dezvoltarea unei culturi organizaționale bazate pe respectarea legii și pe înțelegerea profundă a obligațiilor juridice. Acest lucru poate duce la creșterea încrederii în companie, atât din partea angajaților, cât și a partenerilor de afaceri.
Prin stagii aplicate de ”învățare”, cu consilierea ”navigatorilor” specializați (persoanele instruite să customizeze sistemul funcție de verticala de business vizată) și familiarizarea beneficiarului cu ”hrănirea” și operarea sa, RENDA poate deservi cu mare succes orice domeniu de afaceri.
Despre VEGO Holdings
VEGO Holdings (Virtual Environment Generation & Optimization) este un grup consolidat de firme care reprezintă la acest moment unul dintre cei mai importanți poli de tehnologie și proiectare în construcții, de la urbanism, arhitectură, structură, la infrastructură și instalații. Proiectarea curentă vizează clădiri civile şi industriale, clădiri de birouri, ansambluri de locuinţe, centre comerciale, hale industriale, hale de producţie şi infrastructură, amenajări peisagistice, urbanism.
Compania a proiectat până în prezent aproape 8 milioane de metri pătrați de construcții diverse, pentru care a obținut peste 25.000 de autorizații, avize și acrorduri, care au generat investiții imobiliare totalizând 3,67 miliarde de euro. Astfel au fost proiectate peste 8,2 miliarde de metri patrați și au fost urbanizate 47 de hectare de teren intravilan.
Potrivit datelor Oficiului Registrului Comerțului, în 2022, din holdingul respectiv fac parte firme precum Vego Design Expertise, Vego Concept Engineering, Vego Construct Development, etc., cu un rulaj de peste 10 milioane de euro și circa 180 angajați.