Search
Miercuri 22 Mai 2024
  • :
  • :

Cum poți redirecționa o parte din impozit pentru a ajuta copiii cu autism

Peste 140.000 de români au folosit soluția dezvoltată de Help Autism pentru a redirecționa 3,5% din impozitul datorat pentru anul fiscal trecut către 3.700 de asociații și unități de cult înscrise pe platformă.

Formular230.ro este o soluție ce facilitează completarea online, semnarea și descărcarea în format PDF a declarației 230, prin care orice angajat poate alege să redirecționeze 3,5% din impozitul pe venit către o asociație sau o unitate de cult. Tot procesul durează aproximativ un minut, contribuabilul putând apoi descărca declarația semnată și trimite către ONG-ul ales.

În pandemie ne-am dat seama că este imposibil să colectăm formulare de la prieteni și oameni de bine, iar fondurile din facilitatea fiscală de redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit reprezentau peste 70% din bugetul Asociației Help Autism. Părinții se bazau pe aceste fonduri pentru terapia copiilor lor. În doar trei săptămâni, am creat această soluție pe website-ul nostru pentru contribuabilii care doreau să sprijine asociația, copiii, tinerii și adulții noștri cu autism.

Daniela Bololoi, președinte Help Autism

Platforma formular230.ro a fost dezvoltată în anul 2020 cu o investiție de 50 000 euro, ea fiind pusă la dispoziție gratuit începând cu anul 2021 către toate organizațiile non-profit indiferent de domeniul în care își desfășoară activitatea.

Dezvoltatorii estimează că anul acesta s-au completat aproximativ 144 000 de declarații 230 cu ajutorul soluției, echivalentul a 7,5 milioane de euro la o valoare medie de 175 lei per declarație, jumătate dintre români optând pentru redirecționare pe 2 ani, conform analizei asociației. Platforma formular230.ro nu colectează și nu prelucrează date, contorul de accesare a butonului Trimite formular a permis estimarea numărului de declarații 230 completate și descărcate.

Peste 3.700 de organizații au folosit platforma pentru a ajunge cât mai facil la contribuabili. În 2022, ONG-urile au putut să asocieze conturi bancare multiple, o noutate față de alte soluții existente.

Campania de colectare a fondurilor s-a încheiat pe 25 mai a.c. și va reîncepe în ianuarie anul viitor imediat ce ANAF publică noul formularul. Organizațiile vor primi fondurile în maximum 90 de zile de la data depunerii declarațiilor 230 conform Ordinului nr. 15 din 2021.

Încă din 2018 Asociația Help Autism a depus eforturi pentru a convinge instituțiile că ONG-urile au dreptul legal de a colecta și depune formulare în numele contribuabililor cu scopul de a ajuta organizațiile care depind de aceste fonduri să nu intre în imposibilitate de plată a angajațiilor și serviciilor.