Search
Miercuri 1 Februarie 2023
  • :
  • :

Investiție de 9 mil. euro în producția de pavele și borduri. Piața continuă să crească

Symmetrica, firmă activă în piața locală de pavele şi borduri vibropresate, continuă investițiile și alocă un buget de circa 9 milioane de euro pentru extinderea cu noi linii de producție pentru cinci dintre cele șapte fabrici pe care le deține. Noile linii vor fi dedicate producerii de elemente pentru sisteme de canalizare în contextul cererii tot mai mari de astfel de produse de la an la an.

“Piața de sisteme de canalizare este în creștere constantă și estimăm că cererea va fi tot mai mare în viitor, mai ales în contextul nevoii de branșare a locuințelor, în special în mediul rural, la sistemul de canalizare”, a declarat Sebastian Bobu, directorul executiv al companiei.

Studiile Institutului Național de Statistică (INS) relevă că, la nivelul anului trecut, 55,8% din populația României avea locuințele conectate la sistemul de canalizare. La nivel urban, procentul raportat de INS  era de 92,2%, în timp ce în zonele rurale, acesta a ajuns doar la 13,1%.

Raportat la regiuni, cea mai mare pondere a populației conectată la sistemele de canalizare a înregistrat-o regiunea București-Ilfov (88,5%), urmată de regiunea Centru (68,3%) și Vest (62,8%). Gradul cel mai redus de racordare la sistemele de canalizare a fost raportat în  Nord-Est (38,7%), Sud-Muntenia (38,9%) și Sud-Vest Oltenia (42,9%).

Studiile arată o creștere cu 5% a populației României cu locuințe conectate la sistemul de canalizare, în doar 3 ani, din 2017 până în 2020. La nivel urban, creșterea a fost de 4,5%, în timp ce în mediul rural de 4,9%. Acest lucru confirmă, o dată în plus, nevoia pieței de a avea acces la sisteme de canalizare de calitate ridicată.

Sebastian Bobu, Director Executiv Symmetrica

De asemenea, potrivit unui studiu OCDE citat în raportul de țară pe anul trecut, până în 2030, sunt necesare investiții în valoare de aproximativ 17,9 miliarde euro pentru aprovizionarea cu apă și salubrizare, în timp ce costurile suplimentare legate de conectarea persoanelor vulnerabile și marginalizate la sistemele publice de aprovizionare cu apă erau estimate la aproximativ 1,1 miliarde euro, acest aspect fiind un semnal pozitiv privind cererea de materiale necesare realizării lucrărilor.

Conform Symmetrica, un sistem complet de canalizare cuprinde conducte de transport ape uzate/pluviale, cămine de racord, cămine de vizitare, supraveghere și întreținere. Dintre acestea, compania produce întregul sistem de tuburi și elemente pentru cămine  – elemente de bază, inele pentru cămine, inele aducere la cotă, tuburi beton, reducții tronconice și plăci din beton pentru acoperire.

În acest moment, compania a pus deja în funcțiune prima linie de elemente pentru sisteme de canalizare în cadrul fabricii din Vrancea (Doaga), pentru ca până în această toamnă să fie inaugurate și cele amplasate în fabricile de la Brașov (Prejmer) și Suceava (Solca). Și anul viitor, Symmetrica va derula investiții în astfel de linii în unitățile de producție din Arad (Zimandu Nou) și Bistrița-Năsăud (Cociu).

Symmetrica este o companie 100% românească, producătoare de pavele, borduri şi rigole vibropresate pietonale şi carosabile.