Search
Sambata 20 Iulie 2024
  • :
  • :

„Este o satisfacție enormă să vezi cum crești de la zero o echipă valoroasă, cum construiești parteneriatele cu clienții”

Interviu cu av. MIHAELA NYERGES, Managing Partner, NYERGES & ASOCIAȚII

 

De 20 de ani sunteți dedicată asistenței juridice premium în diverse formule organizatorice și „familii” binecunoscute de avocați din România, angajată în diverse arii de expertiză, precum fuziuni și achiziții, drept imobiliar, construcții, finanțări și nu în ultimul rând, cu un focus aparte, domeniul energiei etc. Cum s-a declanșat pasiunea dv. pentru acest domeniu, poate mai bărbătesc, într-o dinamică galopantă și neprevăzută, în care se învârt sume și interese mai mult sau mai puțin controlabile?  

Începuturile mele în sectorul energiei au fost mai degrabă conjuncturale. La puțin timp după intrarea mea în avocatură, cererea de servicii juridice în domeniul energiei a crescut semnificativ. La momentul acela începuseră privatizările din sectorul distribuției de energie și gaze naturale care au atras investitori importanți în România precum Enel și CEZ. La câțiva ani după, Comisia Europeană a stabilit ținte pentru anul 2020 privind energia produsă din surse regenerabile. Drept urmare, în România a fost implementată schema de sprijin prin certificate verzi, generând un „prim val” de investiții în producția de energie regenerabilă.  

Așa că pasiunea mea pentru sectorul energiei a venit gradual, având șansa de a lucra în proiecte foarte diverse și complexe, alături de profesioniști cu experiență vastă, care m-au ajutat să înțeleg aspectele mai tehnice sau comerciale ale industriei. Este un domeniu foarte dinamic, care „te ține mereu în priză” și este foarte ofertant pentru un avocat, pentru că implică arii de practică diverse: fuziuni și achiziții, contracte, drept imobiliar, construcții, finanțări.  

 

Dețineți două titluri – Master of Laws – LLM, International and European Commercial Laws, Paris Pantheon Universitatea Sorbona în colaborare cu Universitatea București (2004) și Master of Business Administration (2004) și MBA Energy Laws al Facultății de Administrarea Afacerilor, în limbi străine (FABIZ/SELS) (2022-2024). Cel de-al doilea titlu este obținut recent, la 20 de ani distanță de primul, ceea ce demonstrează clar interesul dv. neabătut pentru acest domeniu al chestiunilor juridice care vizează energia. Merită acest MBA efortul și strădania dv. de doi ani de instruire extraprofesională?  

Implicarea într-un program MBA în paralel cu o carieră profesională solicitantă și cu responsabilitățile unei vieți de familie presupune un efort considerabil. Recomand însă cu căldură programul Energy MBA organizat de FABIZ ori de câte ori am ocazia. Curriculum-ul programului acoperă cele mai relevante și actuale subiecte, iar corpul profesoral este compus din unii dintre cei mai mari experți din sectorul energetic. Un alt mare câștig al programului îl constituie interacțiunea cu ceilalți participanți care provin, cu precădere, din managementul celor mai importante companii care activează în industrie – operatori de rețea, producători, furnizori, traderi, constructori, furnizori de echipamente. Această diversitate de experiențe și perspective complementare adaugă o mare valoare programului.  

 

Cât de mare este cererea din România de servicii avocațiale dedicate sectorului energetic?  

Pe fondul obiectivelor de neutralitate climatică și securitate energetică trasate de la nivelul Uniunii Europene, investițiile în sectorul energiei din România au cunoscut o creștere semnificativă în ultima perioadă, după o lungă pauză. Tot mai mulți investitori străini de anvergură sunt interesați să intre pe piața de energie din România. În acest context, cererea de servicii juridice specializate în domeniul energetic este în creștere constantă. Această tendință este alimentată de combinația dintre complexitatea sectorului energetic, dinamica reglementărilor și provocările mediului investițional. 

 

În 2023 ați absolvit și cursurile Academiei de stocare a energiei a firmei elvețiene Pexapark, principalul furnizor global de prețuri de referință, business software și servicii pentru contractele de achiziție de energie din surse regenerabile (PPA). Ce a presupus această experiență, cât de mult v-a deschis orizontul cu privire la comerțul global cu energie regenerabilă? 

Pe măsură ce proiectele de noi capacități de producere a energiei electrice avansează, apare o nevoie tot mai stringentă de asigurare a preluării acestei energii atât pentru a proteja investitorii de fluctuațiile prețurilor, cât și pentru a facilita accesul la finanțare bancară în condiții mai avantajoase. În acest context, PPA-urile devin un subiect de interes major pentru investitori. Totodată, în România PPA-urile au fost interzise din anul 2012 până acum câțiva ani, astfel încât nu există experiență practică recentă în România privind încheierea de astfel de contracte.  

Pe de altă parte, odată cu creșterea producției de energie din surse fotovoltaice și eoliene, riscul de canibalizare a producătorilor și de apariție a prețurilor negative devine tot mai pronunțat. Astfel, stocarea energiei devine din ce în ce mai interesantă și necesară pentru a gestiona aceste provocări. 

Pexapark este recunoscut ca fiind printre cei mai experimentați consultanți la nivel internațional, iar cunoștințele acumulate în cadrul programului lor, provenind din experiența altor piețe mai mature, sunt extrem de valoroase pentru sprijinirea clienților noștri. 

 

Recent ați fost cooptată ca membru în structurile de conducere ale Asociației Industriei Fotovoltaice din România. Ce este această organizație, ce își propune, cum va îmbogăți acest statut experiența dv. în domeniul energiei? 

Asociația Industriei Fotovoltaice din România este una dintre principalele asociații din sectorul energetic. Dacă acum câțiva ani avea doar doi membri, asociația a crescut semnificativ și în prezent numără 45 dintre cele mai importante companii active în industria fotovoltaică din România, precum și unii dintre cei mai experimentați profesioniști din sector. Misiunea principală a acestei asociații este de a influența în mod pozitiv politicile și inițiativele legislative care afectează sectorul energetic, astfel încât să contribuie la accelerarea dezvoltării surselor de energie fotovoltaică, la crearea de noi locuri de muncă în acest sector și la o tranziție justă către sursele regenerabile de energie. 

Este de fapt al doilea an în care activez ca membru al consiliului de administrație al asociației. Acest statut îmi oferă ocazia de a participa activ la îmbunătățirea cadrului legislativ și a mediului investițional prin intermediul dialogului cu autoritățile e și implicare în dezbaterile publice privind noile inițiative legislative care impactează acest sector. Top of Form. 

 

România este una din țările UE cu cel mai mare potențial natural în ceea ce privește sursele de energie regenerabilă. Scenariile de azi prezintă menținerea actualei ponderi globale de energie din surse regenerabile în consumul final brut de 30,7%, până în anul 2030, dar și șansa de a crește acest procent către 35,5%. Dispunem de suficiente resurse (finanțări, forță de muncă, strategii și voință politică) pentru reuși să atingem astfel de ținte?  

Sunt multe premise favorabile. Cum spuneam mai devreme, România este foarte atractivă pentru investitorii străini, băncile se uită cu un interes tot mai mare la sectorul energetic, cadrul legislativ a fost îmbunătățit substanțial prin simplificarea procedurilor de autorizare și prin introducerea de diverse scheme de sprijin – precum fonduri nerambursabile pentru PNRR, Fondul de Modernizare sau schema contractelor pentru diferență (CfD). Coerența și stabilitatea cadrului legal care sunt determinante însă pentru încurajarea investițiilor.  

 

Care este pentru oamenii de afaceri cel mai tentant tip de energie regenerabilă – cea eoliană, solară, hidro sau nucleară? Există un interes preponderent al investitorilor străini sau autohtoni? 

Ca și în „primul val” de investiții în energie regenerabilă din perioada 2010 – 2015, există un interes foarte mare din partea investitorilor străini pentru sectorul energiei regenerabile din România. Continuăm să vedem intrarea pe piața românească a unor noi investitori care adoptă diverse modele de business: fie achiziționează proiecte existente, fie dezvoltă proiecte greenfield în parteneriat cu dezvoltatori locali sau prin formarea propriei echipe de dezvoltare.  

În timp ce proiectele solare au dominat peisajul energetic în ultimii ani, observ recent o creștere a interesului pentru proiectele eoliene în piață. De asemenea, investițiile în capacități de stocare a energiei devin tot mai atractive, în contextul unei creșteri a riscului de canibalizare și a apariției prețurilor negative. 

 

Potrivit think-tank-ului internațional Ember, pentru prima dată în România, în primele șase luni din 2023, energia regenerabilă produsă din vânt, apă, soare și reactoare nucleare a reprezentat mai mult de jumătate din producția totală de electricitate. Ține infrastructura din sistem pasul cu această creștere?  

Capacitatea limitată a rețelei de transport și distribuție a energiei electrice este una dintre cele mai mari provocări pentru dezvoltarea de noi capacități de producere a energiei electrice. Rețeaua existentă nu a fost dimensionată pentru o astfel de dezvoltare masivă și dispersată a centralelor de producere. Totuși, România nu este singura țară în situația asta, este o problemă globală. Atingerea obiectivului Uniunii Europene de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în anul 2050 atrage nevoia de investiții masive în dezvoltarea și întărirea rețelelor.  

 

Ați avut mereu curajul și determinarea de a spune sonor lucrurilor pe nume. Opinia dv. din presa „mare”, intitulată acum un an și jumătate „Cum își riscă România viitorul energetic”, este doar un exemplu de semnal de alarmă tras fără menajamente. Cât de riscant sau de avantajos este să vă exprimați public, ca avocat, fie și cu argumente solide? 

Expunerea publică a opiniilor critice poate fi foarte riscantă, indiferent de cât de bine argumentate sunt. Este mai facil să denaturezi motivația decât să demontezi argumentele.  

Îmi amintesc de un episod de acum aproape 10 ani, când am scris un text prin care criticam foarte ferm o intervenție legislativă care a interzis încheierea de contracte de vânzare a energiei prin negociere directă, acele PPA-uri. Modificarea legislativă fusese adoptată pe fondul încheierii de către Hidroelectrica a unor PPA-uri la prețuri foarte dezavantajoase cu diverși furnizori/traderi denumiți în spațiul public „băieții deștepți”. Articolul meu se numea „Recenzie Piesa: Teama de băieții deștepți” și adresa efectele negative ale aceste măsuri asupra sectorului energetic și cum nu este instrumentul potrivit pentru a preveni încheierea de astfel de contracte nefavorabile de societățile deținute de state, precum Hidroelecrica. Îmi amintesc că am primit un val de reacții, unele pozitive, dar și altele, sugerând că aș fi susținut interesele „băieților deștepți”. Istoria ultimului deceniu a arătat însă că a fost una dintre cele mai nefaste intervenții legislative pentru sectorul energetic românesc.  

Cu toate riscurile implicate, cred că este crucial să avem dezbateri în spațiul public și pentru asta avem nevoie de opinii informate, argumentate și care să prezinte perspective diferite. Doar așa putem provoca schimbări pozitive. Consider că avocații de business pot juca un rol important în acest proces, deoarece înțeleg în profunzime impactul intervențiilor legislative în piață.  

 

Care este, din punctul dv. de vedere, povara supremă a profesiei de avocat? Dar cea mai dulce satisfacție? 

Când ești pasionat cu adevărat de ceea ce faci, nu percepi dificultățile care apar drept o povară. Cu toate astea, ca orice profesie, avocatura are propriile sale provocări. Aș aminti necesitatea de a fi la curent cu schimbările legislative, care sunt foarte frecvente în România, într-o manieră continuă și rapidă. De multe ori, acest lucru poate implica să renunți la tot ceea ce știai anterior despre un anumit subiect și să înveți de la zero.  

Cu toate acestea, această adaptabilitate și capacitatea de a învăța constant adaugă dinamism profesiei de avocat și îți oferă oportunitatea de a-ți dezvolta abilitățile în permanență. Este un proces de evoluție continuă, care îți permite să te menții relevant și eficient într-un mediu juridic în continuă schimbare. 

Cât despre satisfacție, cred că rolul unui avocat de consultanță este de a ajuta clientul să își atingă obiectivele și să își realizeze investițiile dorite în condiții de siguranță, în ciuda riscurilor identificate. Asta presupune o bună înțelegere și evaluare a riscurilor juridice, creativitate și adaptabilitate. Una dintre cele mai mari satisfacții este ca, prin expertiza și implicarea noastră, să eliminăm obstacole și să deschidem uși pentru clienții noștri. 

 

Găsiți susținerea morală necesară în familie? Există timpul necesar pentru a vă reîncărca acolo „bateriile”? 

Sunt norocoasă să am parte de foarte mult sprijin din partea familiei. Cred că secretul stă în menținerea unui echilibru și în flexibilitatea de a lua decizii în diferite momente, astfel încât să fie în beneficiul întregii familii. 

