România este a cincea țară din regiune după numărul de companii reprezentate în clasamentul Deloitte Europa Centrală Top 500, cu 35 de companii. Veniturile lor agregate au totalizat aproape 39 miliarde de euro, la sfârșitul anului trecut, față de 39,6 miliarde de euro în 2011.
Clasamentul realizat anual de Deloitte Europa Centrală în 18 țări se află la a șaptea ediție și ia în calcul cifra de afaceri raportată de companii în anul calendaristic precedent.
„2012 a fost un an dificil, atât pentru România, cât și pentru Europa Centrală. Cu toate acestea, România și-a menținut locul în clasament, în ciuda numărului mai mic de companii,” spune Ahmed Hassan, Managing Partner Deloitte România. „14 companii au urcat în clasamentul din acest an, două dintre ele având o ascensiune de 74, respectiv 70 de poziții. Totodată, avem 5 companii nou-intrate în clasament, față de numai 4 în 2012, ce-și desfășoară activitatea în diferite domenii. În concluzie, multe dintre companiile locale au înregistrat performanțe notabile anul trecut, deși mediul de afaceri rămâne incert.”
Clasamentul celor mai mari companii din România este dominat în continuare de industria energiei și resurselor (cu 14 companii), urmată de industria bunurilor de consum și transporturi (10), industria prelucrătoare (6), tehnologie, media și telecomunicații (4) și industria farmaceutică (1).
„Deși zona Euro își revine cu pași mici, companiile trebuie să-și păstreze prudența, deoarece criza nu s-a încheiat încă,” afirmă George Mucibabici (foto), Președinte Deloitte Romania. „Europa de Vest este prima regiune care înregistrează rate pozitive de creștere, dar acestea sunt încă reduse și insuficient susținute de centrul și sudul Europei. Mediul de afaceri rămâne vulnerabil, ca urmare a unui sistem bancar slăbit, a unui șomaj ridicat și a frământărilor sociale și politice.”
Pentru prima dată, raportul prezintă componența consiliilor directoare și de administrație din companiile regionale. În România, femeile și managerii străini reprezintă 17,1%, respectiv 35,5% din numărul total de membri ai consiliilor directoare, procente semnificativ mai ridicate decât media înregistrată la nivel regional (12,2%, respectiv 23,8%). Ponderile referitoare la consiliile de supraveghere sunt asemănătoare ca tendință pentru expatriați (36,2% în comparație cu 28,6% în Europa Centrală), dar sunt mai scăzute în cazul femeilor (11,8%, față de 12,8% în CE).