Search
Joi 9 Iulie 2020
  • :
  • :

Monia Dobrescu, Avocat Partener, Mușat & Asociații: Ne place să fim provocați

Interviu cu Monia Dobrescu, Avocat Partener, Mușat & Asociații

Ne place să fim provocați

 

 

V-ați specializat în Real estate. Cât de importantă este această arie de expertiză pentru Mușat & Asociații?

Practica de Real Estate este și va rămâne una din cele mai importante și mai relevante arii de practică din cadrul firmei noastre, indiferent de modul în care a fost afectat acest segment de piață ca urmare a schimbărilor economice. Este o arie de practică principală, în continuă dezvoltare, sub toate aspectele, atât din perspectiva portofoliului de clienți, cât și a complexității proiectelor în care suntem implicați.

Cum este structurată echipa pe care o coordonați? Care au fost dosarele cele mai provocatoare în ultimii ani?

Echipa pe care o coordonez este una dintre cele mai extinse, având în vedere și faptul că specializarea mea nu se rezumă doar la real estate, având expertiză și în zona de finanțări și drept bancar, precum și în domeniul fuziunilor și achizițiilor. Nivelul de „senioritate” și rolul fiecărui avocat din echipa pe care o coordonez diferă în principal în funcție de experiență, dar și de alte criterii de evaluare internă, cum ar fi acele „abilități” proprii pe care avocatul le dovedește în gestionarea proiectelor și rezolvarea problemelor care apar pe parcursul unei tranzacții. Am în echipă avocați seniori, dar și tineri avocați, care abia au promovat examenul de Barou. După cum știți, firma noastră este recunoscută pentru rolul pe care îl are în pregătirea avocaților săi. Este de notorietate faptul că încă de la începuturile activității sale, Mușat & Asociații a fost catalogată drept o „școală” a avocaturii românești.

În ceea ce privește proiectele noastre, cred că cele mai provocatoare din ultimii ani au fost acelea care au implicat coordonarea mai multor jurisdicții și alinierea tuturor părților implicate (investitori, bănci, constructori, autorități publice, etc.) în vederea finalizării respectivelor proiecte în timp util pentru clienți. Ar fi dificil de nominalizat un proiect anume, având în vedere că fiecare tranzacție de nivelul zecilor de milioane ajunge la un grad de complexitate semnificativ, date fiind miza financiară și riscurile asociate.

Care sunt atuurile Mușat & Asociații, într-o piaţă atât de dinamică şi cu un grad ridicat de concurenţă?

Cred că dinamismul și expertiza juridică complexă constitutie motivele determinante care ne fac să menținem nivelul ridicat al excelenței și pragmatismului, atuuri apreciate în decursul timpului de clientela pe care o reprezentăm. Ne place să fim provocați, fie prin complexitate, fie prin termene strânse, să oferim acea „plus valoare” pe care clientul se poate baza atunci când situația o impune. Cred că este important să ai o echipă pregătită să acorde asistență necesară, indiferent de complexitatea proiectului. Faptul că ne-am menținut drept o firmă de top după aproape 30 de ani pe o piață așa dinamică și într-o concurență reală, spune multe despre Mușat & Asociații și despre echipa noastră.

În ultimii ani a fost o efervescență pe toate segmentele  – rezidențial, birouri, industrial, logistic, retail, hoteluri, etc. Putem spune că piața imobiliară din țara noastră este una matură?

Ce putem spune cu siguranță este că piața imobiliară din România este într-o continuă dezvoltare (marcată de toate etapele aferente, inclusiv de perioade de efervescență urmată de perioade de acalmie, de „reașezare”).

Am observat, în schimb, un comportament mai matur al jucătorilor de pe piața (atât investitori/dezvoltatori, cât și constructori), aceștia preferând să se implice îndeaproape în toate aspectele unui proiect imobiliar și manifestând o prudență evidentă în luarea deciziilor.

Cum vedeți evoluția în următorii ani a acestei industrii, ținând cont de potențialul ei de creștere, de tranzacțiile realizate în ultimii doi ani, de nivelul actual al prețurilor  și de cererea clienților?

 Piața imobiliara din România se va dezvolta în continuare, sperăm într-un ritm sănătos, bazat pe o cerere reală.

Sunt totuși multe aspecte de rezolvat în următorii ani pentru a pentru a putea vorbi de o evoluție matură a acestei industrii, cum ar fi aspectele de ordin juridic (legislație în continuă schimbare, practica neunitară a instanțelor de judecată, reguli de urbanism neactualizate, etc.). Sperăm că și aceste aspecte să fie clarificate în viitorul apropiat.

Totodată, sunteți specializată în drept bancar și financiar. Băncile comerciale din România sunt obligate să aloce resurse suplimentare semnificative în zona de conformare cu toate reglementările europene din ultimii ani, cele care au început să intre în vigoare sau care urmează să fie adoptate, în perioada următoare. Este vorba despre GDPR, BASEL III, MIFID II și PSD2. Cum apreciați nivelul de conformare a băncilor la noile reglementări?

 Am remarcat că instituțiile de credit din România sunt în mod constant interesate și preocupate de conformarea la normele locale și europene. De cele mai multe ori, demersul de conformare al instituțiilor de credit pornește cu mult timp înainte de intrarea în vigoare a normelor în cauză. Cu titlu de exemplu, cunosc situații în care instituțiile de credit au început demersul de conformare la normele MIFID II/MiFIR chiar și cu doi ani înainte de intrarea acestora în vigoare la nivel european.

Există în continuare o doză de incertitudine în piață cu privire la cum urmează a se aplica PSD 2 respectiv AMLD 4 din cauza nefinalizării demersului României de implementare în legătură cu cele două directive anterior amintite.

În Parlament se dezbat sau vor urma să fie dezbăture o serie de proiecte de legi privind plafonarea dobânzilor, limitarea valorii recuperabile a creanțelor cesionate și eliminarea caracterului de titlu executoriu al contractelor de credit.  Toate aceste proiecte preocupă și îngrijorează în mod firesc instituțiile de credit și pe cele financiare nonbacare, asociațiile profesionale și patronale de profil (ARB și CPBR). Cum percepeți aceste tensiuni între sistemul bancar și anumiți parlamentari?

 Consider că tensiunile la care faceți referire rezultă din incorecta înțelegere a activității bancare și a mecanismului dobânzilor din partea factorilor de decizie. Cel mai probabil, soluția acestor tensiuni o reprezintă dialogul constructiv și argumentat, atât din partea sectorului bancar, cât și din partea factorilor politici.

 Cum găsiţi echilibrul între viaţa personală şi cea profesională? Ce lucruri aduc bucurie în viaţa dumneavoastră, în afara profesiei de avocat?

 Este o adevărată provocare, într-adevăr, să menții un echilibru între viața personală și cea profesională, mai ales dacă ești pasionat de ceea ce faci și nu concepi să nu faci totul la un nivel ridicat de profesionalism. Dar atunci când ai un copil de care ești realmente îndrăgostită (zâmbește), ai suficientă motivație pentru a menține acest echilibru. Mie bucuria în viața personală mi-o aduce timpul petrecut cu fiul meu, Alex (7 ani). Alături de Alex îmi permit să fiu din nou copil și să mă mai bucur încă o dată de tot ce înseamnă acest lucru, evident, cu mintea adultului de azi. În general, timpul liber îmi place să mi-l petrec cu familia și cu acei oameni cu care pot să fiu eu însămi. În plus, îmi place foarte mult să călătoresc și profit de orice ocazie să fac asta.

Interviu apărut în revista LADY LAWYER
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *