Search
Sambata 21 Mai 2022
  • :
  • :

Fraudă online: Numărul victimelor a crescut cu 45% în septembrie față de aprilie

Infractorii cibernetici vin în mod constant cu noi metode de fraudă online, iar aceste incidente au crescut în ultimele luni. Experții companiei de securitate Kaspersky au observat o activitate crescută din partea atacatorilor care furau parole, folosind un malware special numit Trojan-PSW – un troian capabil să fure informațiile de conectare și alte detalii despre contul unui utilizator.

Experții au analizat datele din 2020-2021 (ianuarie – septembrie) cu privire la numărul de încercări de infectare și țintele acestor încercări. Conform cercetărilor lor, există o creștere a numărului de utilizatori atacați în perioada analizată. De exemplu, în septembrie a existat un plus de aproximativ 160.000 de utilizatori care au experimentat astfel de situații, o creștere de 45% față de luna aprilie.

După cum arată statisticile, datele de conectare, parolele, detaliile de plată și alte informații personale continuă să fie o țintă atractivă pentru infractorii cibernetici și rămân o marfă populară pe dark market. Din acest motiv, încurajăm utilizatorii de internet să ia măsuri suplimentare pentru protejarea conturilor. De exemplu – utilizând metode de autentificare cu mai mulți factori. Creșterea activității atacatorilor folosind furturile de parole sugerează, de asemenea, necesitatea ca utilizatorii să fie mai atenți, să nu acceseze link-uri suspecte și să folosească o soluție de securitate actualizată.

Denis Parinov, expert în securitate la Kaspersky

În ultimele luni, experții specialiștii au văzut, de asemenea, o creștere accentuată a numărului de încercări de infectare a utilizatorilor: în trimestrul al treilea al anului 2021 (iulie – septembrie) a fost înregistrată o creștere de aproape 30%. Suma totală a detecțiilor a crescut, de asemenea, comparativ cu anul precedent: de la 24,8 milioane la 25,5 milioane.

Sfaturi de la experți

Pentru a evita să deveniți victima programelor rău intenționate și a atacatorilor cibernetici care urmăresc să fure acreditări, Kaspersky vă oferă următoarele sfaturi:

  • Actualizați întotdeauna software-ul pe toate dispozitivele pe care le utilizați pentru a preveni accesul atacatorilor care se infiltrează în rețeaua dumneavoastră prin exploatarea vulnerabilităților
  • Folosiți parole puternice pentru a accesa serviciile corporative. Utilizați cel puțin doi factori de autentificare pentru a vă accesa contul
  • Evitați să postați informații personale online care pot oferi prea multe detalii despre identitatea personală, cum ar fi adresa domiciliului, numărul personal de telefon, adresa de e-mail etc. Înainte de a împărtăși ceva în mediul online, țineți cont de posibilele consecințe și nu faceți publice detalii care ar putea compromite confidențialitatea dumneavoastră sau a altcuiva