Search
Luni 22 Iulie 2024
  • :
  • :

Banii nu vor mai fi ca înainte. INCREDIBIL câte bănci centrale pregătesc monede digitale

Peste 80% dintre băncile centrale au luat sau iau în considerare lansarea unei monede digitale, potrivit indicelui global PwC CBDC 2022, care analizează și clasifică cele mai importante proiecte CBDC (Central Bank Digital Currency – Moneda Digitală a Băncii Centrale).

Raportul notează că proiectele de monede digitale pentru populație și companii (retail) au atins niveluri de maturitate mai mari decât proiectele de monede digitale destinate instituțiilor financiare care au conturi la băncile centrale (wholesale), care au înregistrat progrese importante în ultimul an.

Cel puțin 68 de bănci centrale au comunicat public intențiile lor privind instrumentele digitale, fiind deja disponibile trei monede digitale pentru retail și cel puțin 28 de proiecte pilot. În 2022 este așteptată o intensificare a proiectelor de cercetare, testare și implementare, incluziunea financiară fiind unul dintre principalele rezultate dorite. Totuși autoritățile financiare internaționale, inclusiv Fondul Monetar Internațional, continuă să reamintească faptul că țările care adoptă monede digitale trebuie să rămână vigilente și să evaluzez periodic diversele riscuri referitoare la aplicarea politicii monetare, finanțarea băncilor, securitatea cibernetică, integritatea și stabilitatea financiară.

Gabriel Voicilă, Technology Partner PwC România

În topul proiectelor CBDC de retail incluse în index se află eNaira, moneda digitală a Băncii Centrale a Nigeriei (CBN), prima din Africa, și Sand Dollar, emis de Banca Centrală a Bahamas ca mijloc legal de plată în octombrie 2020. China a devenit de asemenea prima mare economie care a testat un CBDC în 2020, cu yuanul digital, iar începând din martie 2022, desfășoară programe pilot în 12 orașe, inclusiv în Beijing și Shanghai.

În ceea ce privește CBDC wholesale, proiectul principal din cadrul indexului este parteneriatul Autorității monetare din Hong Kong (HKMA) și al Băncii Thailandei (BoT) pentru lansarea proiectului mBridge, un concept care să permită efectuarea în timp real a plăților transfrontaliere în valută pe baza tehnologiei registrului distribuit (distributed ledger technology – DLT). De asemenea, pe un loc fruntaș se situează Autoritatea Monetară din Singapore (MAS) cu două proiecte noi.

Top 5 retail, Top 5 wholesale

În Top 5 CBDC retail se regăsesc Nigeria, Bahamas, China, Jamaica și Caraibe de est, în timp ce pe wholesale principalele proiecte CBDC sunt deținute de Thailanda, Hong Kong, Singapore, Canada și Franța.

De asemenea, oferta de stablecoin, un tip de criptomonede care își poate păstra stabilitatea prețului în raport cu o referință precum dolarul american, euro sau yen, a explodat în ultimele 18 luni. Stablecoins sunt considerate “puntea” de trecere de la numerar la activele digitale, permițând tranzacții flexibile și accesibile și care pot suporta o potențială volatilitate pe care alte criptomonede nu pot.

PwC Global CBDC Index and Stablecoin Overview 2022, aici

PwC este o rețea de firme prezentă în 156 de țări cu mai mult de 295.000 de profesioniști ce oferă servicii în domeniul auditului, consultanței fiscale și consultanței pentru afaceri.