Search
Miercuri 16 Octombrie 2019
  • :
  • :

Profesiile din domeniul științelor umaniste și sociale sunt mai atractive pentru doamne

baiasInterviu cu FLAVIUS BAIAS (foto), Decanul Facultății de Drept, Universitatea București

Facultatea de Drept a Universității București este principala „pepinieră” pentru marile societăți de avocatură.Din cei 9.000 de avocați definitivi înregistrați la Baroul București, peste 5.500 sunt femei. Care sunt, în opinia dumneavoastră, principalele motive pentru care o doamnă dorește să devină avocat?

În general, profesiile din domeniul științelor umaniste șI sociale sunt, se pare, mai atractive pentru doamne decât pentru domni. Motivele pot fi multe și nu cred că le pot identifica în mod corect pe toate. În orice caz, este o tendință care există în multe țări din Europa (cel puțin cele în care cunosc situația învățământului juridic), iar în România ea s-a înregistrat cu încă mulți ani înainte de 1989…

Cu excepția breslei executorilor judecătorești, doamnele sunt majoritare în toate profesiile liberale juridice și economice. Cât de importante sunt doamnele avocat pentru economia românească?

Doamnele avocat sunt la fel de importante pentru economia noastră ca profesia de avocat, în general. Fără buni cunoscători ai dreptului, economia – cel puțin în ziua de azi – nu poate să funcționeze în mod mulțumitor. Cum și în profesie numărul doamnelor este mult mai mare decât al domnilor, putem spune că rolul lor este foarte important.

Câți studenți au absolvit Facultatea de Drept în ultimii ani (promoțiile 2008 – 2013)? Ce procentaj din absolvenți sunt femei?

Înainte de a vă răspunde la întrebare, aș vrea să vă dau un amănunt … istoric: prima femeie licențiată în drept din Europa a fost o româncă, Sarmiza Bilcescu, care a obținut licența la Paris, în anul 1887; tot ea a fost, se pare, prima femeie din lume (sau, în orice caz, din Europa) care a obținut titlul de doctor în drept, în anul 1890.

„Evenimentul” a fost atât de important încât este menționat în cea mai recentă istorie a Facultății de Drept de la Sorbona, apărută recent…

Evident, astăzi situația s-a schimbat fundamental; eu vă dau cifrele „absolute” și vă las pe dumneavoastră să calculați procentajul: între anii 2008-2013 au terminat facultatea un număr total de 3.683 de absolvenți, din care 2.703 au fost … absolvente!

 

Câte locuri aveți anual pentru cursurile de Masterat și pentru Școala doctorală? Ce procentaj din absolvenți sunt femei?

Sunt aproximativ 550 de locuri la master și 20 de locuri la studiile doctorale în fiecare an universitar. Procentajul de la licență se păstrează în linii mari la studiile de master, în timp ce la doctorat se înregistrează o„echilibrare”.

Spre ce se îndreaptă mai mult doamnele care termină Facultatea de Drept a Universității București? Spre avocatura de consultanță sau spre sectorul de litigii?

La această întrebare nu pot să vă dau un răspuns exact: cum doamnele sunt majoritare în profesia de avocat, cred că ele „domină” ambele domenii al profesiei. Asta pe de o parte; pe de alta, zona de „consultanță” este încă mai redusă decât cea a „litigiilor” sau a „avocaturii clasice”, deci cred că numărul cel mai mare de doamne avocat se regăsește în acest din urmă domeniu.

Pe 25 noiembrie veți aniversa 155 de ani de când funcționează Facultatea de Drept. Ce strategie de dezvoltare aveți pentru următoarea perioadă? Ce evenimente pregătiți cu această ocazie?

Vă mulțumesc pentru că v-ați reamintit „data de naștere” a facultății noastre! Nu vom sărbători un număr care nu este „rotund”, dar – așa cum facem în fiecare an, din 2009 încoace – vom avea un eveniment important: o conferință dedicată împlinirii a 150 de ani de la intrarea în vigoarea a Codului civil „Alexandru Ioan I” („Codul Cuza”), în care vom omagia acest monument legislativ, esențial pentru nașterea societății românești moderne, și vom sublinia continuitatea sa în noul Cod civil român, intrat în vigoare la 1 octombrie 2013.  Cu același prilej – și aceasta va fi o premieră – vom organiza o expoziție dedicată „Codului Cuza”, în care vor fi expuse exemplare rare ale codului, ediția din Monitorul Oficial, edițiile oficiale publicate în volum și alte exponate din Biblioteca Facultății de Drept și din colecții particulare.

În ce stadiu este procesul de modernizare a Palatului Facultății de Drept?

Vă mulțumesc și pentru această întrebare! Între ianuarie 2012 și iulie 2013 am reușit să consolidăm și să renovăm aripa din față-stânga (cea în care se găsește și biblioteca) a Palatului Facultății de Drept, în cadrul unui proiect finanțat de Banca Mondială (prin Ministerul Dezvoltării Regionale), de Ministerul Educației Naționale și de … Facultatea de Drept (care a suportat din fonduri proprii, adică din taxele plătite de studenți, aproximativ 50% din costurile lucrărilor). Clădirea a fost consolidată foarte bine, a fost renovată, toate instalațiile au fost înlocuite, dar am avut grijă să păstrăm, atât la interior, cât și la exterior, configurația ce se regăsește în proiectul inițial (din 1934) al marelui arhitect Petre Antonescu. Ca un omagiu adus acestuia, după terminarea lucrărilor, o sală a primit numele său. Din păcate, ceea ce s-a făcut nu înseamnă decât 20% din întreaga clădire (4.700 mp din aproximativ 20.000!). Continuăm cu înlocuirea totală a acoperișului (care va fi dotat cu instalație de degivrare – cabluri încălzitoare anti-îngheț- n.r.) – această lucrare urmând a fi terminată până în vară – și examinăm posibilitatea de obținere a unor fonduri europene pentru refacerea restului clădirii. Evident, așteptăm în continuare contribuția foștilor noștri studenți, care pot sponsoriza Fundația „Modernizarea Palatului Facultății de Drept” sau, în orice caz, pot dispune virarea a 2% din impozit în contul acesteia! Cum doamnele reprezintă cea mai mare parte a absolvenților noștri în ultimii 50 de ani, ne așteptăm ca generozitatea lor să se îndrepte și către facultatea în care s-au format!

 

Articol apărut în revista Lady Lawyer, aprilie 2014
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *