Search
Miercuri 24 Aprilie 2019
  • :
  • :

În Cluj-Napoca există avocați buni și foarte buni în toate domeniile

Interviu cu Luiza Budușan, Managing Partner, Budușan & Asociații


Cum a decurs anul 2017 pentru societatea Budușan & Asociații? Ce obiective aveți în anul următor?

Anul 2017 a fost, și este încă, un an bun pentru noi, un an în care am avut rezultate bune  atât  în ceea ce privește soluțiile obținute în instanță cât și financiare, în care ne-am consolidat parteneriatele vechi și am încheiat unele noi.

Cu alte cuvinte, un an în care am avut satisfacția să continuăm colaborări de 10-15 ani cu clienții noștri permanenți  și să inițiem colaborări atât pe partea de consultanță, cât și de litigii cu alte societăți importante, în special din zona Transilvaniei.

Care sunt departamentele care generează cele mai mari venituri? Ce arii de practică intenționați să dezvoltați în perioada următoare?

Cele mai mari venituri sunt generate în cadrul Budușan și Asociații din litigii, în special cele implicând societăți comerciale – dosare de recuperări prejudicii, daune, debite, reprezentarea creditorilor în insolvență sau în contradictoriu cu fiscul, dar și concurență neloială sau apărarea dreptului la imagine.

Însă și departamentul nostru de dreptul familiei este în ascensiune, mai ales în ceea ce privește cazurile extrem de numeroase de autoritate părintească, și nu în ultimul rând voi menționa și rezultatele notabile ale echipei noastre de drept penal, în special pe partea de penal economic.

Consultanța este la rândul ei extrem de importantă pentru clienții noștri – care se orientează mult spre prevenție și negociere. În domeniul consultanței în prezent dezvoltăm intens departamentul de protecția datelor cu caracter personal, având în vedere schimbările importante în legislația europeană  care  sunt incidente în cazul majorității clienților noștri și se vor aplica și la noi începând din 2018.

Prin ce se caracterizează stilul dumneavoastră de leadership? Cât de dificil a fost să formaţi o echipă de avocaţi redutabilă? 

Nu cred că am aderat la un anumit stil de leadership consacrat, astfel încât să îl pot defini într-un cuvânt. Față de majoritatea actualilor colegi din societate am avut ascendentul și, totodată, avantajul că au fost stagiarii noștri, ai mei și ai societății.

Asociatele mele au fost stagiarele mele acum 12 ani, de aici încolo anual cel puțin câte unul doi sau chiar trei foști stagiari au rămas în echipă. Deși nu a fost ușor să pregătim câțiva zeci de tineri stagiari în ultimii 12 ani, rezultatele au dovedit că a meritat cu prisosință.

Avocații  care rezonează  cu principiile noastre și cu modul nostru de lucru sunt cei cu care mergem înainte, ne dezvoltăm profesional împreună și chiar am legat prietenii frumoase în cadrul echipei noastre.

Îmi place să cred și, spun eu, cu motiv că lucrăm într-un parteneriat cu majoritatea colegilor, chiar și cu stagiarii. Rolul meu de lider se manifestă prin grija față de respectarea principiilor și valorilor comune, la care toți am aderat, grijă care se reflectă chiar și în strategia câte unei cauze pe care o stabilim împreună. 

Care sunt avantajele celor care apelează la serviciile societății dumneavoastră? Cu ce experți (notari, practieni în insolvență, executor judecătorești, traducători, evaluatori autorizați, consultanți fiscali etc.) colaborați?

Avantajele, mai ales pentru clienții cu cauze mai dificile, sunt evidente. Putem forma echipe de 2, 3 sau chiar 5 avocați pentru câte un client care lucrează împreună pe dosare vaste. Stagiarii și internii noștri ne asigură munca extrem de importantă de cercetare  a spețelor similare – obținerea jurisprudenței – care de multe ori este decisivă în balanța câte unei cauze delicate.

Colaborări strânse avem, nu se poate fără, consolidate în 20 de ani cu majoritatea ramurilor de drept, mai ales cu notarii  cu care „colaborarea „ s-a format pe parcursul întregii mele vieți, mama și sora mea fiind notarii care ne susțin de câte ori clienții noștri au situații juridice ce implică asistență notarială.

Cum vă motivați și stimulați echipa de avocați?

Motivația o are fiecare avocat în parte, mai ales în primii ani este aceea de a se depăși pe el însuși, de a fi a doua zi mai bun profesional decât în ziua anterioară. Este esențial   pentru a fi un profesionist valoros să ai această ambiție și să ți-o menții permanent trează.

