Search
Joi 13 Iunie 2024
  • :
  • :

Legea offshore, modificată. Ce puteri conferă statului

Legea de modificare a Legii offshore a fost publicată  miercuri seară în Monitorul Oficial. Noul act normativ cuprinde și unele limitări, cu scopul de a asigura consumul intern de gaze.

Potrivit unei sinteze a firmei de avocatură CEE Attorneys/Boanță, Gîdei și Asociații, principalele modificări sunt de natură fiscală și urmăresc crearea unui cadru fiscal competitiv și stabil, care să asigure deblocarea și continuarea investițiilor în perimetrele offshore românești, dar și să atragă noi investitori.

„Deși aceste modificări de ordin fiscal au fost solicitate și așteptate de mult timp de către investitori, procesul de adoptare a fost declanșat și accelerat de criza globală cauzată de războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei, dar și de dependență României față de gazele rusești”, se arată într-un comunicat al companiei de avocatură.

„În acest context, scopul acestor modificări aduse Legii offshore este de a asigura independența energetică a României, prin conferirea unui drept prioritar la cumpărarea gazelor naturale extrase din perimetrele offshore românești”, menționează comunicatul citat.

Experții de la CEE Attorneys/Boanță, Gîdei și Asociații spun că potrivit noilor dispoziții, deși titularii acordurilor petroliere au dreptul de a comercializa în mod liber hidrocarburile produse din perimetrele petroliere, la prețurile și în cantitățile stabilite de către aceștia, sunt prevăzute și limitări de natură a asigura consumul intern, respectiv:

  • Guvernul poate introduce restricții temporare de preț și vânzare pentru cantitățile necesare în vederea asigurării consumului clienților casnici și producătorilor de energie termică destinată populației;
  • anterior oferirii spre vânzare către terți, titularii acordurilor petroliere au obligația de a oferi spre vânzare statului român, în prealabil și cu prioritate, cantitățile de gaze exploatate în condițiile Legii offshore.