Au fost ani în care profesia soțului meu a implicat să călătorească foarte mult, iar o perioadă chiar a fost locat la Londra. Recent, am decis împreună ca eu să aloc mai mult timp carierei, iar susținerea lui este esențială pentru mine. Cât despre copii, cred că pe lângă timpul petrecut împreună este benefic pentru dezvoltarea lor să fii un model pentru ei, să vadă că mama are o carieră care o pasionează, că merge la școală la 40 de ani pentru că alege să se dezvolte în continuare, nu pentru că trebuie. Sunt atentă însă să nu ratez momentele importante din viața lor și să fiu 100% prezentă în timpul pe care îl petrecem împreună. Și da, fiecare moment alături de ei este o sursă de energie.   

 

Ce pasiuni anume v-ar pune mai mult în valoare, dacă ați găsi ocazia de a le lăsa libere, la soare, la munte ori la mare? 

Pianul este marea mea dragoste de când eram copil. Când m-am mutat din casa părinților mei, mi-am luat cu mine hainele și pianul. Și l-am purtat după mine oriunde m-am mutat. M-am despărțit cu greu de el și l-am înlocuit cu unul nou de abia acum câțiva ani, când am fost convinsă că nu mai e chip să îl resuscităm. Pentru mine e prieten, terapeut, oază de liniște, de energie, e o lume întreagă. Dacă aș avea mai mult timp, aș cânta mai mult la pian. Am o listă pe care tot adaug piese pe care le aud și îmi propun să le învăț.  

O altă pasiune este alergatul. L-am descoperit acum 15 ani și ani buni a fost o parte nelipsită din fiecare zi, indiferent că era soare, ploaie sau ninsoare. Participam frecvent la semimaratoane și maratoane în țară și în afară. E un vibe extraordinar la evenimentele astea. O solidaritate și o conexiune fantastice între oameni care nu se cunosc. Am reînceput de curând să alerg după o pauză de câțiva ani și sper să reușesc redevină o constantă în viața mea.  

 

Se mai poate reuși într-o piață atât de competitivă ca piața avocaturii? 

Eu cred că dacă ești bun în ceea ce faci, dacă ești serios și onest cu tine și cu ceilalți, îți găsești locul indiferent de nivelul de competiție din piață și întâlnești în drumul tău oameni care te vor susține. Eu am întâlnit astfel de oameni și îi prețuiesc enorm. 

Trebuie însă să fii pregătit să îți sacrifici nopți liniștite, timp cu cei dragi, pasiuni. Construiești cărămidă cu cărămidă. Se mai dărâmă pe alocuri și a doua zi trebuie să o iei de la capăt și trebuie să te gândești cum să faci lucrurile diferit. Dar este o satisfacție enormă să vezi cum crești de la zero o echipă valoroasă, cum legi relații solide, cum construiești adevărate parteneriate cu clienții. 

Sunt foarte importanți oamenii pe care îi alegi să îți fie alături. Și la fel de important este să îi faci să creadă în tine suficient încât să ți se alăture.   

 

Ce părere aveți despre noile generații de avocați? Dacă ați lua-o de la capăt, ați alege să vă începeți cariera tot într-o casă mare de avocatură sau de tip boutique? 

Tinerii din ziua de astăzi au mult mai multe oportunități de dezvoltare decât generația noastră: stagii de practică în case de avocatură, concursuri de dezbateri, procese simulate, concursuri de discurs public, de eseuri. Toate astea pot face o mare diferență în startul lor profesional, dacă profită de ele.  

Nu cred că există o rețetă unică de succes. Dar cred că este foarte important să îți începi cariera într-un mediu cu standarde profesionale ridicate, pentru că va fi greu să te readaptezi mai târziu, dacă nu îți însușești repere corecte de la început. Cred că într-o casă de avocatură mai mică te poți dezvolta mai rapid, pentru că ești mult mai expus în proiecte, neexistând structura internă stufoasă din casele de avocatură mari. Ce este important însă este să ai parte de mentori cu experiență și generoși în a împărți din experiența lor.  

Pe de altă parte, văd tot mai des tineri care pornesc pe calea antreprenoriatului în avocatură foarte devreme. Într-un fel, îi admir – au un curaj care cred că a lipsit generației mele. Cu siguranță vine și din conjunctură și expunere. Acum 20 de ani poate nu erau modele care să te inspire să pornești pe cont propriu. Piața era dominată de casele de avocatură mari. Avocatura de calitate se făcea în case de avocatură mari. Acum lucrurile stau diferit. Dar, totuși, eu i-aș sfătui să aibă puțină răbdare. Dacă investești într-o fundație solidă, poți construi zgârie-nori mai târziu!