Echipa mea știe că doar cunoștințele temeinice îți dau încrederea și siguranța în tine care convinge clientul să-și încredințeze cauza în mâinile tale, iar ulterior, aceste cunostințe aduc succesul care face clientul să rămână.

Și astfel vin și rezultatele financiare, iar când vin după o muncă susținută într-o profesie care te pasionează,  mulțumirea este cu atât mai mare.

Am creat astfel posibilitatea ca fiecare să se perfecționeze, să se susțină, să colaboreze și dacă există pasiune pentru profesie, succesul financiar, la care se gândesc majoritatea când rostesc cuvântul avocat, nu va întârzia să apară.

Care este numărul optim de avocați la care doriți să ajungeți, având în vedere nevoile pieței și experiența de până acum?

În prezent suntem la numărul optim de avocați, 22 de avocați, conlucrând în cadrul unei singure societăți în Cluj-Napoca ne plasează ca fiind una din cele mai mari ca și număr din Transilvania. Dar nu numărul de avocati contează neaparat, ci posibilitatea de a acoperi complet orice cerință pentru clienții noștri, și nu o dată am recrutat având în vedere nevoile de consultanță crescute ale unui anumit client.

Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai este foarte apreciată, ajutând societățile de avocatură din Cluj-Napoca și din toată țara. Cum apreciați nivelul de pregătire și entuziasmul tinerilor stagiari/absolvenți?

Nivelul de pregătire este foarte ridicat, este adevărat, la nivelul cunoașterii dreptului din punct de vedere teoretic. Entuziasmul tinerilor absolvenți/avocați îl văd, fără a generaliza, ca fiind în scădere raportat la numărul de absolvenți care aleg cu inima deschisă profesia de avocat.

Până de curând, acum 3 – 4 ani, mulți dădeau examen doar la barou știind exact că asta își doresc, și aceste persoane performează cu adevărat, unii și la noi în societate. Când deja nu mai ești sigur și intri în barou pentru că nu ai reușit la INM de exemplu, așa vei și profesa, probabil satisfăcător, dar în niciun caz nu vei străluci în profesia noastră.

Pe ce abilități puneți accent atunci când luați în considerare recrutarea de noi colaboratori?

Față de ceea ce am arătat anterior, evident, în primul rând pe dorința de a practica această profesie. Examenul de intrare în barou este foarte dificil acum –  un rezultat de admitere indicand cunoștințe teoretice temeinice.

Dacă există entuziasmul construit în ani întregi de vise la această profesie – fie că sunt vise inspirate de cărți, filme, părinți/rude în domeniu sau inspirate chiar din experiențe de viață, restul vine de la sine. Cu multă muncă, desigur,  dar când faci ceea ce îți place munca nu este atât de grea, mai ales dacă o faci într-un mediu care îți facilitează dezvoltarea, cum ne place să credem că suntem noi.

 Ce îi sfătuiți pe tinerii care doresc să se îndrepte către avocatură? Ce greșeli ar trebui să evite?

Îi sfătuiesc să nu aleagă avocatura ca și opțiune de rezervă. Dacă o fac așa, o fac degeaba. Vor fi medii sau mediocri, permanent cu gândul la ceea ce își doreau de fapt, unii continuând să își dorească altceva. Iar dacă nu reușesc să-și îndeplinească adevăratul vis, vor fi nemulțumiți în profesie, care se va reflecta, cel mai probabil, și în viața personală.

Cum percepeți competiția existentă în piața avocaturii din Cluj-Napoca?

Este o competiție motivantă. În Cluj-Napoca există avocați buni și foarte buni în toate domeniile, așa încât în prezent poți să ai un model –  atât în ceea ce privește o pledoarie frumoasă , modul de lucru, atitudinea față de client sau în instanță și chiar și un model de carieră spre care tindem cu toții.

Eu, personal,  continui să am modele – care sunt atât unii din  avocații care erau deja în barou când eram stagiară dar chiar  și colegi mai tineri, la care apreciez modul în care susțin o cauză sau  în care au redactat o acțiune de exemplu. Și când simt o colegială invidie  îmi dau seama că am în continuare de învățat, de  perfecționat.

Dar pe de altă parte suntem într-adevăr foarte mulți avocați în Cluj-Napoca, așadar diferența este făcută de rezultatele bune care aduc și  recomandările clienților și nu numai.

Sunteți Consilier în Baroul Cluj. Cum a evoluat această instituție în ultimii ani?

Consiliul Baroului în care activez de 11 ani deja s-a modernizat și s-a deschis extrem de mult, atât spre avocați cât și spre celelalte profesii, și nu în ultimul rând la nivel internațional.

 

 

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *