Search
Sambata 21 Mai 2022
  • :
  • :

Planeta indiscreților. Un om din 3 și-ar monitoriza în secret partenerul

În timp ce majoritatea oamenilor de pe Glob (70%) nu cred că este acceptabil să-și monitorizeze partenerul fără consimțământ, o parte semnificativă a oamenilor (30%) nu văd nicio problemă și o consideră acceptabilă în anumite circumstanțe.

Dintre cei care cred că anumite motive justifică supravegherea secretă, aproape două treimi (64%) ar face acest lucru dacă ar crede că partenerul le este infidel, dacă are legătură cu siguranța acestuia (63%) sau dacă ar crede că este implicat într-o activitate criminală (50%). Privind diferențele geografice, se observă că cel mai înalt nivel de acceptare privind monitorizarea, în general, vine de la respondenții din regiunea Asia-Pacific (24%), în timp ce în Europa (10%) și în America (8%) mai puțini oameni sunt de această părere.

Acestea sunt rezultatele unui sondaj global comandat de Kaspersky și efectuat pe un eșantion de peste 21.000 de participanți din 21 de țări. Cercetarea a fost realizată pentru a marca cea de-a doua aniversare Coalition Against Stalkerware.

În plus, raportul Kaspersky Digital Stalking in Relationships, realizat online de Sapio Research în septembrie 2021, arată că 15% dintre respondenții din întreaga lume au primit din partea partenerului lor solicitarea de a instala o aplicație de monitorizare. Din păcate, 34% dintre cei care indică acest răspuns au și suferit deja abuzuri din partea unui partener intim.

Partenerii care au consiliat cercetarea au fost experți în violență domestică de la alte organizații membre ale Coalition Against Stalkerware: organizația națională-umbrelă din Australia pentru serviciile legate de violență domestică, Wesnet; organizația pentru drepturile femeilor Centre Hubertine Auclert din Franța; National Network to End Domestic Violence (NNEDV) din SUA; organizația de sprijinire a victimelor Refuge in UK; și WWP EN, asociația europeană-umbrelă pentru programele vizând făptuitorii.

„Este periculos să justificăm exercitarea oricărui tip de control asupra unui partener în lumina suspiciunii de infidelitate. Campaniile preventive care abordează problemele controlului coercitiv, ale geloziei și infidelității ar fi un instrument valoros împotriva acestor atitudini”, a declarat Berta Vall Castelló, Research & Development Manager, European Network for the Work with Perpetrators of Domestic Violence (WWP EN)

Descoperirile sugerează că monitorizarea online poate fi o altă modalitate de a exercita controlul coercitiv în relațiile intime. Având în vedere că stalkerware-ul este un software disponibil comercial care se află ascuns pe un dispozitiv și oferă acces la o serie de date personale, cum ar fi locația dispozitivului, istoricul browserului, mesajele text sau chat-urile pe rețelele sociale, ar putea să nu fie surprinzător că poate servi drept instrument în relațiile abuzive.

„Îndemn pe toți cei care se confruntă cu experiențe de acest gen– fie în viața reală, fie prin intermediul stalkerware-ului – și care consideră că ar fi nesigur sau periculos să-și confrunte agresorul, să contacteze o organizație care militează împotriva abuzului domestic pentru a obține sfaturi și sprijin”, spune Karen Bentley , Chief Executive Officer, Wesnet, organizația națională-umbrelă din Australia pentru serviciile împotriva violenței domestice.

Urmărind criteriile de detecție ale Coalition Against Stalkerware, Kaspersky a analizat statisticile care dezvăluie câți dintre utilizatorii săi au fost afectați de stalkerware în primele 10 luni ale anului: din ianuarie până în octombrie 2021, aproape 28.000 de utilizatori de telefonie mobilă au fost afectați de această amenințare. În aceeași perioadă, au existat peste 3.100 de cazuri în UE și peste 2.300 de utilizatori afectați din America de Nord.

În aceeași perioadă, în România au fost peste 111 cazuri.

Potrivit cifrelor Kaspersky, Rusia, Brazilia și Statele Unite ale Americii (SUA) rămân până acum primele trei țări în ceea ce privește cele mai afectate țări din lume. De asemenea, în Europa peisajul acestor situații nu s-a schimbat: Germania, Italia și Regatul Unit (Marea Britanie) sunt primele trei cele mai afectate țări. De asemenea, dacă analizăm doar Uniunea Europeană, se observă faptul că Franța ocupă locul trei. România ocupă până acum anul acesta locul 40 în clasamentul global.

În urmă cu doi ani, în noiembrie 2019, a fost fondată Coalition Against Stalkerware, prin reunirea a 10 organizații. Astăzi, există peste 40 de membri cu experți care lucrează în diferite domenii relevante, inclusiv sprijinirea victimelor și acțiunile făptuitorilor, susținerea drepturilor digitale, securitatea IT, mediul academic, cercetarea securității și aplicarea legii. Anul acesta, Coaliția a salutat noi susținători precum INTERPOL și alți membri, inclusiv Gendarmerie Nationale (FR), Luchadoras (MX), Refuge (UK) și The Tor Project (SUA). În plus, îndeplinind una dintre misiunile de bază ale Coaliției, a fost lansată o nouă instruire tehnică privind stalkerware-ul, menită să ajute la creșterea capacității organizațiilor non-profit, lucrând cu supraviețuitorii și victimele, a agențiilor de aplicare a legii și a altor părți relevante pentru a aborda această formă de abuz online.