Search
Joi 13 Iunie 2024
  • :
  • :

City Insurance: Prima etapă a falimentului s-a încheiat. „Dezechilibru financiar profund”

Prima etapă din gestionarea falimentului City Insurance a fost finalizată. În cele aproximativ două luni de la numirea sa drept lichidator judiciar în acest dosar, CITR a studiat, potrivit unui comunicat propriu, peste 500.000 de documente, și a realizat atât tabelul creditorilor, inventarierea activelor, cât și analiza preliminară privind cauzele și împrejurările care au generat falimentul companiei de asigurări.

Peste 1.600 de creditori s-au înscris la masa credală, cu o expunere de peste 8 miliarde de lei. De asemenea, de la deschiderea procedurii, echipa lichidatorului  gestionează direct cele peste 14.000 de litigii în fața instanțelor naționale și internaționale.

În aceeași etapă, CITR a demarat analiza necesară pentru a stabili principalele cauze ale falimentului City Insurance. „Concluziile preliminare indică atât un dezechilibru financiar profund, cât și faptul că creșterea accelerată a cotei de piață printr-o politică de vânzări agresivă au condus la o degradare rapidă a situației companiei”, menționează comunicatul citat. De asemenea, valoarea ridicată a comisioanelor plătite brokerilor, precum și cedarea în reasigurare a unui procent cuprins între 80% – 99,5%, se numără printre cauzele care reies din analiza preliminară realizată de CITR a activității City Insurance în perioada 2017 – 30 iunie 2021.

În perioada menționată a evidențiat faptul că au fost făcute investiții și tranzacții cu active corporale ale căror valori s-au depreciat în urma reevaluării experților, generând pierderi importante de disponibilități.

Au fost identificate împrumuturi acordate societăților afiliate cu șanse reduse de recuperare, precum și dobânzi aferente unor împrumuturi care s-au dovedit a fi fără substanță economică. De asemenea, compania a mai plătit unor intermediari comisioane considerabile, CITR constatând că a fost vorba cel mai probabil despre de împrumuturi fără substanță economică.

Rolul nostru în această etapă a falimentului este să asigurăm buna desfășurare a tuturor demersurilor legale obligatorii într-un termen cât mai scurt și cu o transparență cât mai mare. În același timp, continuăm acest efort de a înțelege ce s-a petrecut și de a identifica sursele pentru recuperarea creanțelor. Vom avea o primă adunare a creditorilor vineri, 6 mai 2022, când le vom comunica stadiul falimentului la acest moment. Este un proces transparent și complex, la finalul căruia vom documenta unul dintre cele mai mari falimente din România, al unei companii cu o cotă de piață de 43%. Impactul asupra economiei românești este semnificativ, iar gestionarea corectă a acestei etape este esențială.

Paul Dieter Cîrlănaru, CEO CITR

Următorii pași în procedura de faliment sunt: adunarea creditorilor, întâlnire care va avea loc pe 6 mai 2022 și în cursul căreia CITR le va prezenta analiza preliminară privind cauzele și împrejurările care au generat falimentul City Insurance; evaluarea patrimoniului; demersuri pentru recuperarea creanțelor; valorificarea activelor.

Cu o experiență de peste 20 de ani pe piața insolvenței și aproape 1.000 de proiecte gestionate de-al lungul timpului, CITR administrează anual un patrimoniu de 1 miliard de euro și distribuie anual peste 100 de milioane de euro creditorilor, în misiunea sa de a salva valoarea din companiile românești de impact.

CITR este o companie Impetum Group, primul grup românesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business din oricare etapă din viața unei companii, cu scopul de a crea un impact pozitiv în economie.