Search
Luni 18 Septembrie 2023
  • :
  • :

Banca Mondială înființează un vehicul de investiții în România

Consiliul Concurenţei analizează tranzacția prin care EOS Invest EE GmbH SA (EOS), International Finance Corporation (IFC) și Next Capital Solutions SRL vor înființa vehiculul de investiții Creditable Opportunities Fund SCA SICAV-RAIF – Creditable Sub-Fund 1, prin intermediul fondului Creditable Opportunities Fund SCA SICAV-RAIF.

EOS face parte din Grupul EOS, un furnizor internațional de servicii financiare personalizate. Activitatea principală a companiei este achiziționarea de portofolii de creanțe garantate și negarantate. Principalele sale sectoare țintă sunt cel bancar, al utilităților, imobiliar și al comerțului electronic, se arată într-un comunicat al Consiliului.

IFC este membră a Grupului Băncii Mondiale și este cea mai mare instituție de dezvoltare globală axată pe sectorul privat din țările în curs de dezvoltare.

Next Capital Solutions SRL și companiile din grupul său activează într-o gamă largă de activități, în sectorul financiar (credite neperformante și colectare, factoring și finanțare de credite neperformante garantate), dezvoltare imobiliară, activități de investiții (cum ar fi investiții/proiecte IT, investiții în agricultură, investiții de capital în companii românești), externalizare de procese de afaceri etc.

Fondul Creditable Opportunities Fund SCA SICAV-RAIF a fost constituit la începutul lunii decembrie 2021 ca societate de investiții cu capital variabil organizată ca fond de investiții alternative rezervate cu compartimente multiple sub forma unei societăți în comandită pe acțiuni, în conformitate cu legislația din Luxemburg.

Scopul Creditable Opportunities Fund SCA SICAV-RAIF – Creditable Sub-Fund 1 este de a investi în cumpărarea și/sau achiziționarea de active, inclusiv credite neperformante garantate pentru retail și IMM-uri/corporații sau portofolii de active imobiliare (în legătură cu credite neperformante) din bilanțurile băncilor din Bosnia și Herțegovina, Croația, România și Serbia.

În conformitate cu prevederile Legii concurenţei (nr. 21/1996), această tranzacție trebuie autorizată de Consiliul Concurenţei. Autoritatea de concurenţă va evalua această operațiune în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege, menționează comunicatul citat.