Search
Marti 31 Ianuarie 2023
  • :
  • :

„Dreptul Penal a fost prima mea dragoste în avocatură și așa va rămâne mereu!”

 

Interviu cu av. Simona Pirtea, Managing Partner, Enache Pirtea & Associates

Aveți o experiență bogată în administrarea și înlăturarea riscurilor ce privesc proiectele de mare anvergură. Riscul este un pericol posibil, dar care nu a produs încă efecte. Putem spune că jobul dumneavoastră protejează și asigură cumva viitorul unui business?

Cu siguranță. În avocatura de business, prevenția ar trebui să fie una dintre preocupările esențiale ale unui manager, iar această componentă o poate asigura doar un avocat cu experiență, atât în business, cât și în drept penal. Când am început să profesez în sfera dreptului penal, companiile, și în special cele românești, apelau la avocat doar dacă erau expuse unor riscuri penale iminente sau dacă erau deja cercetate penal.

Alături de colegii mei, m-am implicat foarte mult în a educa mediul de business privind necesitatea unei conduite preventive, astfel încât această conduită să fie principala modalitate de eliminare a riscurilor și fundament pentru o creștere sustenabilă a afacerilor. Pe lângă componenta financiară, recomandarea mea este ca întotdeauna să se pună accent și pe componenta etică, pe guvernanța corporativă și pe valoarea pe care o poți aduce societății din care facem parte.

Ați consiliat și reprezentat clienți din domenii diverse, precum banking, media & IT, construcții, agricultură, pharma. Care verticală de business vi se pare cea mai vulnerabilă, mai riscantă pentru investiții?

Investițiile, indiferent de domeniu, prezintă riscuri și vulnerabilități. Tocmai din acest motiv este esențial ca, înainte de orice investiție, să fie analizate, în detaliu, atât aspectele care țin de aria de business, de parametrii financiari, de sistemul legislativ al companiei, cât și aspectele de natură umană, care sunt esențiale în dinamica unei companii. Deși tendința generală este să te concentrezi pe analiza riscurilor anterior unei investiții, adevărata provocare apare abia după momentul acesta de început, când poți observa că, în ciuda existenței unor parametri financiari atrăgători, cultura organizațională, rezistența la schimbare și factorul uman pot deveni adevărate piedici în dezvoltarea unei companii. Astfel, pentru reușita unor investiții, este necesară o analiză „holistică” a businessului în care se investește.

Există riscuri care nu pot fi înlăturate? I-ați spus vreodată unui manager: „abandonează inițiativa aceasta, pentru că nu are șanse de reușită”?

Una dintre valorile mele este Curajul. Astfel, punând curajul lângă cunoștințele solide de drept, sunt un om al acțiunii, al asumării riscului și nu al abandonului. Dar al riscului care are la bază etica, bunele intenții și bunul simț.

Riscul ți-l poți asuma dacă merită, atunci când ești om de business. Ca avocat, te asiguri că ai analizat toate riscurile, că ai soluții și strategii pentru toate scenariile și că protejezi clientul în fiecare dintre acestea.

Au fost însă situații în care am zis „Nu”, dar nu în sensul inexistenței unor șanse de reușită a unui proiect, ci al existenței unor elemente de risc din prisma legii penale care puneau în pericol iminent businessul și managementul acestuia.

A existat o perioadă a carierei dv. în care v-ați dedicat Dreptului Penal. Abordează o doamnă cu mai multă dificultate acest domeniu sau genul nu are aici prea mare relevanță?

Încă mă dedic cu aceeași pasiune unor proiecte și dosare din aria dreptului penal și nu există zi în care să nu discut cu clienții și colegii mei pe acest subiect. Este prima mea dragoste în avocatură și așa va rămâne mereu.

Însă, în ultimii ani, m-am dedicat și extinderii celorlalte arii din cadrul Enache Pirtea & Asociații, precum Litigiile și Consultanța, precum și proiectelor de mare anvergură pe care le-am avut în desfășurare în aceste arii. Ultimii doi ani au avut o dinamică diferită: s-a observat o scădere semnificativă a numărului și a complexității dosarelor de white collar crime și o creștere în cadrul companiilor a proiectelor de restructurare, M&A și investiții. Astfel, fiind pasionată și de business, am preluat sub coordonare și aceste arii.

În ceea ce privește doamnele în aria Dreptului Penal, dacă analizăm cifrele, este adevărat că numărul domnilor este mai mare, existând pentru mult timp preconcepția că e un domeniu al bărbaților, luând în considerare programul de lucru – când poți sta toată noaptea la instanță – și implicațiile anumitor cazuri. În prezent, îmi place să cred că nu mai există prejudecata că e o profesie a bărbaților, cred că e doar alegerea noastră, ca femei. Eu am încurajat toate studentele care erau interesate de această arie, deoarece, în multe situații, atributele pe care le avem noi, ca femei, respectiv empatia, echilibrul, puterea vulnerabilității și atenția la detalii, pot face, de multe ori, diferența între libertate și lipsa acesteia, dintre succes și eșec.

Un concept la modă, în care de asemenea v-ați specializat, îl reprezintă dezvoltarea de „businessuri etice”, adică asigurarea unei anumite etici în afaceri. Acest deziderat nu vine în contradicție cu concentrarea naturală pe profit? Sunt destui lideri tentați să acționeze mai puțin „fair” pentru a câștiga mai mulți bani…

Un business dezvoltat pe valori și principii solide de etică are toate șansele să devină un business sustenabil. Din fericire, în ultimii ani s-a pus accent din ce în ce mai mult pe respectarea unor principii de etică, responsabilitate socială și guvernanță și la nivelul Uniunii Europene, prin apariția unor propuneri legislative sau Directive de profil.

De asemenea, companiile cu tradiție sau multinaționalele au impus un anumit standard partenerilor de business pentru a desfășura relații comerciale cu aceștia. În acest context, eforturile depuse încă de acum câțiva ani pentru a educa mediul de business românesc în ceea ce privește prevenția și guvernanța încep să dea roade și să se recunoască beneficiile pe termen mediu și lung.

Recunosc că în cadrul unor întâlniri pe care le-am avut în trecut cu oameni de business, la prima vedere nu au putut identifica valoarea investiției în etică și guvernanță, deoarece aceasta nu produce profit pe termen scurt. Însă, în prezent, există o tot mai mare preocupare a companiilor pentru conformare și guvernanță.

Sunteți licențiată în Drept și în Comunicare Socială, dar, în același timp, dețineți o diplomă de masterat în Resurse umane și Comunicare managerială și certificarea de couch. În ce măsură v-a ajutat și vă ajută astfel de specializări suplimentare?

Învățând, evoluăm și chiar ne descoperim pe noi înșine. Cel puțin, așa s-a întâmplat mereu în cazul meu. Cunoștințele și specializările în domenii complementare m-au ajutat să fiu și un avocat mai bun, dar și un om mai echilibrat și cu varii perspective. Și câte mai am de învățat…

Sunteți, de asemenea, vicepreședinte legal al Proffesional Women’s Network România (PWN) și foarte activă în alte proiecte de voluntariat, precum Repatriot și Eidethics. Cum ați ales aceste proiecte și ce puteți să spuneți despre importanța implicării în acțiuni de voluntariat?

Cred foarte mult în a dărui din ceea ce ai primit. Eu am învățat, m-am dezvoltat și am fost inspirată de oameni implicați în proiecte de voluntariat și a venit și rândul meu să dăruiesc. Este datoria noastră să fim implicați și în proiecte educative sau sociale, care să contribuie la dezvoltarea societății și a oamenilor din jurul nostru.

Învățăm unii de la alții și doar împreună, prin colaborare, se pot obține rezultate în toate domeniile. Despre pasiune, dedicare, colaborare sunt și proiectele amintite, proiecte în care sunt implicați oameni absolut deosebiți, care dedică timp și cunoștințe pentru un bine comun.

Un exercițiu de imaginație: ați absolvit ieri liceul și trebuie să alegeți o carieră. Mergeți pe același drum sau vă orientați în altă direcție? Ce alt domeniu vi s-a mai părut interesant, de-a lungul carierei dv.?

Eu iubesc avocatura și cred că aș alege-o din nou, pentru că îmi oferă libertate, complexitate, mă provoacă și îmi cere să fiu în continuă dezvoltare. Totodată, îmi oferă posibilitatea de a aduce plusvaloare în viețile sau businessurile celor din jurul meu. Alte domenii care mă fascinează și îmi aduc bucurie sunt antreprenoriatul și psihologia și, din fericire, din poziția pe care o am acum, le pot îmbina pe toate trei.