Search
Vineri 28 Ianuarie 2022
 • :
 • :

Contabilii din generația Z: 60% îngrijorați de bunăstarea și sănătatea lor mintală

Deceniul acesta va fi plin de oportunități pentru profesioniștii contabili din generația Z și pentru angajatorii lor, spune studiul realizat de ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) și IFAC (Federația Internațională a Contabililor) “Inovatorii: Gen Z și viitorul contabilității”.

Raportul reunește opiniile a 9.000 de tineri între 18 și 25 de ani la nivel global – inclusiv 490 din Europa Centrală și de Est.

62% dintre respondenții din Europa Centrală și de Est consideră contabilitatea drept o carieră atractivă, oferind perspective pe termen lung și posibilități de mobilitate, cu acces la locuri de muncă la nivel internațional și în diverse domenii economice. Dar aceasta este o generație preocupată de viitor – 60% dintre respondenți sunt îngrijorați de bunăstarea și sănătatea lor mintală; 42% sunt îngrijorați de lipsa oportunităților de pe piața muncii și de siguranța locului de muncă, iar 30% de starea economiei globale.

Gen Z (generația cu vârste cuprinse între 10 și 25 de ani) este formată din 1,8 miliarde de oameni, reprezentând 24% din populația globală. Acești „nativi digitali” au crescut cu ajutorul dispozitivelor mobile, social media și, desigur, cu internetul. Aceasta este generația cea mai conectată la nivel global din istoria omenirii, folosind o multitudine de informații accesibile prin apăsarea unui buton sau a unei comenzi vocale către Siri sau Alexa. Distincțiile dintre relațiile lor online și fizice se estompează continuu, iar acest fenomen de „viață neclară” se reflectă tot mai mult și la locul de muncă, totul fiind amplificat în continuare de pandemia COVID-19, care ne-a obligat să lucrăm de acasă. Această conectivitate dă posibilitatea acestei generații să ne influențeze și modeleze viitorul, în multe moduri diferite.

ACCA este Association of Chartered Certified Accountants, o comunitate globală formată din 227.000 de membri și 544.000 de membri viitori, cu sedii în 176 de țări și regiuni.

IFAC (Federația Internațională a Contabililor) este organizația globală pentru profesia contabilă dedicată deservirii interesului public prin consolidarea profesiei și contribuind la dezvoltarea unor economii internaționale puternice. Compusă din peste 175 de membri și asociați în peste 130 de țări și jurisdicții, IFAC reprezintă aproape 3 milioane de contabili din domeniul public, educație, servicii guvernamentale, industrie și comerț.

Rezultatele acestui studiu prezintă atât provocări, cât și oportunități pentru profesia de contabil și pentru companiile din întreaga regiune extinsă pe care am analizat-o mai în detaliu, Europa Centrală și de Est. Acest lucru se datorează faptului că tinerii vor dori mai multă responsabilitate de la liderii organizațiilor în care activează și vor avea, de asemenea, așteptări mari privind echilibrul lor între viața profesională și viața personală și modul în care este gestionată bunăstarea lor.

Andreia Stanciu, Director  ACCA pentru Europa de Sud Est

Raportul arată, de asemenea, că, din postura de angajator, profesia nu valorifică toate oportunitățile de a atrage tinerii.

În plus tinerii din Europa Centrală și de Est nu au foarte mare încredere în imaginea corporațiilor – doar 31% cred că acestea luptă împotriva schimbărilor climatice; doar 30% cred că liderii de companii sunt integri și fac ceea ce spun și doar 39% spun că acestea acordă prioritate angajaților și au grijă de ei. Totuși, 59% dintre tineri consideră, de asemenea, că afacerile au un impact pozitiv asupra societății în general.

Rezultatele studiului ACCA

 • Generația Z din Europa Centrală și de Est este hotărâtă: raportându-se la propriul grup de colegi, 83% spun că sunt ambițioși și dornici să progreseze rapid; și 86% prețuiesc un salariu mai mare și un titlu prestigios.
 • Așa cum era de așteptat, sunt și experți în tehnologie – 87% spun că sunt foarte confortabili cu tehnologia și asimilează rapid noi tehnologii, iar în aceeași proporție declară că tehnologia va permite profesioniștilor din domeniul finanțelor să se concentreze asupra activității cu valoare adăugată ridicată.
 • Dintre cei care lucrează deja pe posturi de contabil, 47% au fost atrași de această profesie datorită perspectivelor de carieră pe termen lung și 43% pentru oportunitatea de a dezvolta o gamă largă de competențe. Aceste percepții sunt, în linii mari, aceleași și pentru acei respondenți care își doresc să devină contabili, 43% dintre ei fiind atrași de profesie pentru abilitățile pe care le implică și 42% pentru că este o carieră care asigură mobilitate și care permite oamenilor să preia roluri de finanțe din toate domeniile de activitate.

Recomandări pentru Gen Z

Pentru a ajuta Gen Z să-și găsească drumul în viitor, raportul ACCA le recomandă modalități prin care își pot asigura propriile cariere în viitor și își pot îndeplini visele pe măsură ce munca se schimbă:

 1. Contribuiți cu cunoștințele voastre tehnice la organizație: veți fi foarte apreciați pentru acest lucru.
 2. Lucrați la propriul vostru branding: adăugați o notă personală pentru a construi relații mai profunde la locul de muncă.
 3. Aveți grijă de sănătatea voastră și întăriți-o.
 4. Țineți cont că sunteți într-un joc de echipă: tehnologia vă ajută să construiți relații și există multe oportunități care vă permit să învățați de la colegii de muncă.
 5. Transformați-vă permanent: gândiți „lateral” și fiți adaptabili.
 6. Căutați mentori și sponsori: îndreptați-vă activ către mentori și colegi din alte generații pentru a găsi sprijin esențial și a vă ajuta să vă completați lacunele cu cunoștințe vitale și concluzii rezultate din experiență directă.
 7. Învățați continuu: pentru a fi protejat în viitor, trebuie să acumulezi noi cunoștințe, dar și să fii adaptabil și proactiv și să ai o mentalitate deschisă către noi abilități, pentru a-ți demonstra în viitor competența.
 8. Recunoașteți importanța „primilor ani”: în cele din urmă, singurii responsabili pentru carierele voastre sunteți voi și, ca tineri care intră pe piața muncii, este esențial să recunoașteți importanța uceniciei în muncă.
 9. Construiți relații pe tot parcursul vieții: rămâneți conectați și construiți o rețea externă puternică pentru a vă extinde oportunitățile de învățare și de carieră. Timpul investit în relații personale importante, pe termen lung, va plăti întotdeauna dividende.
 10. Urmați-vă visele: pandemia îi determină pe mulți să-și reconsidere carierele, iar locurile de muncă în contabilitate se schimbă, oferind oportunități fantastice de a contribui și de a face diferența. Urmăriți lucrurile care vă interesează, care vă oferă o motivație bună și vă aduc împlinire. Și chiar dacă nu v-ați decis încă, găsirea unui lucru care vă interesează și la care vă puteți pricepe va aduce beneficii pe termen lung.

Raportul complet “Inovatorii: Gen Z și viitorul contabilității”
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *