Search
Joi 27 Februarie 2020
  • :
  • :

Catrinel Tănăsescu, Avocat partener, Cabinet Avocat “Catrinel Tănăsescu”: Un om de afaceri experimentat recunoaște valoarea profesională a avocatului

Interviu cu doamna Catrinel Tănăsescu, Avocat partener, Cabinet Avocat “Catrinel Tănăsescu”

Un om de afaceri experimentat recunoaște valoarea profesională a avocatului

Specializarea principală a Cabinetului, aceea de drept penal al afacerilor, s-a datorat creșterii cazuisticii de profil din ultimii ani în România?

Creșterea cazuisticii de profil a reprezentat pentru multe dintre firmele de avocatură existente pe piață o oportunitate de afaceri, fiind înființate departamente de specialitate în cadrul acestora ca o formă de adaptare la cererea pieței avocaturii. În ceea ce mă privește alegerea a fost anterioară acestei dinamici, fiind mai puternic atrasă încă din timpul facultății de dreptul penal față de toate celelalte ramuri de drept studiate, astfel încât majoritatea alegerilor profesionale au urmat în mod natural această direcție.

Determinantă în trecerea efectivă de la penalul clasic la penalul afacerilor a fost colaborarea pentru o perioadă mai mare de 10 ani cu cea mai mare companie din România, unul dintre clienții “de suflet” cu care lucrez și astăzi, care mi-a oferit oportunitatea de a coordona practica de drept penal și de a lucra cu o echipă formată din profesioniști minunați de la care am învățat enorm. Aș numi această colaborare ca fiind elementul determinant în dobândirea specializării întrucât pe lângă vocație profesională și pregătire teoretică, este necesară experiența corporate și înțelegerea propriu-zisă a lumii de business. A existat desigur un impact al creșterii exponențiale din ultimii ani a cazuisticii de profil în România și în ceea ce mă privește, dovedindu-se a fi mult mai captivantă și mai fructuoasă specializarea profesiei decât m-aș fi putut aștepta la început de drum, dar nu aceasta a fost elementul determinant.

 

Este avocatul specializat în dreptul penal al afacerilor în egală masură un avocat penalist și un avocat de business?

În opinia mea, esența specializării este cu siguranță dreptul penal, aceasta fiind materia care presupune deținerea anumitor aptitudini și abilități care fac diferența, flerul de penalist fiind cel care creează fundamentul oricarei tactici și strategii de apărare. În egală măsură, un avocat cu structură de penalist, dar fără knowhow de business nu poate gestiona cazuistica de profil întrucât nu se mai poate adapta cerințelor complexe de astăzi din lumea afacerilor.

Trebuie să recunosc faptul că am beneficiat de un întreg context de împrejurări favorabile, având ca punct de plecare penalul clasic înainte de conturarea dreptului penal al afacerilor în România, astfel încât am dobândit în timp real, odată cu crearea practicii în dreptul penal al afacerilor, atât knowhow-ul în dreptul afacerilor, cât și cel în dreptul penal al afacerilor, însă acest proces de acumulare de informații și experiența a fost unul progresiv, desfășurat într-o perioadă mai mare de 10 ani.

Dincolo de interconectarea între dreptul penal și dreptul afacerilor, dreptul penal al afacerilor presupune integrarea unor minime cunoștințe și în diferite ramuri de drept ce țin de activitatea specifică a afacerii, de industrie, de o sferă foarte extinsă de raporturi sociale, însă dobândirea acestor cunoștințe nu semnifică o supra-specializare. Când mizele sunt mari și jucătorii au un interes crescut față de o problematică de dreptul penal al afacerilor cu implicații multidisciplinare, sunt aduși la aceeași masă profesioniști din mai multe domenii, nu doar avocați, dar si consultanți, experți, diferiți specialiști și sunt create ad-hoc echipe mixte de lucru. În astfel de proiecte aceasta este soluția cel mai des întâlnită în practică și cea mai avantajoasă pentru client, iar piața avocaturii este suficient de matură astăzi încât să fie lăsate la o parte orice orgolii sau apartenențe profesionale în interesul primordial al clientului.

 

Care sunt cerințele clienților în această specializare?

Oamenii de afaceri cu care lucrez sunt, în general, oameni care îndrăznesc să transforme viziuni și oportunități în afaceri sustenabile și care au așteptarea ca avocatul lor să le înțeleagă mentalitatea și filozofia de business. Sunt personalități puternice, surprinse de interpretarea diferită a organelor statului dată deciziilor lor de afaceri sau de faptele descoperite în organizația condusă. Desigur că, atât surprinderea, cât și ancheta penală în sine, nu ar mai exista dacă ar fi implementată prevenția penală, însă acestea sunt, din păcate, serviciile avocațiale cel mai rar solicitate, reprezentând un concept relativ nou pentru o parte din lumea afacerilor.

Întrucât miza este adesea personală și întotdeauna sensibilă, în această conjunctură nu au nici timpul și nici dispoziția necesară pentru a asculta mesajul de marketing “noi suntem cei mai buni” promovat de aproape întreaga lume a avocaturii și nu par a fi impresionați nici de titluri, nici de practică favorabilă anterioară dacă nu sunt livrate soluții concrete pentru problemele lor. Aleg omul, profesionistul cu care rezonează cel mai puternic, cel pe care îl văd realmente implicat și dedicat. Și cred că asta ține în mod special de experiența clienților din lumea afacerilor, să urmărească logica din raționamentul logico-juridic al avocatului, să adreseze întrebări “cheie” și, în final, să recunoască atât profesionistul, cât și soluțiile eficiente livrate de acesta. Chiar dacă în anumite proiecte soluțiile pot consta în construcții juridice complexe și sofisticate, odată prezentate în mod simplu și coerent, un om de afaceri experimentat recunoaște soluțiile și, implicit, valoarea profesională a avocatului.

În egală masură, pentru clientul implicat într-o problematică de dreptul penal al afacerilor, esențială este discreția avocatului.

 

Cât de mult contează etica și deontologia profesională pentru un avocat specializat în dreptul penal al afacerilor?

Enorm. Mai ales în acele contexte în care etica în afaceri a clientului este pusă la îndoială, etica și reputația profesională a avocatului pot genera credibilitatea clientului.

 

De ce un cabinet și nu o societate de avocatură și dacă forma de exercitare a profesiei vă afectează în vreun fel capacitatea de a prelua mai multe proiecte de anvergură simultan?

Cred că formula de cabinet este cea mai potrivită, cel puțin pentru momentul de față, pentru că îmi permite să îmi concentrez energia și atenția asupra activității propriu-zise de avocat, fără a renunța la parte din timpul alocat profesiei pentru activitatea de management specifică avocaților parteneri din societățile mari de avocatură. Desigur, asta nu înseamnă că lucrez singură, am suportul unei echipe, însă sub forma unor colaborări profesionale, nu sub forma înființării unei societăți care să dobândească personalitate juridică distinctă. Totodată, alegerea acestei forme de exercitare a profesiei ține și de specializarea principală a cabinetului, clienții orientându-se mai degrabă către un anume profesionist, nu către o structură de societate.

Îmi plac proiectele complexe pentru că reprezintă adevăratele provocări profesionale, însă nu urmăresc în mod special numărul acestora. Reglajul capacitate internă – volum preluat este realizat atât prin selectarea clienților și a proiectelor, inclusiv în funcție de principiile și valorile cabinetului, cât și prin alocarea numărului potrivit de colaboratori.

 

Este dificil pentru o femeie să se impună în avocatura de afaceri și, în special, în dreptul penal al afacerilor, o lume dominată de bărbați?

Penalul are prin natura sa, caracteristica prinicipală de a surprinde oamenii în unele dintre cele mai sensibile și mai vulnerabile momente din viața lor. Dacă poate avea o femeie atât capacitatea de empatie, cât și forța psihică și intelectuală de a susține astfel de momente … eu nu mi-aș face griji.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *