Search
Duminica 28 Noiembrie 2021
  • :
  • :

Old but gold. Un utilizator din patru lucrează și azi cu Windows 7

Kaspersky a realizat un studiu bazat pe metadate anonimizate ale sistemului de operare furnizate de utilizatorii rețelei de securitate a companiei. Sondajul a arătat că aproape un sfert (22%) dintre utilizatorii de computere folosesc în continuare sistemul de operare Windows 7, care a încetat să mai primească asistență generală în ianuarie 2020. Când un sistem de operare ajunge la sfârșitul ciclului său de viață, nu mai există actualizări emise de furnizor, nici remedieri critice legate de securitate.

Deși un sistem de operare de încredere poate arăta bine la suprafață, pentru că face în continuare tot ce trebuie să facă, dacă furnizorul nu-l mai susține, poate fi susceptibil la atacuri. Când sistemele de operare ajung la sfârșitul vieții, vulnerabilitățile rămân fără patch-uri de actualizare pentru a rezolva problemele, oferind atacatorilor cibernetici modalități multiple de a avea acces la un sistem. Prin urmare, este esențial să vă actualizați sistemul de operare pentru a vă proteja sau a vă proteja rețeaua de business de această problemă ce poate fi evitată.

Dintre cei care încă folosesc Windows 7, consumatorii, companiile mici și mijlocii (IMM-urile) și business-urile foarte mici (VSB-urile) ocupă aproape aceeași cotă – 22% fiecare. Este demn de remarcat faptul că aproape un sfert dintre VSB-uri folosesc încă sistemul de operare învechit și, în special având în vedere că nu au personal IT dedicat exclusiv pentru securitatea cibernetică – este mai important să se asigure că sistemul lor de operare este actualizat. Deocamdată, companiile pot primi în continuare asistență extinsă cu plată pentru Windows 7, dar aceasta înseamnă cheltuieli suplimentare – iar oferta nu va fi disponibilă pentru totdeauna. Conform MS Extended Security Updates FAQ, ultimul termen al ESU se va încheia în 2023.

Descoperirile Kaspersky au arătat, de asemenea, că doar un procent mic (mai puțin de 1%) dintre oameni și companii utilizează încă sisteme de operare și mai vechi, cum ar fi Windows XP și Vista, susținerea acestora fiind încheiată în 2014 și, respectiv, 2017. În general, aproape un sfert (24%) dintre utilizatori încă rulează un sistem de operare Windows fără suport tehnic. Printre astfel de sisteme de operare se numără: Windows 7, Windows 8, Windows XP, Windows Vista.

Din fericire, 72% dintre utilizatori folosesc Windows 10, cea mai recentă versiune a sistemului de operare Windows, care pare să fie și cea mai sigură alegere.

Actualizarea sistemului de operare poate părea o problemă pentru mulți. Dar actualizările sistemului de operare nu sunt acolo doar pentru a remedia erorile sau pentru a activa cea mai nouă interfață. Procedura introduce remedieri pentru acele erori care pot reprezenta o ușă deschisă pentru infractorii cibernetici. Chiar dacă credeți că sunteți vigilent și protejat în timp ce desfășurați activități online, actualizarea sistemului dumneavoastră de operare este un element esențial de securitate care nu ar trebui trecut cu vederea, indiferent de prezența oricărei soluții de securitate. Dacă sistemul de operare este învechit, nu mai poate primi aceste actualizări critice. Dacă casa dumneavoastră este veche și se prăbușește, nu are rost să instalați o ușă nouă. Este mai logic să găsești o casă nouă, mai devreme sau mai târziu. Aceeași atitudine este necesară și atunci când vine vorba de asigurarea securității sistemului de operare în care aveți încredere, care deține datele dumneavoastră.

Oleg Gorobets, Senior Marketing Marketing Manager la Kaspersky

Cunoașterea riscurilor implicate de un sistem de operare folosit după sfârșitul ciclului său de viață este un prim pas, dar trebuie urmat de măsuri concrete de protecție. Deci, pentru a vă păstra în siguranță datele personale sau afacerea pe care o dețineți, Kaspersky recomandă următoarele:

  • Utilizați o versiune actualizată a sistemului de operare și asigurați-vă că funcția de actualizare automată este activată.
  • Dacă nu este posibilă actualizarea la cea mai recentă versiune de sistem de operare, organizațiile ar trebui să ia în considerare acest vector de atac în modelul lor de amenințare și să asigure separarea inteligentă a nodurilor vulnerabile de restul rețelei. Kaspersky Embedded Systems Security poate oferi asistență în acest caz, deoarece permite utilizarea unui sistem de operare vechi precum Windows XP SP2 care rulează pe sisteme cu specificații foarte reduse.
  • Utilizați soluții cu tehnologii de prevenire a exploiturilor, cum ar fi Kaspersky Security Cloud, Kaspersky Endpoint Security for Business și Kaspersky Small Office Security, care contribuie la reducerea riscului de exploatare a vulnerabilităților din sistemele de operare învechite (Windows 7 și versiuni anterioare).Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *