Search
Marti 7 Mai 2024
  • :
  • :

Am fost onorată ca după trei mandate de vicepreședinte, să duc la bun sfârșit și mandatul de președinte al Asociației Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar

interviu cu Mirela Iovu, Vicepreședinte, Comitetul de Direcție, CEC Bank 

 

Vă mulțumim pentru că ați răspuns invitației noastre de a ne acorda acest interviu! Care sunt ”ingredientele” reușitei unei absolvente de drept într-o carieră bancară de succes? 

Vă mulțumesc, la rândul meu, și vă felicit pentru toate demersurile desfășurate în susținerea activităților din domeniul juridic. 

Nu îmi amintesc să-mi fi propus că studentă ori absolventă ce carieră voi alege, dar mai târziu am înteles că tot ce ți se întâmplă în viață, se întâmplă cu un scop precis, la momentul oportun, fie că ești sau nu pregătit să îți asumi. Deschiderile către anumite drumuri îți sunt oferite de împrejurări sau, de cele mai multe ori, de oamenii care îți sunt alături în acel moment, cu care interacționezi zi de zi și, mai ales,  care te îndrumă în alegerile făcute. 

Să continui să investeșți în dezvoltarea personală, să te perfecționezi în domeniul de activitate pe care ți l-ai ales, cu deschidere, cu pasiune, să descoperi noul prin învățare și astfel să devii unul dintre experți și profesioniștii de top recunoscuți pe plan național și internațional, această este, într-adevăr, cea mai mare provocare pe parcursul profesional. În opinia mea, ”ingredientele” succesului în carieră sunt puține și simple: pasiune, dedicație, determinare, versatilitate, altruism, inteligență emoțională și, poate cel mai important, o viață personală împlinită. 

De peste 27 de ani, fiecare zi petrecută în activitatea profesională a fost și este pentru mine o permanentă provocare, și asta pentru că așa am ales eu să fie. Îmi plac provocările și sunt mereu în căutare de idei, proiecte, în general orice este nou și avangardist. Încerc să mă proiectez permanent în viitor și da, fără lipsă de modestie, eu sunt o persoană mereu curioasă și dornică să învețe, să acumuleze noi abilități și tehnici, să se reinventeze și care consideră că pregătirea profesională continuă este un „must have” în orice profesie ori activitate și la orice vârstă. 

Tocmai ce ați încheiat mandatul de președinte al Asociației Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar Bancar. Ce a însemnat pentru dumneavoastră și care sunt provocările unei astfel de funcții? 

Într-adevăr, am fost onorată ca după trei mandate de vicepreședinte, să duc la bun sfârșit și mandatul de președinte al Asociației Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar, dedicând astfel 16 ani conducerii acestei prestigioase asociații. 

De asemenea, am decis să nu-mi mai depun candidatura pentru încă un mandat de președinte (chiar am avut inițiativa de a limita numărul de mandate în cadrul Conducerii Asociației la două  candidaturi!) întrucât eu mi-am îndeplinit misiunea, aceea de a revitaliza activitatea Asociației  - și cred că am făcut-o foarte bine, așa încât acum vreau să îi las și pe colegii mai tineri să-și “realizeze” proiectele privind Asociația. 

Asociația Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar Bancar va împlini anul viitor 20 de ani de activitate, fiind înființată în 2004 în scopul creării şi consolidării cadrului general necesar promovării şi susţinerii intereselor profesionale ale juriştilor din sistemul financiar-bancar şi perfecţionării cadrului juridic al activităţii sistemului financiar-bancar, protejarea şi promovarea drepturilor membrilor săi, în exercitarea profesiei de consilier juridic. 

Mandatul Consiliului Director al cărei Președinte am fost timp de patru ani, până pe 01.11.2023, a început pe 01.11.2019 și încă de la început ne-am propus să desfășurăm programe de perfecționare în domeniul financiar-bancar, de susținere a intereselor profesionale ale membrilor săi și de promovare a acțiunilor necesare îmbunătățirii cadrului juridic al activității bancare, în special, și financiare, în general. Am încheiat diverse parteneriate cu publicații juridice, cu organizatori de conferințe, cu instituții din mediul academic și de dezvoltare profesională. Organizăm întâlniri periodice pentru dezbaterea unor teme științifice sau juridice de larg interes; organizarea de simpozioane şi elaborarea de tematici de studiu în domeniul financiar-bancar, fiscal, comercial, precum şi în legătură cu orice act normativ ce vizează activitatea profesională a membrilor noștri. 

Este foarte important de subliniat că pentru a asigura respectarea normelor legale și a standardelor de prudențialitate, dar mai ales pentru a susține strategia de afaceri, juriștii care compun funcția juridică dintr-o instituție financiar-bancară sunt permanent preocupați de pregătirea profesională continuă, de atingerea excelenței. Asociația Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar – Bancar este forul care asigură comunității profesionale juridice din industria financiar-bancară prestigiul profesional, accesul la atingerea excelenței profesionale, apartenența la o elită profesională. 

Care sunt principalele realizări în cadrul mandatului de președinte al Asociației Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar Bancar? 

Putem spune că asociația are acum o față cu totul nouă. Este mult mai vizibilă, mai relevantă și în afară unui “suflu” proaspăt, noua echipă de conducere a reușit implementarea unor proiecte ambiţioase și a unor parteneriate cu instituții și asociații de profil care să pună și mai mult în valoare profesia şi serviciile juridice în cadrul sistemului financiar-bancar, în pas cu tendinţele noilor tehnologii și a business-ului digital. 

Astfel, am lansat noul website www.acjsfb.ro și am deschis pagini pe LinkedIn și Facebook, prin intermediul cărora membrii asociației și cei care sunt interesați de activitatea asociației să poată fi informați despre evenimentele organizate și alte oportunități de pregătire profesională. Am adăugat noi module și funcționalități website-ului asociației www.acjsfb.ro, cum ar fi: registrul de evidență al membrilor cotizanți, prin crearea de profile individuale, inclusiv posibilitatea achitării cotizației direct pe site și generarea de legitimații electronice. 

În prezent, asociația are peste 900 de membri, 80 dintre aceștia alăturându-se în ultimii 4 ani, preocupându-ne de actualizarea și transmiterea anual a listelor consilierilor juridici, membri ai asociației (activi) către Curțile de Apel și Tribunale. 

Am organizat pentru membrii noștri examene de definitivat în profesia de consilier juridic, conform Legii 514/2003 și am elaborat un Regulament de organizare a examenului, similar profesiei de avocat. 

Elaborarea Codului Deontologic al consilierilor juridici, membri ai asociației, care a intrat în vigoare pe 15 iulie 2020, după aprobarea acestuia de Adunarea Generală a membrilor asociației a reprezentat un alt deziderat îndeplinit cu succes. 

În toată această perioada am organizat peste 38 de ședințe ale Consiliului Director la care au fost prezenți că “invitați speciali” directori de direcții juridice din bănci, fiecare făcând propuneri valoroase care s-au transformat în proiecte prin planurile anuale de activitate. 

Asociația a devenit membru al Uniunii Juriștilor din România, am încheiat protocoale de colaborare cu peste 10 publicații juridice și alte instituții de profil, în vederea asigurării pentru membrii asociației a unor condiții avantajoase pentru participarea la forme de pregătire profesională continuă (seminarii, conferințe), pentru asigurarea unui cadru de publicare lucrări de specialitate, iar membrii Consiliului Director și membri ai asociației au reprezentat asociația la peste 50 de seminarii și conferințe, organizate atât de parteneri cât și de asociație. 

Am fost în toată această perioada aproape de mediul universitar și suntem mândri de implementarea unui program de burse pentru studenții la drept cât și de demararea primei ediții a cursului postuniversitar “ Dreptul bancar și al noilor tehnologii”, în calitate de inițiatori ai proiectului, împreună cu Facultatea de Drept din cadrul ASE, Bucureșți și ARB. 

Poate că unul dintre cele mai de succes proiecte lansate este Gala “Hall of fame” ACJSFB, pe care asociația o organizează anual, începând cu 2021, în cadrul căreia sunt premiați colegii juriști din sistemul financiar-bancar precum și “ambasadorii” profesiei juridice, în 2024 urmând cea de-a patra ediție. 

Am fost onoraţi de încrederea acordată nouă de membrii asociaţiei şi, totodată, conştienţi de provocările pe care le-am întâmpinat în îndeplinirea mandatului acordat, pentru că membrii Asociaţiei noastre au permanent aşteptări mari. 

În încheiere, vă rog un mesaj pentru tinerii noștri cititori, care doresc să va urmeze exemplul! 

În primul rând, tinerilor absolvenți le recomand să-și urmeze inima și să își aleagă drumul profesional numai dacă le place cu adevărat acea profesie, o înțeleg pe deplin și, mai ales, dacă sunt dispuși la ani lungi de sacrificii personale, învățare continuă, sunt pregătiți sau se vor pregăti pentru toate provocările cu care se va confruntă industria ori domeniul în care vor activa. 

În al doilea rând, trebuie să caute mereu echilibrul între viață personală și carieră și să nu renunțe nicioadată la unul în favoarea celuilalt. Când îți dorești ceva foarte mult și ești pasionat, trebuie să lupți pentru acel „ceva”! Cum spuneam, fără echilibru și fără suportul celor dragi, ar fi foarte greu! 

În al treilea rând, celor care activează în industria bancară ori își doresc o carieră bancară, juriști sau alte profesii, să fie optimișți și entuziașți despre „viitor”! Industria financiar- bancară trebuie să aibă un viitor și asta depinde de toți cei implicați: funcționarii din bănci, bancheri, clienți, autoritățile statului, legiuitori, etc. 




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *