Search
Vineri 14 Iunie 2024
  • :
  • :

Dr. Constantin Brânzan, speaker la conferința “Starea Statului de Drept în Europa”

Dr. Constantin Brânzan, Senior Counsel Popescu & Asociații, va fi speaker al evenimentului “Starea Statului de Drept în Europa”, conferință organizată de Fundația René Cassin – Institutul Internațional al Drepturilor Omului, cu susținerea orașului Strasbourg, în data de 10 decembrie 2021, la sediul Curții Europene a Drepturilor Omului.

Mă onorează să fiu într-o companie de înaltă clasa la această conferință, alături de personalitățile participante la acest eveniment de excepție și să împărtășesc din experiența și expertiza mea, în calitate de fost magistrat la Înalta Curte de Casație și Justiție a României, pentru a propune soluții legate de această problemă prin intervenția, schimbul de informații și reflecțiile vorbitorilor.

Dr. Constantin Brânzan

Conferința va avea patru teme majore și anume conceptul  de stat de drept, o definiție comună a statului de drept, justiția ca fundament al statului de drept, societatea civilă și statul de drept, semnificația monitorizării respectării statului de drept.

“Dr. Constantin Brânzan este singurul profesionist al dreptului din România invitat să vorbească la acest eveniment care reunește personalități recunoscute la nivel european și internațional în aria drepturilor omului, printre care se regăsesc președintele Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), domnul Róbert Ragnar Spanó și fostul președinte al CEDO, domnul Jean-Paul Costa, directori din cadrul Consiliului Europei, deputați și comisari europeni, profesori în domeniul drepturilor omului, precum și reprezentanți cu funcții de conducere ale unor instituții implicate în apărarea drepturilor omului”, se arată într-un comunicat transmis de compania de avocatură Popescu & Asociații.

“Domnia sa va lua cuvântul în cadrul celui de-al doilea panel dedicat justiției că fundament al statului de drept, alături de doamna Barbara Nowaka, deputat al Poloniei și Katalin Cseh, deputat european și moderat de doamna Nathalie RORET, director al Școlii Naționale de Magistratură din Franța, fost Vicepreședinte al Baroului Paris. Tema se va concentra asupra cadrului normativ al statului de drept, precum și asupra celui al Uniunii Europene, care are caracteristici concepute pentru a proteja drepturile fundamentale înscrise în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. În raport cu tema propusă, se vor analiza aspecte referitoare la independența judecătorilor precum și aplicarea unitară a deciziilor-cadru emise de Consiliul Uniunii Europene în toate statele membre”, menționează comunicatul citat.

În calitate de fost Președinte al Rețelei de la Lisabona, Dr. Constantin Brânzan a primit invitația la eveniment din partea lui Emmanuel Decaux, Președintele Fundației René Cassin – Institutul Internațional al Drepturilor Omului, Profesor Emerit al Universității Panthéon Assas (Paris ÎI), Președinte al Curții de Conciliere și Arbitraj din cadrul OSCE și a domnului Sebastien Touzé, Director al Fundației René Cassin – Institutul Internațional al Drepturilor Omului, Profesor la Universitatea Panthéon Assas (Paris ÎI), Membru al Comitetului împotriva torturii din Organizația Națiunilor Unite.

Fundația René Cassin – Institutul Internațional al Drepturilor Omului are ca scop punerea în aplicare a apărării și promovării drepturilor omului și a libertăților fundamentale prin predare și cercetare în mod independent și în spirit științific. Independența și apolitică, ea reprezintă o punte de legatură între Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Consiliul Europei și Universitatea Robert Schuman din Strasbourg, rămânând în același timp distinctă de aceste entități.

Dr. Constantin Brânzan a acumulat o experiență de 38 de ani în domeniul magistraturii. Având o diplomă de studii doctorale (2001), o diplomă de studii postuniversitare în drept civil (1987), a activat mai mult de 15 ani că judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, perioadă în care a deținut și funcția de director al Institutului Național al Magistraturii, precum și de Președinte al Rețelei de la Lisabona.

După încheierea carierei de judecător, a redobândit calitatea de arbitru și supraarbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României precum și la Curtea de Arbitraj Comercial siMaritim de pe lângă Camera de Comerț, Navigație și Agricultură Constanța, precum și la Curtea de Arbitraj Comercial București.

În prezent, Dr. Constantin Brânzan face parte din echipa Popescu & Asociații, societate de avocatură cu activitate în arii precum Corporate/Fuziuni și Achiziții, Litigii, Parteneriate Public-Privat și Achiziții Publice, Restructurare și Insolvență, Taxe și Dreptul Penal al Afacerilor.