Search
Miercuri 22 Mai 2024
  • :
  • :

ADR: Consiliul Național pentru Transformare Digitală își reia activitatea

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a anunțat, într-un comunicat, reluarea activității Consiliului Național pentru Tranformare Digitală (CNTD) – organul consultativ al ADR, fără personalitate juridică, creat pentru consolidarea colaborării dintre sectorul public şi organizațiile mediului privat și ale societății civile.

Pe perioada pandemiei COVID-19, activitatea Consiliului Național pentru Transformare Digitală nu a putut fi susținută în ritmul și modalitatea pe care ADR le propusese la momentul lansării acestui for. Odată cu ridicarea restricțiilor generate de pandemie, activitatea CNTD va fi reluată.

Misiunea CNTD ca agora digitală este să dezbată și să determine pașii pe care administrația publică și industria IT din România trebuie să îi facă pentru a recupera decalajele dintre țara noastră și celelalte state europene, se arată în comunicatul ADR.

CNTD va contribui la creșterea gradului de transparență a deciziilor administrației publice, asigurând informarea, consultarea și participarea activă a membrilor Consiliului în procesul de elaborare a documentelor strategice și a actelor normative cu efecte asupra procesului de transformare digitală a economiei și societății românești, menționează comunicatul citat.

Viziunea ADR pentru dezvoltarea CNTD este consolidarea dialogului dintre public și privat, prin abordarea concertată a know-how-ului industriei IT&C, a celor mai recente cercetări în sfera tehnologiilor inovative și a direcțiilor de dezvoltare ale sectorului public.

Uniunea Europeană a deschis mecanismele de finanțare dedicate reechilibrării economice a continentului. În viziunea UE, digitalizarea este o componentă esențială. În acest context de reașezare a paradigmei economice și sociale la nivel european, CNTD trebuie să contribuie la conturarea viitorul digital al României. Misiunea CNTD ca agora digitală este să dezbată și să determine pașii pe care industria IT din România trebuie să îi facă pentru a recupera decalajele dintre țara noastră și celelalte țări europene.

Dragoș Vlad, președintele ADR

Companiile care doresc să își reconfirme sau să obțină statutul de membru al CNTD pot face acest lucru accesând link-ul https://forms.gle/HrUiCW7Q8Yd6LCgU9 până la 21 iunie 2022, ora 18:00.

Calendar de implementare pentru pentru reactivarea CNTD

  1. 8 – 21 iunie – revalidarea membrilor existenți
  2. 8 – 21 iunie – finalizarea procedurii de înscriere a membrilor noi
  3. 21 iunie – definitivarea noilor grupuri de lucru din CNTD
  4. 22 iunie – prima ședință a CNTD

Rolul CNTD este de a contribui la creșterea gradului de transparență a deciziilor administrației publice, asigurând informarea, consultarea și participarea activă a membrilor Consiliului în procesul de elaborare a documentelor strategice și a proiectelor de acte normative cu efecte asupra procesului de transformare digitală a economiei și societății românești.

În marja Consiliului Național pentru Transformare Digitală, se pot constitui grupuri de lucru tematice, prin decizie a preşedintelui ADR, acestea fiind pe teme precum: cloud-ul guvernamental, identitatea electronică, transformarea digitală, AI și Big Data, competențe digitale, interoperabilitate.

Din 2020 până în prezent, peste 300 de organizații din mediul privat și din societatea civilă au devenit membri ai CNTD.