Search
Miercuri 1 Februarie 2023
  • :
  • :

Energie regenerabilă: Entuziasmul noilor proiecte, afectat de supraimpozitare

Entuziasmul determinat de reapariția proiectelor de energie regenerabilă ar putea fi stopat prin supraimpozitarea marilor venituri din doemniu, avertizează Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„Vedem unele semnale pozitive şi în România. Au reapărut proiecte în domeniul energiei regenerabile. După o pauză forţată de aproximativ cinci ani, iată că avem speranţe să se construiască în viitorul apropiat noi capacităţi de producţie, chiar de mii de MW, a declarat Nagy-Bege, la videoconferinţa „Evoluţia concurenţei în sectoare cheie – 2021”, organizată de Consiliul Concurenţei şi PRIA Events.

„Sper ca acest interes şi entuziasm să nu fie influenţat de ultima măsură luată de Parlament prin care producătorii de energie electrică sunt supraimpozitaţi pentru veniturile realizate peste 450 lei/MWh. Sper să se înţeleagă faptul că este o măsură luată doar pe cinci luni, sper că într-adevăr va fi doar pe 5 luni şi nu va fi prelungită şi nu va influenţa apetitul investiţional în acest domeniu”, a spus Nagy-Bege

Conform Legii 259/2021, pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021, în perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022, venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferenţa dintre preţul mediu lunar de vânzare al energiei electrice şi preţul de 450 lei/MWh se impozitează cu 80%.