Search
Joi 13 Iunie 2024
  • :
  • :

Carpathian Single Malt pornește la drum cu o livrare de 11.000 de sticle pe lună

Noul Carpathian Single Malt va fi livrat în 11.000 de sticle pe lună. Producătorul Alexandrion Group are, la această categorie, o capacitate anuală de producție de 1 milion de litri și intenționează să dubleze această capacitate anul viitor, astfel încât să ajungă la 2 milioane de litri.

„Pentru mine single malt reprezintă status. Este o categorie aparte, este un produs de elită. Eu nu definesc elita prin prisma posibilităților financiare, ci a calității. Iar România este o țară de elită, prin istoria și cultura sa, așa că merită un astfel de produs”, a spus Nawaf Salameh, președinte fondator Alexandrion Group.

Declarația a fost făcută la conferința de presă Carpathian Single Malt, desfășurată la Alexandrion Saber 1789 Distilleries, în Bucov, județul Prahova.

„Mă bucur foarte mult că am găsit în piața globală o nișă acoperită cu greu de alte țări. Când vorbim despre single malt ne gândim la țări precum Marea Britanie, Scoția și, într-o oarecare măsură, Irlanda și Țara Galilor. Scoția este țara cea mai cunoscută pentru producția de single malt, urmată de Japonia, iar Franța a început timid, anul trecut, să producă, dar nu este clar ce obiective au în această industrie”, a arătat Salameh.

El consideră că „nișa pe care suntem prezenți nu poate fi acoperită nici de producători din Scoția, nici de producători din Japonia, pentru că nu au vinurile și cultura pe care le avem noi în România”. Aceasta pentru că „avem vinuri foarte bune”, care ajută la note finale de degustare (finishing-uri) de mare calitate.

SUA au reglementat abia anul trecut piața de single malt. A luat ființă o asociație a producătorilor și au fost create reguli pentru producție. În acest context, Alexandrion Group construiește o distilerie pe teritoriul american.

Acum 20 de ani, prin 2000, am fost în Emiratele Arabe Unite și primiseră acordul de a importa băuturi alcoolice. Un șeic de acolo, care știa că eu dețin suprafețe Agricole, m-a întrebat cum poate importa orz românesc. Mi-a explicat atunci că cei care cresc cai preferă orzul românesc pentru că nu este modificat genetic. Am reținut această idee și, când Alexandrion Group a început să importe whisky pentru piața din România, le-am pus condiția partenerilor nostri să fie single malt. Dacă ne uităm la producătorii de single malt din alte țări, sunt nevoiți să importe materia primă, orz. Noi am reușit să trecem prin toate etapele în România. Am folosit orz românesc, am distilat și maturat single malt în România, în butoaie de vin românesc. Valoarea investiției în acest produs: munca de 25 de ani.

Nawaf Salameh, președinte fondator Alexandrion Group

Pentru șeful grupului producător de băuturi alcoolice, „single malt reprezintă status”, o categorie aparte, un produs de elită. „Eu nu definesc elita prin prisma posibilităților financiare, ci a calității. Iar România este o țară de elită, prin istoria și cultura sa, așa că merită un astfel de produs”, a subliniat Salameh.

Acesta a fost invitat să facă parte din organizația internațională Keeper of the Quaich, înființată în Scoția cu mulți ani în urmă, după al doilea Război Mondial. Această organizație acordă în fiecare an distincții unui număr limitat de persoane care au realizări remarcabile în industria de whisky. „Eu am dovedit că în România trebuie să se producă single malt, pentru că aici avem elită și, datorită acestei viziuni, am primit distincția Keeper of the Quaich, în 2016. Acela a fost momentul în care am început să pun în aplicare ideea de a produce single malt, pe care o aveam de atâția ani”, a precizat Nawah Salameh.

„Au fost foarte multe persoane care nu au avut încredere în proiectul meu de a produce single malt și mi-au spus acest lucru. Dar eu am știut că România are resursele naturale necesare pentru a produce o astfel de băutură și, iată, că am reușit”, a punctat președintele fondator al Alexandrion Group.

În viziunea sa, un alt avantaj pe care îl are România este clima. „În țara noastră temperaturile sunt cu 5 grade mai ridicate decât temperaturile din Scoția, iar acest lucru este foarte important, pentru că ajută foarte mult la procesul de maturare. Un single malt maturat 5 ani în România este la fel de valoros ca un single malt maturat cel puțin 15 ani în Scoția”, a menționat Salameh.

„În maximum 2 luni de zile vom livra 11.000 de sticle pe lună. Noi avem o capacitate anuală de producție de 1 milion de litri pentru single malt și vreau să dublăm această capacitate anul viitor, să ajungem la 2 milioane de litri. Suntem unici în lume, avem deja aproximativ 40 de tipuri de note finale de degustare (finishings). Urmează să mai adăugăm încă 20 în următoarele luni”, a mai spus șeful Alexandrion Group.

În România, consumul de single malt este în creștere. Există studii care arată că, în comparație cu alte țări din Europa, consumul de single malt este mai mare în România.

Una dintre caracteristicile care dau unicitate Carpathian Single Malt este postgustul. O publicație britanică renumită a făcut un top 50 al celor mai bune whisky-uri din lume (The Week UK: Tried and tasted: 50 of the world’s best whiskies). În acest clasament, și Carpathian a fost pe primul loc, remarcându-se prin postgust

Carpathian Single Malt va fi vândut în magazine de specialitate, liquor shops, iar consumatorii vor primi informații despre el, vor afla povestea lui, nu va fi un doar un produs care va fi pus pe un raft.

„Legea din România prevede ca whisky-ul single malt să fie maturat minimum 3 ani. Carpathian Single Malt a fost maturat 5 ani, iar reacțiile la acest produs sunt foarte bune. Pe măsura ce trece timpul vom crește perioada de maturare. Consumatorii aleg acum whisky single malt în funcție de gust, nu de perioada de maturare”, a arătat Nawah Salameh.

Alexandrion Group activează în producția și distribuția băuturi spirtoase și vinuri din România, fiind singurul producător de single malt din țară. Grupul are o istorie de peste 200 de ani în industria de băuturi spirtoase locale, producând unele dintre cele mai puternice mărci din România, la Distileriile Alexandrion Saber 1789. Portofoliul de produse include băuturi tradiționale românești și produse internaționale, printre care Alexandrion 5* și 7*, vinarsul Brâncoveanu XO, VS și VSOP, lichiorul de fructe Saber Elyzia, distilatul de fructe Zolmyr, Vodka Kreskova.