Search
Joi 13 Iunie 2024
  • :
  • :

Tehnologia 5G are tot mai mare priză la firmele din toată lumea

Companiile sunt tot mai interesate de tehnologia 5G și consideră că aceasta le va ajuta să atenueze presiunile acute generate de pandemia COVID-19 și de evenimentele globale asociate cu aceasta – se arată în cea de-a treia ediție a studiului EY – Reimagining Industry Futures.

Un procent de 49% dintre respondenți spun că vor utiliza prioritar tehnologia 5G pentru a-și optimiza procesele, în timp ce 28% consideră că o vor folosi pentru aplicații mai avansate, cum ar fi realitatea virtuală și realitatea augmentată. Studiul mai arată că întreprinderile se concentrează acum să-și consolideze reziliența afacerii, să asigure îndeplinirea priorităților corporative și să răspundă la așteptările stakeholderilor.

Aceste tendințe sunt influențate de o serie de factori externi. Astfel, 85% dintre respondenți au spus că interesul lor pentru tehnologia 5G este influențat de criza sanitară globală, un procent în creștere de la 52% din ediția de anul trecut. 80% au spus că intenția lor de a adopta tehnologia 5G este determinată de perturbările survenite în lanțurile de aprovizionare, în timp ce 71% au spus că principala influență o reprezintă grija față mediu, aspectele sociale și de guvernanță corporativă (ESG). Totuși, până la concretizarea acestor deziderate ambițioase mai sunt etape de parcurs. În acest sens, 37% dintre respondenți spun că ofertele propuse în prezent de furnizorii de tehnologii 5G și IoT nu satisfac nevoile lor în materie de reziliență și continuitate a afacerii, iar 47% consideră că acestea nu corespund obiectivelor lor în materie de sustenabilitate.

Pentru o acceptare mai largă a investițiilor în 5G, este esențial să se clarifice convergența dintre tehnologie, ecosistemul de actori din domeniu, dispozitive și servicii care ar putea fi oferite. Maturitatea tehnologiei, viabilitatea financiară a investițiilor planificate, competențele tehnologice și comerciale pentru proiectare și operare, capacitatea de producție și disponibilitatea lanțului de aprovizionare sunt aspecte care trebuie luate în considerare în viitorul apropiat.

Cristian Cârstoiu, Partener Consultanţă, Chief Innovation Officer, EY România

5G se clasează pe primul loc între toate tehnologiile emergente analizate în studiu în privința planurilor de investiții avute în vedere de companii. 56% dintre respondenți au spus că intenționează să investească în această tehnologie în următorii trei ani. Planurile de investiții în 5G pentru aceeași perioadă de timp înregistrează cel mai ridicat nivel în Europa, în creștere de la 5% anul trecut, când Europa se plasa în urma celorlalte regiuni, la 76% în prezent. Totuși, studiul avertizează că aceste investiții nu trebuie interpretate drept certitudini, în contextul în care intențiile de investiții au scăzut cu 8% în Asia-Pacific și Orientul Mijlociu față de anul trecut, până la 70%.

Este un aspect care semnalează nu doar o abordare mai conservatoare în privința 5G, ci și o stagnare a gradului de încredere în general. Numai 24% dintre companiile respondente au declarat că sunt foarte încrezătoare că pot implementa tehnologia 5G cu succes (în scădere cu 1% față de anul trecut). La această situație se adaugă și gradul redus de înțelegere de către companii a modului în care 5G se poate combina cu alte tehnologii emergente, un aspect care este în prezent invocat drept principalul impediment pentru percepția 5G și care s-a clasat pe locul al cincilea anul trecut.

Există încă temeri fundamentale despre modul în care 5G funcționează împreună cu alte tehnologii emergente. Furnizorii de soluții 5G ar trebui să își asume acest subiect și să își adapteze în mod corespunzător discuțiile cu clienții. Educând companiile despre cum poate fi valorificată tehnologia 5G împreună cu alte tehnologii emergente, furnizorii de servicii pot crește gradul de încredere a companiilor în implementarea proiectelor 5G ale acestora.

Adrian Baschnonga, analist principal EY Global Telecommunications

Studiul a mai constatat că întreprinderile sunt tot mai receptive la soluțiile 5G oferite prin modele de afaceri disruptive. 77% dintre companiile respondente spun că sunt interesate de utilizarea rețelelor private ca să implementeze 5G și IoT pentru diverse aplicații, iar 71% sunt interesate să achiziționeze soluții 5G printr-un intermediar și nu direct de la un operator telecom.

Operatorii telecom se confruntă cu un deficit semnificativ de credibilitate în perceperea lor de către companii ca experți în transformarea digitală. Numai 19% dintre respondenți au spus că au această părere despre ei (procent nemodificat față rezultatele studiului de anul trecut). În schimb, 30% dintre companii au declarat că îi preferă pe furnizorii de echipamente de rețea ca experți în transformarea digitală, un procent în creștere de la 19% anul trecut.

Semnalele îngrijorătoare venind dinspre afacerile disruptive sugerează că relația tradițională dintre operatorii telecom și companiile client este sub presiune. Adoptarea unor strategii de comercializare mai agile este esențială într-o lume IoT și 5G. Operatorii telecom ar trebui să ia în cel mai scurt timp măsuri pentru a fi siguri că pot satisface cererea companiilor în materie de implementare a rețelelor private.

Tom Loozen, lider EY Global Telecommunications

69% dintre respondenți au declarat că deja colaborează cu alte companii în cadrul unui ecosistem de afaceri, procent care nu s-a schimbat față de ediția de anul trecut a studiului. Totuși, sunt semnale că multe companii au abordări mai curajoase de parteneriere, 36% căutând parteneriate pe verticală cu organizații din alte sectoare (în creștere de la 24% anul trecut). 73% spun că preferă furnizorii care pot oferi relații de ecosistem în cadrul ofertelor lor lor 5G.

A treia ediție a studiului EY Reimagining Industry Futures se bazează pe un sondaj online al percepțiilor privind tehnologia 5G și internetul lucrurilor (IoT), realizat în rândul a 1.018 companii din toată lumea, în perioada noiembrie – decembrie 2021. Respondenții au fost aleși din segmente de piață și zone geografice multiple, iar în rezultate au fost incluse numai răspunsurile acelora care au selectat cel puțin „un nivel de cunoștințe moderat” cu privire la inițiativele IoT sau 5G din cadrul organizațiilor lor.

Studiul a explorat atitudinile și intențiile executivilor față de tehnologiile emergente, cu un accent specific pe IoT și IoT bazat pe tehnologia 5G. Printre temele examinate s-au numărat intențiile de investiții în tehnologiile emergente și scenariile de utilizare a tehnologiei 5G în contextul celei de-a patra revoluții industriale, precum și atitudinile companiilor față de furnizori și ecosistemele bazate pe colaborare. Pornind de la rezultatele studiului, acest raport oferă perspective suplimentare și recomandări bazate pe utilizarea IoT prin intermediul 5G de către companii și pe evoluția relațiilor acestora cu furnizorii de soluții IoT prin intermediul 5G.

EY este o firmă de servicii profesionale cu 312.250 de angajați în peste 700 de birouri în 150 de țări și venituri de aproximativ 40 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2021.
Cei peste 800 de angajați ai companiei din România și Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistență fiscală, juridică, strategie și tranzacții, consultanță către companii multinaționale și locale.