PCC SE, principalul acționar minoritar al SC Oltchim SA Râmnicu Vâlcea, a elaborat propriul concept de plan de reorganizare a Oltchim, pe care îl va prezenta în cursul Adunării Generale a Acționarilor din data de 30 aprilie, se arată într-un comunicat de presă al companiei.
“Considerăm că este de datoria noastră să ne implicăm activ în salvarea combinatului. În acest sens, am elaborat propriul concept de reorganizare, ce conține explicații de ordin economic pentru fiecare punct în parte, dar, în același timp suntem deschiși la orice plan propus de oricare dintre părțile implicate”, spune Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC în România.
Situația financiară extrem de dificilă în care se găsește compania în momentul actual, face ca Oltchim să nu dispună de banii necesari pentru desfășurarea activității curente. De asemenea, Gheorghe Piperea, reprezentantul administratorului judiciar al companiei, a declarat public că în scurt timp furnizorii vor sista livrarea de materie primă și energie electrică, fapt ce va duce la închiderea secțiilor care mai funcționează în prezent. “Această situație ne-a impulsionat să venim cu propria variantă de reorganizare. Bineînțeles că suntem gata să ascultăm și să acceptăm – dacă vom considera că este mai fezabil decât cel propus de noi – orice alt plan ce vizează restructurarea și, implicit, salvarea companiei”, a adăugat Wojcieh Zaremba.
Concept integrat
Conceptul de reorganizare realizat de PCC cuprinde toate părțile componente ale Oltchim, precum și Arpechim, Divizia Petrochimie.
În ceea ce privește raportul privind cauzele care au generat insolvența, elaborat de către administratorul judiciar, PCC SE consideră că acționarii Oltchim trebuie să fie informați dacă se intenționează concretizarea soluțiilor de reorganizare propuse în raport și în ce mod vor fi acestea implementate. Administratorul judiciar și/sau cel special ar trebui să prezinte, din punctul de vedere al PCC, o serie de informații, dintre care menționăm:
- propunerea de reorganizare a Oltchim și măsurile pe care administratorul judiciar dorește să le ia în acest scop;
- prezentarea unor studii de fezabilitate sau analize care au stat la baza elaborării planului;
- orice potentială ofertă primită de la investitori pentru cumpărarea Oltchim ca întreg sau a unor părți din Oltchim;
- măsurile economice și financiare pe care administratorul judiciar le va implementa până la aprobarea planului de reorganizare;
- informații clare cu privire la separarea activelor viabile de cele neviabile (referitor la crearea celor două societăți: Oltchim 1 și Oltchim 2);
- prezentarea de către administratorul special și/sau judiciar a informațiilor cu privire la stadiul în care se află negocierile cu băncile, pentru obținerea de finanțare în vederea desfășurării activității curente a Oltchim;
- prezentarea de informații detaliate cu privire la orice ajutor de stat pe care Oltchim SA ar putea să îl primească.
Se dorește înființarea unui comitet special
“În acest moment trebuie să ne concentrăm exclusiv asupra unor măsuri cât mai eficiente și mai rapid de implementat, pentru a evita închiderea definitivă a societății. Una dintre aceste măsuri este, în opinia noastră, înființarea unui comitet special care să aibă ca scopuri: identificarea posibilităților de redresare a societății, consilierea adminsitratorului special cu privire la administrarea societății în perioada de insolvență și redactarea planului de reorganizare, în baza informațiilor puse la dispoziție de societate”, a concluzionat reprezentantul PCC în România.
PCC propune următoarea structură a comitetului: președinte, administratorul special al societății, Bogdan Stănescu, iar membrii: directorul general, Mihai Tălpășanu, toți directorii executivi ai Oltchim, reprezentantul principalului acționar minoritar, Wojciech Zaremba și un reprezentant al altui acționar minoritar, Cristian Duțescu. Structura finală a comitetului ar urma să fie votată în timpul Adunării.
Părțile interesate vor putea, prin intermediul acestui comitet, să le pună la dispoziție administratorului judiciar și altor participanți la procedura insolvenței, expertiza lor în industria petrochimică sau în restructurarea societăților cu o situație financiară dificilă.
Planul de reorganizare a Oltchim, propus de către PCC SE va fi prezentat mass-media, în întregime, în cel mai scurt timp.
PCC este un grup de companii, activ pe plan internațional, cu filiale în 13 țări, condus de PCC SE – compania mamă, cu sediul în Duisburg, Germania. De la înființarea sa, în 1993, ca societate comercială pentru produse petrochimice și pe bază de carbon, grupul PCC a crescut continuu în ultimul deceniu, devenind un holding diversificat.
PCC SE este principalul actionar minoritar din cadrul Oltchim, deținând o participație, directă și indirectă, de 32,3432% din capitalul social al companiei.