Search
Sambata 21 Mai 2022
  • :
  • :

„Magistrații au făcut dreptate”. Țuca Zbârcea & Asociații salută eliberarea avocatului Robert Roșu

Societatea de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații a anunțat, într-un comunicat, că salută decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) de admitere a recursului în casație formulat de Robert Roșu și de punere a acestuia în libertate.

Prin casarea hotărârii de condamnare pronunțate în 17 decembrie 2020 și achitarea avocatului Roșu de toate acuzațiile care i se aduseseră, „magistrații Instanței Supreme au făcut dreptate” și au reconfirmat deplina legalitate a tuturor actelor efectuate de Robert Roșu în calitatea sa de avocat în cauza supusă examinării, se arată în documentul citat.

Această decizie reparatorie reprezintă nu doar expresia extraordinarei integrități profesionale și morale a magistraților emitenți, ci și o bornă istorică în jurisprudența românească. Ne exprimăm încrederea că ea va reprezenta un remarcabil punct de reper în evaluarea viitoare a rolului și importanței avocatului în sistemul judiciar și a valorii indiscutabile a unor instituții precum prezumția de nevinovăție, dreptul la apărare și vocația constituțională la un proces echitabil.

Florentin Țuca, avocat asociat coordonator

Societatea Țuca Zbârcea & Asociații ține să mulțumească tuturor confraților care și-au exprimat solidaritatea cu cauza avocatului Roșu și în special conducătorilor și consilierilor Uniunii Naționale a Barourilor din România, Baroului București și barourilor județene.

„Victoria de astăzi a camaradului nostru este nu doar o izbândă individuală, ci un succes al întregii profesii”, au spus reprezentanții companiei de avocatură

„Cele mai cordiale mulțumiri tuturor clienților noștri, prietenilor, colegilor de breaslă, juriștilor în general, jurnaliștilor și tuturor acelora care ne-au fost aproape în acest an greu încercat și care nu și-au pierdut speranța în triumful final al dreptății!” – au transmis oficialii companiei Țuca Zbârcea & Asociații

Instanţa supremă admis, marţi, o cale extraordinară de atac – recurs în casaţie – şi a anulat condamnarea de 5 ani închisoare primită de avocatul Robert Roşu în dosarul „Ferma Băneasa”, a informat Agerpres, citând decizia ÎCCJ..

Robert Roşu a fost condamnat în decembrie 2020 la cinci ani închisoare cu executare de un complet de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Condamnarea acestuia a stârnit ample proteste ale avocaţilor, care au reclamat că Robert Roşu nu a încălcat legea, ci doar şi-a exercitat profesia.

Un complet de la Instanţa Supremă a dispus marți achitarea avocatului Robert Roşu, urmând ca acesta să fie pus în libertate.