Search
Vineri 19 August 2022
  • :
  • :

act Botezatu Estrade Partners: Delgaz Grid, victorie împotriva Digi Communications

act Botezatu Estrade Partners obține o nouă victorie pentru Delgaz Grid, filiala de distribuție de energie electrică și gaze naturale din cadrul grupului E.ON, în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), împotriva Digi Communications.

ICCJ confirmă, printr-o decizie pronunțată recent, că reglementările din domeniul energiei din România le acordă distribuitorilor de energie electrică drepturi de monopol în regiunile încredințate prin contractele de concesiune. Decizia marchează finalul unei dispute de cinci ani care amenința să schimbe designul pieței de distribuție a energiei electrice.

În 2016, două companii din grupul Digi Communications (Delalina și Foto Distribuție) au sesizat Curtea de Apel București cu o acțiune menită să le deschidă posibilitatea de a presta serviciul de distribuție a energiei electrice în teritoriile alocate operatorilor concesionari, folosind rețele paralele de distribuție. Printre pârâți au figurat alți patru distribuitori de energie electrică, precum și autorități publice, printre care Guvernul României și Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Reclamanții au contestat legislația secundară a ANRE care le conferă concesionarilor dreptul de a se opune la intrarea altor operatori pe piață în teritoriile concesionate. În esență, reclamanții au susținut că drepturile de monopol acordate prin contractele de concesiune nu ar avea o bază legală în legislația primară din domeniul energiei. Pentru motive similare reclamanții au solicitat și anularea contractelor de concesiune.

În 2017, Digi Communications au formulat o excepție de neconstituționalitate împotriva prevederilor din Legea energiei ce reglementează organizarea și funcționarea serviciului de distribuție a energiei electrice, pe motivul că ar încălca principiul constituțional al libertății economice. Excepția de neconstituționalitate a fost respinsă de către Curtea Constituțională în 2020.

Echipa act Botezatu Estrade Partners a fost coordonată de Ștefan Botezatu (Managing Partner) și Gabriela Olteanu (Counsel) și i-a inclus pe Cristian Radu (Managing Associate) și Daniela Goreacii (Senior Associate).

act Botezatu Estrade Partners este biroul din România al  act legal, o alianță puternică cu peste 400 de avocați în birouri situate în 10 dintre cele mai importante piețe din Europa continentală. act Botezatu Estrade Partners a dezvoltat aplicația mobilă WhiteCollar App, un instrument care informează despre cum trebuie acționat pe parcursul perchezițiilor poliției și al proceselor de urmărire penală ale organelor relevante. Aplicația este disponibilă pentru descărcare pe AppStore și Google Play.