Search
Joi 20 Iunie 2024
  • :
  • :

Adrian Șandru, primul avocat român care va lua cuvântul la o conferință ECBA din afara țării

European Criminal Bar Association (ECBA) organizează la Berlin În perioada 1-2 octombrie, conferința denumită „EPPO meets European Defence: striving for the highest standard of fair proceedings in Europe”. Adrian Șandru este primul avocat român care va participa în calitate de speaker în cadrul unei conferințe ECBA în afara României.

În contextul operaționalizării Parchetului European (EPPO) la începutul acestui an, agenda conferinței de toamnă ECBA se va concentra pe rolul apărării în sfera procedurilor Parchetului European. Ca răspuns la înființarea primei instituții europene de acest gen, avocații specializați în drept penal sunt conștienți de nevoia de a asigura un standard ridicat al apărării în anchetele EPPO, conferința oferind astfel un cadru prielnic de discuții.

Adrian Șandru este invitat să ia cuvântul în cadrul conferinței, participând la discuții în panelul dedicat uneia dintre cele mai controversate teme abordate – „Contestarea actelor de procedură ale EPPO”, alături de dr. Hans-Holger Herrenfeld, fost procuror federal din Germania și alți avocați reputați specializați în drept penal din Italia și Irlanda.

Adrian este specializat în aspecte de cooperare judiciară internațională și whistleblowing. El a lansat recent, în calitate de prim-autor, cartea intitulată „Parchetul European. Reglementare. Controverse. Explicații”. Publicată de editura Universul Juridic, aceasta este prima lucrare de referință din România care analizează dispozițiile referitoare la Parchetul European.

În 2019, Adrian Șandru a primit distincția de „Rising Star in White Collar Crimes Matters” de la Revista Română de Drept penal al afacerilor și este expert extern pentru Eurojust în Programul Justiției EuroMed, precum și expert care a reprezentat România în programul NA-FAMED al Consiliului Europei ( „Evaluarea nevoilor – Produse medicale falsificate”).

De asemenea, Adrian este membru al grupului de lucru constituit la nivelul ECBA care pregătește redactarea unor materiale vizând un schimb de bune practici între avocații de drept penal din statele membre, acestea urmând să reprezinte un instrument util în asigurarea unor apărări eficiente în procedurile EPPO.