Search
Joi 23 Noiembrie 2023
  • :
  • :

Dispozitivele bionice provoacă temeri. Riscurile înlocuirii unor părți ale corpului uman cu implanturi artificiale

Temeri legitime apar tot mai des în rândul experților în securitate cibernetică și al comunității mai largi, pe fondul entuziasmului și al inovației din jurul augmentării umane – în special dată fiind utilizarea tot mai mare a dispozitivelor bionice, care vizează înlocuirea sau dezvoltarea unor părți ale corpului uman cu un implant artificial.

Specialiștii sunt îngrijorați de faptul că se acordă prea puțină atenție securității dispozitivelor dedicate. Această lipsă de conștientizare în jurul subiectului duce la incertitudini și riscuri atât pentru dezvoltarea ulterioară a tehnologiilor de augmentare umană, cât și pentru o lume digitală mai sigură în viitor.

Compania de securitate cibernetică și confidențialitate Kaspersky a decis să răspundă nevoii specifice de reglementare a securității și a conceput o politică de securitate cibernetică pentru a atenua riscurile de securitate pe care tehnologia de augmentare le poate ridica rețelelor IT corporative. Aceasta, în urma discuțiilor deschise în cadrul comunității de securitate cibernetică.

Documentul companiei IT creează un scenariu în care angajații augmentați ajung să fie întâlniți mai des în companie în viitor și ia în considerare testele din viața reală, legate de implanturile cu biocip ale angajaților.

Dezvoltată de experții în securitate, politica guvernează procedurile de utilizare a dispozitivelor bionice în cadrul companiei și își propune să reducă riscurile asociate securității cibernetice în procesele de business. Dispozitivele bionice acoperite de politica de securitate cibernetică includ implanturi de cip (de exemplu, un biocip NFC), proteze bionice ale membrelor și organelor interne, precum și organe senzoriale artificiale (de exemplu, proteze vizuale, aparate auditive etc).

Documentul propus acoperă întreaga infrastructură a companiei și toate unitățile sale operaționale. Ca urmare, se aplică sistemului de control al accesului, precum și proceselor de administrare, proceselor de întreținere și utilizării sistemelor automate. Politica urmează să fie aplicată atât angajaților, cât și personalului temporar, dar și angajaților părților terțe care prestează servicii contractuale către companie. Toți acești factori urmăresc să sporească securitatea cibernetică a infrastructurii corporative la un nivel mai larg.

Augmentarea umană este o zonă în plină dezvoltare care, de fapt, rămâne subexplorată. De aceea, un prim pas către clarificarea problemelor legate de utilizarea sa, precum și a aspectelor legate de consolidarea securității ne va ajuta să ne asigurăm că potențialul său este utilizat într-un mod pozitiv. Credem că, pentru a construi o lume digitală mai sigură pentru viitor, trebuie să acordăm o atenție deosebită unui viitor sigur al augmentării umane, și trebuie să ne concentrăm pe asta chiar acum.

Marco Preuss, directorul echipei globale de cercetare și analiză a Kaspersky (GReAT) în Europa

Politica de securitate cibernetică inițiată de Kaspersky oferă o serie de procese de standardizare, sporind securitatea și permițând o mai bună includere a angajaților care folosesc dispozitive bionice atunci când sunt la birou. Unul dintre obiectivele majore ale acestei inițiative este, de asemenea, acela de a implica comunitatea globală de IT și de augmentare în discuție și de a continua un efort de colaborare pentru pașii ulteriori de dezvoltare a securității pentru augmentarea umană. Aceasta include asigurarea confidențialității digitale a dispozitivelor, determinarea diferitelor niveluri de drepturi de acces la informațiile stocate și atenuarea oricăror amenințări legate de sănătatea umană.

Kaspersky este o companie globală de securitate cibernetică fondată în 1997. Portofoliul firmei include protecție endpoint de top și mai multe soluții specializate de securitate și servicii, pentru a combate amenințările digitale tot mai complexe. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejați de tehnologiile companiei, precum și 250.000 de companii client.