Search
Joi 16 Septembrie 2021
  • :
  • :

CFA România: Încrederea analiștilor financiari în macroeconomie, la maximul ultimilor 6 ani

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut comparativ cu luna anterioară la valoarea de 74,5 puncte, maximul ultimilor 6 ani. Față de aceeași lună a anului precedent, indicatorul a crescut cu 38,4 puncte.

De asemenea, componenta de condiții curente a indicatorului a urcat cu 19,5 puncte față de luna anterioară. Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (iunie 2022/iunie 2021) a înregistrat o valoare medie de 3,75%, dar niciun participant la sondaj nu prevede o scădere a ratei inflației în următoarele 12 luni.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 93% dintre participanții la sondaj estimează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrat niciun răspuns de apreciere pentru RON. Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9653, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,0183 lei pentru un euro.

Indicatorul de încredere a continuat să atingă noi maxime post- criză Covid-19. Această evoluție este consistentă cu majorarea anticipațiilor de creștere economică pentru anul 2021, la peste 6%. Însă, creșterea cererii interne, combinată cu factorii externi va conduce și la majorarea ratei inflației.

Adrian Codirlașu, vicepreședinte al Asociației CFA România

Este de remarcat faptul că 84% din participanții la sondaj anticipează majorarea ratei inflației. De asemenea, 60% dintre participanți anticipează majorarea prețurilor imobiliarelor de tip rezidențial (cel mai ridicat procent din ultimul an).

Rezultatele pentru luna mai 2021

Din luna aprilie a anului 2020, în cadrul sondajului au fost adăugate întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naționale, iar rezultatele pentru luna mai 2021 relevă:

  • Durata impactului economic al coronavirusului: cea mai mare parte a respondenților (peste 65%) anticipează că acesta se va resimți inclusiv în anul 2022, iar 22% din respondenți anticipează impactul până în trimestrul IV al anului 2022;
  • Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021: valoarea medie a anticipațiilor este 6,4%;
  • Evoluția, în termeni reali a PIB în anul 2021: valoarea medie a anticipațiilor este +6,1%;
  • Datoria publică că procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 54%;
  • Orizontul de aderare a României la zona euro este 2030.

Cum este efectuat sondajul

Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România, de aproape 10 ani, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanții sunt membri ai Asociației CFA România și candidații pentru nivelurile ÎI și III ale examenului CFA.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la: condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și piață muncii; anticipatiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

Asociația CFA România este organizația profesioniștilor în investiții din România, dețînători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA®), calificare administrată de CFA Institute (UȘA). Asociația CFA România este una dintre cele peste 160 de societăți membre ale CFA Institute.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *