Search
Joi 20 Ianuarie 2022
  • :
  • :

Clifford Chance Badea, consultanță de 500 mil. euro la emisiuni de obligațiuni verzi

Clifford Chance Badea își consolidează portofoliul de consultanță în domeniul emisiunilor de obligațiuni verzi, asistând în ultimele luni două tranzacții în valoare de 500 milioane de euro.

Mădălina Rachieru-Postolache și Radu Ropotă

Astfel, o echipă formată din Radu Ropotă (counsel), Georgiana Evi (senior associate) și Mihai Dolhescu și Nicolae Grasu (avocați) a acordat asistență juridică Nordic Trustee AS, în calitate de agent de garanție și bond trustee, în legătură cu emisiunea de obligațiuni verzi garantate pe lege norvegiană în valoare de 200 milioane de euro, emisă de o societate deținută de Alternus Energy Group PLC (Irlanda), proprietarul a cinci parcuri solare din România.

Separat, o echipă multi-jurisdicțională formată din avocați din birourile Clifford Chance de la București, Londra și Amsterdam a asistat MAS Real Estate, deținută majoritar de Prime Kapital, în legătură cu oferta de obligațiuni verzi în valoare de 300 milioane de euro, care a fost subscrisă cu succes săptămâna trecută. Obligațiunile sunt listate pe Bursa Euronext din Dublin. Fondurile generate vor fi utilizate pentru achiziția și dezvoltarea de proiecte imobiliare sustenabile în România.

Echipa locală a fost formată din Mădălina Rachieru-Postolache (partener), Radu Ropotă (counsel) și Dorin Giurgi (avocat).

„Piața de obligațiuni verzi înregistrează o creștere semnificativă în ultimii ani, pe măsură ce tot mai mulți emitenți își aliniază strategia la obiectivul general de limitare a impactului încălzirii globale. România se alătură acestui val de finanțare sustenabilă și ne bucurăm să avem o contribuție activă la conturarea acestei piețe, încă de la început”, spune Mădălina Rachieru-Postolache, Partener și coordonator al practicii Piețe de Capital Clifford Chance Badea.

Anul trecut, firma de avocatură a asistat NEPI Rockcastle în legătură cu emisiunea de obligațiuni verzi în valoare de 500 milioane de euro. Fondurile generate au fost utilizate pentru finanțarea unor proiecte menite să sporească performanța portofoliului imobiliar în materie de eficiență energetică și sustenabilitate.

Radu Ropotă (counsel) adaugă: „Provocările inerente complexității tranzacțiilor menționate, care au implicat refinanțare de datorii și finanțare de achiziții de societăți românești prin emisiune de obligațiuni verzi în primul caz, respectiv coordonare multi-jurisdicțională (Marea Britanie, Irlanda, British Virgin Islands, Isle of Man, Malta) în cazul emisiunii de obligațiuni verzi a MAS Securities BV au adus și o satisfacție profesională pe măsură. La aceasta se adaugă și faptul că tranzacțiile au fost încheiate cu succes, iar finanțările obținute au ca scop dezvoltarea sustenabilă. Ne bucurăm să fim alături de clienții noștri și să îi ajutăm ‘să planteze un copac, pentru a putea sta la umbră în viitor’, ca să îl parafrazăm pe Warren Buffett”.

Primul proiect de finanțare prin obligațiuni verzi asistat de Clifford Chance Badea a avut loc în 2018, când o echipă coordonată de Cosmin Anghel (counsel) a acordat asistență pe aspecte de drept român sindicatului bancar format din BNP Paribas, HSBC, JP Morgan și UniCredit în legătură cu emisiunea de obligațiuni verzi lansată de producătorul german de turbine eoliene Nordex Group, în valoare de EUR 275 milioane.

Integrată în rețeaua globală Clifford Chance, practica locală de Piețe de Capital este creditată de marile ghiduri juridice internaționale în topul firmelor de avocatură specializate pe această arie (Tier 1). Biroul asistă emitenți de acțiuni și obligațiuni, precum și sindicate de intermediere în tranzacții de piețe de capital. Tranzacțiile sunt adesea asistate de echipe trans-naționale care generează un mix optim de expertiză locală și know-how global. Acolo unde este nevoie, clienții beneficiază de o practică full service de drept englez și drept american.

De asemenea, avocații acordă în mod constant consultanță companiilor cu care lucrează în legătură cu respectarea și alinierea la legislația pieței de capital pe diverse aspecte precum abuz de piață, cadrul juridic aferent informațiilor privilegiate, obligația lansării de oferte publice obligatorii, obligații de transparență, etc.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *