Search
Miercuri 24 Iulie 2019
  • :
  • :

Succesul echipei noastre se bazează în primul rând pe viziune, pregătire și experiență

Interviu cu Gabriel Albu, Managing Partner, Budușan, Albu și Asociații

 

Budușan, Albu și Asociații s-a impus în ultimii ani ca una dintre cele mai bune societăți de avocatură din România cu expertiză în dreptul penal al afacerilor. Pe ce se bazează succesul echipei pe care o coordonați?

Ca urmare a unei colaborări solide între partenerii fondatori, încă din 2005, și pe fondul „inflației” de reglementare penală din ce în ce mai sofisticată și imprevizibilă a statului, creșterii numărului de fapte incriminate ca infracțiuni și a spețelor de acest tip, Budușan, Albu & Asociații a fost înființată formal în anul 2008, ca pionier în ramura de drept penal al afacerilor, fiind implicată de atunci într-o vastă majoritate a cazuisticii importante de profil. Suntem mândri că am fost prima firmă apărută pe piață, pregătită să înțeleagă și să gestioneze instrumente din ce în ce mai organizate, sofisticate și bine echipate ale acuzării, o evoluție majoră față de clasica practică a apărării existente până în anii 2000.

Succesul echipei noastre se bazează în primul rând pe viziune, pregătire și experiență. Avocații care formează echipa Budușan, Albu & Asociații au o experiență profesională cumulată de peste 100 de ani. Observând schimbările majore care aveau loc în perioada 2003-2008 în sistemul de acuzare public, filozofia companiei noastre a fost să punem laolaltă resurse complementare, cu background-uri diverse, pentru a putea realiza cât mai bine managementul cazurilor de acest gen, din perspectiva tuturor actorilor implicați. Astfel, echipa noastră este formată atât din foști magistrați, cât și din foști avocați de business, foști avocați in-house, cu deschidere și know-how către cooperarea cu diverși specialiși/experți, toți cu o înaltă reputație academică și profesională. Toate aceste resurse ne ajută să procesăm integrat, minuțios, pluridisciplinar și la un standard profesional foarte înalt toate cauzele angajate. Prin această folozofie, compania noastră s-a adresat, comparativ cu competitorii noștri, unei clientele sofisticate.

Experiența și implicarea în majoritatea cauzelor high-profile de această natură reprezintă un alt factor de succes. Încă de la înființarea firmei, putem spune că am fost opțiunea numărul 1 a clienților high profile, în special din mediul corporate, fiind recunoscuți ca lideri de piață în domeniul complex al dreptului penal al afacerilor (white collar crime). Practica noastră a vizat și vizează în mare parte infracțiuni de evaziune fiscală, la regimul fondurilor europene, spălare de bani, infracțiuni la regimul pieței de capital, al achizițiilor publice, privatizării, fraude bancare, corupție, alte infracțiuni de serviciu, delapidare, înșelăciune, de regulă anchetate de către direcțiile specializate din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, anume DNA și DIICOT. Printre clienții noștri se numără fonduri de investiții internaționale, distribuitori de echipamente industriale, companii din domeniul petrolier, pharma, companii de infrastructură internaționale, companii din industria FMCG, bănci, companii de asigurări, companii din domeniul telecom, companii de construcții etc.

Dintre cauzele recente, cunoscute la nivel public, putem menționa dosarul „Rompetrol”, dosarul „Bîrsan”, dosarele fostului președinte ANAF Blejnar, dosarul „Siveco”, dosarul „Intrarom”, dosarul „Bancherii”, dosarul „Petromservice”, dosarul „Polaris”, dosarul „privatizarilor strategice”, dosarul „RCS-RDS”, dosarul „Banca Transilvania / Bank of Cyprus”.

Grație colaborării cu clienți high-level și expunerii la cazuri complexe și de multe ori transfrontaliere, am acumulat experiență semnificativă și în diferite cazuri de cooperare internațională și litigii internaționale. Firma noastră a reprezentat clienți în relații cu Elveția, SUA, Marea Britanie etc.

De asemenea, experiența relaționării cu cele mai importante autorități de reglementare este un alt punct forte al firmei noastre. Pe lângă relația cu organele de poliție, parchet și mediul judecătoresc, echipa noastră este implicată constant în spețe cu diverse alte instituții de reglementare precum: Oficiul European Anti-Fraudă (OLAF) și omologul său din România – Departamentul Național Anti-Fraudă (DLAF), Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Consiliul Concurenței, Autoritatea pentru Protecția Datelor Personale (ANSPDCP), Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC) etc.

Sunteți specializat în gestionarea acuzațiilor de evaziune fiscală, fraudă financiară, fraudă împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, corupție, infracțiuni la regimul piețelor de capital și achizițiilor publice. La ce dosare lucrați în prezent?

 Actualmente, principalele spețe cărora personal le dedic mare parte din timpul profesional sunt spețe din domeniul oil&gas (un dosar intens mediatizat, ținând de presupuse nereguli în proceduri de privatizare și post-privatizare), IT (presupuse fapte de evaziune fiscală, ținând de tratamentul aplicat unor achiziții ale clientului în cauză), pharma (o anchetă privitoare la regimul aplicabil finanțărilor acordate de către firmele de profil sponsorizărilor către medici de specialitate, finanțării cercetărilor medicale ale acestora, participării lor la simpozioane profesionale), aeronautică (spețe privitoare la tratamentul unor informații sensibile de către personalul companiei client), telecom&cable&media (un dosar vizând presupuse fapte de corupție și spălare de bani prin interemediul unor operațiuni comerciale ale trustului în cauză). Există, în plus, și alte categorii de spețe în care sunt implicat, la nivelul coordonării, sau cel puțin la nivelul consfătuirilor derulate cu colegii mei. La nivelul firmei, desigur, există o serie de alte cauze în derulare.

Dreptul Penal al Afacerilor este o arie de expertiză care “a explodat” în ultimii 5-6 ani, pe fondul numeroaselor investigații realizate de DNA, DIICOT și alte instituții ale statului. Există numeroase voci care susțin că s-au făcut multe abuzuri din partea procurorilor iar drepturile constituționale și legale ale celor anchetați au fost încălcate. Cum comentați?

Terminologic, strict personal, inclusiv pentru motive de „conservare” a propriului psihic, am ales să nu mai categorisesc unele demersuri ale autorităților statului drept abuzuri, chiar atunci când raționamentul meu profesional ar tinde către această etichetă. Finalmente, într-un stat bazat pe domnia legii, deci pe respectarea caracterului obligatoriu al deciziilor autorităților competente, „abuzuri” sunt doar cele constatate ca atare prin actele de autoritate adecvate. Toate celelalte sunt acte valabile ale autorităților statului.

Sistemul judiciar român contemporan este, în mod evident, unul tânăr. Este un sistem supus multor (re)organizări și presiuni de a „livra” rezultate, este un sistem subfinanțat și vetust organizat. Criteriile de accedere în sistem, de promovare, „livrabilele” acestuia, sunt toate subiecte care ar trebui supuse unei serioase dezbateri publice și unor decizii în consecință (spre ex., în mod esențial, după mine, ar trebui întreprinsă o reformă radicală a modalității de recrutare în sistem – actualul sistem, ce presupune recrutare unor tineri „de pe băncile școlii”, urmată de un crash-course și de încredințarea legitimațiilor de serviciu, fără testul experienței de viață, este unul destinat eșecului).

Un astfel de sistem, tânăr și supus presiunilor de tot felul (politice, ale publicului, MCV etc.), prin definiție, a livrat (și nu avea cum să facă altfel) și rezultate remarcabile, precum și unele deosebit de chestionabile. Tocmai constatarea cvasi-generală a acestei realități ar trebui să se constituie într-o invitație la reflecție pentru toți cei responsabili pentru a proceda la remediile de cuviință.

De-a lungul timpului, ați apărat în instanță oameni de afaceri români și străini, înalți oficiali, precum și companii prestigioase. Care este durata medie a unui proces, de la momentul demarării anchetei penale și până la decizia finală a instanțelor judecătorești?

După cum am precizat mai sus, cazuistica firmei noastre este una de un grad înalt de sofisticare. Ca regulă, dosarele pe care le administrăm sunt unele complexe, din punctul de vedere al tematicii, și voluminoase, din punctul de vedere al conținutului. Necesită, ca regulă, timp îndelungat pentru procesare (de ordinul anilor; cu titlu de exemplu – atipic – cea mai veche cauză de care ne ocupăm datează de mai bine de 14 ani). Durata medie a unui dosar (dacă el presupune și faza de judecată) aș estima-o la aproximativ 5 ani. Desigur, de multe ori este un „livrabil” al nostru față de clienți, atunci când este profesional posibil, un timp cât mai scăzut de procesare a cauzelor și deci de eliminare a incertitudinilor aferente.

Cum apreciați activitatea judecătorilor care soluționează dosare de drept penal al afacerilor?

În ciuda ficțiunii juridice, potrivit căreia „judecătorul știe dreptul” (evident necesară pentru coerența și prestigiul sistemului judiciar), judecătorii sunt și ei oameni. Am întâlnit, pe parcursul carierei, judecători remarcabili, precum și pe alții mai puțin predispuși la analiza de detaliu presupusă de cauzele de acest tip. Secțiile penale ale instanțelor judecă în aceleași complete atât cauze de penal clasic (omor, viol, tâlharie etc.), cât și cauze deosebit de complexe de criminalitate economică. Mă întorc la cele spuse mai sus despre modalitate de recrutare în sistem: poate cerința unei vârste minime, precum și a unei experiențe profesioanel prealabile ar fi deziderate importante pentru creșterea calității actului de justiție.

