Consiliul Concurenţei a anunțat că a autorizat tranzacţia prin care Sensiblu SRL intenționează să preia 23 de farmacii Optifarm.
Sensiblu SRL este o companie activă pe piața comerțului cu amănuntul de produse farmaceutice și parafarmaceutice, parte din Grupul Penta Investments, specializat în investiții pe termen lung în diferite sectoare de activitate, printre care domeniul medical, serviciile bancare, investițiile imobiliare, industria divertismentului (pariuri sportive, eSports, jocuri), producția şi distribuția produselor alimentare congelate, mass-media, distribuția de cărți, jucării şi produse cosmetice etc.
În ceea ce privește domeniul produselor farmaceutice şi parafarmaceutice din România, pe segmentul de retail farmaceutic, Grupul Penta Investments operează lanţurile de farmacii Dr. Max şi Sensiblu, în timp ce pe piaţa comerţului cu ridicata de produse farmaceutice şi parafarmaceutice este prezent, în principal, prin Mediplus Exim SRL.
Cele 23 de farmacii Optimarm sunt localizate în județele Gorj, Hunedoara și în Municipiul București, 19 dintre acestea se află în mediul urban, iar 4 în mediul rural.
Autoritatea de concurenţă a evaluat această operaţiune din punct de vedere al compatibilităţii acesteia cu un mediu concurenţial normal, respectiv al posibilelor efecte anticoncurenţiale, și a constatat că nu ridică obstacole semnificative în calea concurenței şi că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurențial normal.
Decizia va fi publicată pe site-ul Consiliului Concurenţei după eliminarea informaţiilor cu caracter confidenţial.
Consiliul Concurenței este singura autoritate responsabilă cu aplicarea regulilor de concurență, având ca principală misiune protejarea consumatorilor de practicile ce pot distorsiona funcționarea pieței libere. Activitatea instituției se desfășoară pe două componente: una preventivă, de monitorizare și supraveghere a piețelor, și una corectivă, de sancționare a abaterilor de la un comportament concurențial normal.
În acelaşi timp, Consiliul Concurenţei are rolul de autoritate naţională de contact în domeniul ajutorului de stat între Comisia Europeană, pe de o parte, şi instituţiile publice, furnizorii şi beneficiarii de ajutor de stat, pe de altă parte.