Search
Duminica 10 Noiembrie 2024
  • :
  • :

M-am împrietenit cu noua robă, deși insigna de procuror îmi lipsește

Interviu cu av. ELENA HACH, titular și fondator Cabinet de avocat Elena Hach

Sunteți, fără doar și poate, un profesionist al Dreptului, aveți o expertiză multidisciplinară, dobândită pe parcursul a aproape trei decenii, ani în care ați corelat cu succes viața profesională cu activitatea academică, științifică și de răspundere socială. Vă sperie și vă tulbură trecerea timpului, chiar și peste o pleiadă de realizări? 

Nicidecum. Timpul îl trăiesc prin realizări, planuri și viziune, fie că e vorba de planul profesional, sau de cel personal. Mă raportez la cum eram la începutul carierei și îmi propun și mai mult. Firesc a venit și calmul aproape complet, indiferent de tensiunea realizării, planului sau a viziunii, dar este rezultatul unei efort de durată, al unei rezistențe pe alocuri ieșite din comun și al ambiției de a reuși, indiferent de piedica găsită în drum. 

După o evoluție meritorie și unanim recunoscută, după ucenicia scurtă ca avocat, ați ocupat funcția de procuror, apoi pe cea de magistrat de legătură în Republica Italiană, ați fost membru în plenul Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor și procuror în Direcția Națională Anticorupție. V-ați reîntors recent în avocatură „pe scut”, nu „sub scut”. Care a fost, din punctul dv. de vedere, punctul de maxim al carierei de până astăzi?  

Au fost mai multe puncte de maxim, chiar deja enumerate de dumneavoastră, dar, de departe, ce mi-a adus cea mai mare satisfacție a fost funcția de procuror în cadrul Direcției Naționale Anticorupție. A fost poate și cea mai grea parte, dar a meritat. Un procuror ce și-a făcut meseria cu tenacitate, efort ridicat și, mai presus de toate, cu multă pasiune. Așa mă văd acum. Atunci nu aveam timp nici măcar să văd alte planuri, respiram dosare. Le trăiam, le cunoșteam, le câștigam. Unul după altul. Știu că cele mai bune pledoarii le schițam dimineața, la 5, simțeam fiecare piesă a dosarului. Intuiam strategiile apărării, intuiam gândurile inculpaților, iar în sală, calmul stăpânirii fiecărui dosar m-a ajutat consistent. Intuiam și avansam. Fiecare probă, cerere, excepție.  

Știți, așadar, nenumărate detalii care vizează o cauză din instanță, cunoașteți mult mai bine decât alți confrați juriști proceduri, detalii și chichițe care „pavează” o cauză pe rol. Vă este azi, ca avocat, mai ușor sau mai dificil să apărați decât să acuzați?  

Îmi este prieten pretoriul. Mă simt confortabil în atmosfera sălii de judecată, chiar dacă jilțul procurorului nu mai este al meu. Îmbrac o altă robă care mi-a devenit prietenă, deși insigna de procuror îmi lipsește.  

Vă puteți apăra cu succes astăzi, cu siguranță, clienții, nu doar pe seama învățămintelor dobândite, dar și a conjuncturilor profesionale complexe pe care le-ați trăit – crize politice, economice, sanitar-sociale etc. Cum s-au reflectat toate acestea pe întreg parcursul carierei dv.?  

Toate au determinat întregirea mea, în primul rând ca om, iar mai apoi ca profesionist. Mi-au ascuțit simțurile, mi-au rafinat cunoștințele și, cel mai important, m-au învățat stăpânirea de sine, calmul și rezistența, indiferent de duritatea situației. Un prieten drag mi-a spus cândva ceva ce mi-a rămas într-un sertar al minții: când toți cedează, tu te ridici și încă mai poți. Eram procuror la acel moment. Cred că erau cuvinte de apreciere, cu ele în cele din urmă m-am identificat și se pare că așa a fost. 

Este un avantaj în plus pentru un client a cărui cauză o apărați faptul că pe lângă statutul de avocat, aveți „în sânge” și „gena” de investigator?  

Indubitabil. Știu, cu o mică marjă de eroare, după câteva minute de discuție, ce tipar am în față, unde e adevărul, firul roșu, dar și minciuna, șansa de câștig sau de pierdere. Experiență de 28 de ani de magistratură! 

Vă numărați printre puținii juriști din România care au o vastă expertiză în livrarea de training în domenii ce țin de dreptul penal al afacerilor și combaterea și prevenirea spălării banilor. Câtă cerere există din aceste zone într-o Românie care se emancipează pe zi ce trece?  

Cererea este determinată de ofertă. Piața este în progres, sectorul este unul atractiv, și prevenția, rezultatul trainingului, începe să nu mai fie văzută drept Cenușăreasă.  

Au calitățile majore, care dau plusvaloare garantată clientului, perseverența și competitivitatea, valoare de adevăr într-o societate mai degrabă sceptică, fără prea multe modele și ierarhii morale? 

Omul nu este definit de societate, ci el o definește. Cred în aceste calități, m-au ajutat teribil pe lungul și dificilul drum profesional. Cu cât vor fi mai mulți astfel, cu atât societatea poate fi redefinită. Este însă o luptă dificilă, de durată și mulți se pierd pe drum.