Search
Miercuri 1 Februarie 2023
  • :
  • :

Platforma UE în limba română pentru toți cei interesați de digitalizare

O inițiativă UE care se adresează tuturor, de la începători la experți – angajați, antreprenori, CEOs, CIOs, studenți, elevi și toți cei interesați de digitalizare – a fost lansată oficial la 30 mai.

Platforma Digital Skills & Jobs România a fost creată în cadrul programului Connecting Europe Facility (CEF), parte a Programului Europa Digitală – un program UE care își propune să facă Europa mai competitivă în economia digitală globală prin consolidarea capacităților digitale și prin asigurarea utilizării pe scară largă a tehnologiilor digitale în întreaga UE.

Localizarea platformei a fost realizată în baza unui grant european obținut de Universitatea din București și APDETIC (Asociația producătorilor și distribuitorilor de echipamente de tehnologia informațiilor și comunicațiilor) în 2021.

Potrivit inițiatorilor, platforma va fi un agregator și facilitator de resurse informaționale din România și Uniunea Europeană, care să servească la dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor și studenților, promovarea oportunităților de training pentru cariere în sectorul ITC, burse de studii, finanțări de proiecte, bune practici, precum și la conștientizarea publicului privind nevoia de upskilling și reskilling a forței de muncă, diseminarea noțiunilor și măsurilor de securitate cibernetică, dezvoltarea colaborării între mediul academic și industria ITC.

Unul dintre cursurile organizate se referă la Introducere în Programarea Paralelă și este oferit de către Laboratorul LECAD din cadrul Universității din Ljubljana, Slovenia, prin programul PRACE (Parteneriat pentru Informatizarea Avansată în Europa). Laboratorul promovează predarea programării în paralel alături de alte centre HPC (calcul de înaltă performanță) din Europa.

De asemenea, proiectul promovează Stagiatura pentru Oportunități Digitale, a cărei menire este aceea de a crea o punte de legătură între studenții interesați în noile tehnologii digitale și companiile cu oferte de angajare în orice sector de activitate din UE în care este nevoie de specialiști în securitate cibernetică, învățare automată, big data. Aceste tehnologii de ultimă oră au aplicare în sectoare economice cum ar fi industria, agricultura, serviciile medicale și finanțele, scopul fiind acela de a susține mediul de afaceri și IMM-urile aflate în căutarea de angajați competenți digital. Stagiatura poate fi combinată cu o perioadă de studiu cu o durată ce poate varia între 2 și 12 luni. Oferta se adresează studenților din țările Erasmus+ eligibile, va oferi o bursă de 500 de euro (variabilă în funcție de zona de rezidență) gestionată de universitate, cu posibilitatea ca angajatorii să ofere propria lor contribuție la bursă.

De asemenea, Digital Skills & Jobs România se va implica într-o serie de evenimente. Printre acestea, Săptămâna Europeană a Învățământului Vocațional care se va desfășura în perioada 16-20 iunie 2022. Tema campaniei este Educația și Cursurile Vocaționale (VET) în acord cu inițiativa Comunității Europene cu privire la etapele care trebuie parcurse pentru a atinge zero emisii de carbon până în 2050, cunoscută și sub numele European Greeen Deal, o inițiativă care are drept obiectiv abilitarea cetățenilor pentru a putea parcurge mai ușor etapele acestei tranziții.

Săptămâna Europeană a Învățământului Vocațional se află la a șasea ediție și este un eveniment anual care trece în revistă cele mai bune practici VET și invită la dezbatere parteneri din organizații locale, regionale și naționale. De la momentul lansării, din 2016, inițiativa adună părțile interesate pentru a discuta beneficiile VET în ceea ce îi privește pe cei tineri și pe adulți. Obiectivul VET este de a îi înzestra pe toți cei angajați și pe cei interesați de realitățile peței de muncă cu competențele necesare pentru a își atinge maximumul de potențial. Evenimentele Comisiei Europene includ decernarea VET Excellence Awards și se vor desfășura online pe 18-19 Mai.