Companiile și instituțiile românești trebuie să-și educe angajații, prin programe de integritate în afaceri, coduri interne de conduită și etica muncii etc. Există interes pentru astfel de asistență, care să prevină eventuale investigații?

Cazuistica de prevenție este, din păcate, minoritară față de cea reactivă. O estimare empirică ar fi de aproximativ 20% prevenție versus 80% cazuri reactive, de apărare în procesele penale deja declanșate sau iminente. Procedurizarea și prevenția sunt extrem de importante pentru evitarea problemelor de ordin penal. Dacă multinaționalele alocă bugete importante pentru procedurizare, companiile mici și medii, antreprenoriale, sunt dispuse într-o mult mai mica măsură să aloce bugete pentru prevenție și procedurizare.

Motivele acestui decalaj prevenție – reacție au legătură  atât cu „cultura juridică” actuală – cumva similar cu educația medicală, merg la doctor doar dacă am simptome avansate – decât strict preventiv – cât și cu percepția – greșită – că prevenția penală s-ar putea face cu avocați „generaliști”, nu cu avocați penaliști.

A fost și rămâne dorința „istorică” a firmei noastre de a da muncii de prevenție o pondere din ce în ce mai mare. În condițiile înmulțirii exponențiale a numărului de infracțiuni reglementate de lege, a gradului lor de sofisticare, precum și a cazuisticii de profil, consultarea unui penalist, în toate deciziile cu mize medii sau ridicate, ar trebui să devină o regulă, după cum regula este consultarea unui avocat de business, în general. Prevenția este efectuată foarte bine de specialiștii care fac în mod real activitatea respectivă, activitatea de apărare în penal. Este profund greșită percepția că activitatea de prevenție, chiar cu ținta evitării riscurilor de ordin penal, poate fi făcută la nivel înalt de către avocați “generaliști”, care nu au experiența necesară.

Piața serviciilor juridice trece prin transformări radicale datorate reglementărilor tot mai complexe, riscului crescut în arii multiple, evoluției economiei digitale și presiunii continue privind reducerea costurilor. Cum vedeți evoluția pieței avocaturii în România, în acest context?

Într-adevăr, în perioada 2005-2010, domeniul dreptului penal al afacerilor a suferit o maturizare accelerată, în contextul organizării și practicii din ce în ce mai sofisticate a organelor judiciare specializate să investigheze diferite tipuri de infracțiuni complexe și grave (în particular, DNA și DIICOT). Acesta a fost și drive-ul principal al înființării firmei noastre, anume observarea mutațiilor extraordinare și accelerate în „piața dosarelor penale”, faptul că acestea deveneau din ce în ce mai de anvergură, mai complexe și vizau fenomene economice care nu mai fuseseră anterior atacate din punct de vedere penal. Această realitate a impus și constatarea faptului că avocatura penală clasică nu mai este întotdeauna aptă să facă față volumului și complexității unei asemenea cazuistici. În ultimii ani, piața a fost deosebit de efervescentă și a presupus o latură de maturizare și o latură de acces în piață a unor noi jucători (îndeosebi departamentele de drept penal ale firmelor de avocatură de business).

Pe de altă parte, firma noastră, fiind deschizător de drumuri în domeniu, fiind axată pe genul acesta de cazuistică și având acces permanent la cauzele majore din domeniu, a avut tot timpul un loc în primul rând al spectacolului, în calitate de participant, nu doar de spectactor.

Vedem în continuare că statele au o tendință tot mai mare de criminalizare a faptelor și în acest context, credem că și piața de avocatură va trebui să țină pasul cu acest ritm alert al schimbării. În următorii ani, credem că va continua tendința de maturizare a pieței de avocatură pe această nișă a dreptului penal al afacerilor.

Ce strategie de dezvoltare are societatea Budușan, Albu și Asociații?

Unul dintre obiectivele principale este reprezentat de continuarea contribuției la dezvoltarea standardelor profesionale în practica aferentă acestei ramuri de drept.

A fost și este o dorință a noastră „istorică” de a da muncii de prevenție o pondere din ce în ce mai mare și deci, ca o consecință, să păstrăm și să mărim ponderea clientelei corporate, atât locale cât și multinaționale, în portofoliul nostru.

Alături de păstrarea unui profil de profesionalism înalt, drive-ul principal pentru o astfel de „echilibrare” este, prezumabil, lămurirea către clienți a două aspecte principale: prevenția face diferența, mai ales în condițiile înmulțirii exponențiale a numărului de infracțiuni reglementate de lege, a gradului lor de sofisticare, precum și a cazuisticii de profil, iar consultarea unui penalist, în toate deciziile cu mize medii sau ridicate, ar trebui să devină regulă, după cum regula este consultarea unui avocat de business, în general. În plan secundar, dar la fel de important, prevenția, chiar dacă nu este un „sport de contact”, este bine făcută de către cei care fac în mod real activitatea reactivă, activitatea de apărare în penal.

Nu scăpăm din vedere nici diversificarea industriilor portofoliului de clienți.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *