Search
Joi 18 August 2022
  • :
  • :

ASF: Firmele de asigurări, la un nivel ridicat de riscuri macro

Tabloul riscurilor pentru sectorul asigurărilor din UE, în baza datelor Solvency II aferente trimestrului IV al anului 2020, indică faptul că expunerile societăților de asigurări la riscurile macro rămân la un nivel ridicat, se arată în cel mai recent Raport de tendințe și riscuri pe piețele financiare, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Supraveghetorii europeni se așteaptă la o creștere a riscurilor de credit în următoarele 12 luni, reflectând îngrijorările legate de îndatorarea corporativă.

În ceea ce privește riscul macro, estimările privind evoluția PIB-ului și a ratei inflației au consemnat revizuiri în creștere, iar piețele financiare au rămas stabile, pe fondul unei creșteri a volatilității obligațiunilor și a îngrijorărilor față de investițiile imobiliare comerciale, menționează un comunicat publicat de ASF.

Pozițiile de solvabilitate ale asigurărilor de viață au înregistrat o îmbunătățire, pe când cele ale asigurărilor generale s-au deteriorat.

Profitabilitatea societăților de asigurări, măsurată prin randamentul activelor și excedentul activelor față de datorii, s-a îmbunătățit ca urmare a performanțelor de piață pozitive.

Cu toate acestea, profitabilitatea societăților de asigurări este mai mică comparativ cu nivelurile înregistrate înainte de pandemia COVID-19. Riscurile de asigurare se mențin la nivel mediu în ciuda deteriorării anumitor indicatori, același nivel fiind păstrat și în ceea ce privește percepțiile de piață.

În România, la finalul anului 2020, companiile de asigurări și-au orientat 79% din investiții în obligațiuni guvernamentale, în vreme ce în Spațiul Economic European (SEE), doar 31% din investiții au fost în obligațiuni guvernamentale și un procent de 27% în obligațiuni corporative.

Comunicatul ASF

Nivelul de stres în cadrul sistemului financiar european, conform indicatorului compozit calculat de Banca Centrală Europeană s-a majorat, însă se situează la un nivel redus, în jurul valorii de 0,046.

Capitalizarea bursieră a înregistrat o creștere de 22,49% în data de 7 mai 2021 comparativ cu finalul anului 2020, și o creștere de aproximativ 57% comparativ cu finalul lunii martie 2020, potrivit raportului ASF.

Indicii locali au avut evoluții pozitive pe termen foarte scurt (1 săptămână). Creșterile înregistrate au fost între 1,72% (indicii BET-BK și BET-FI) și 2,96% (indicele ROTX).

Raportul „Tendințe și riscuri pe piețele financiare locale și internaționale”