Search
Sambata 20 Iulie 2024
  • :
  • :

Am studiat dreptul concurenței în patru țări și sisteme diferite, iar acest lucru a reprezentat un avantaj

Interviu cu ANCA BUTA, partener Mușat & Asociații, fondator și președinte ARCON

Sunteți unul dintre partenerii esențiali ai societății Mușat & Asociații, v-ați statuat o carieră solidă în cei 21 de ani de la absolvirea Facultății de Drept din București în această „familie”, în sens propriu și figurat. Ce credeți că deosebește și distinge în mod anume societatea în care v-ați format între firmele mari de avocatură din România? 

A fost o provocare pentru mine să mă formez ca avocat în cadrul firmei Mușat & Asociații tocmai pentru că ideea de familie în sens larg – chiar statutul profesiei se referă la „confrați” – este una deosebit de importantă pentru identitatea firmei și presupune un mare respect și o responsabilitate atât față de profesie, cât și față de sistemul de justiție și față de societate în general. Cred că această centralitate a rolului deosebit de important pe care profesia îl joacă în democrație este unul dintre aspectele care diferențiază Mușat & Asociații de firmele mari din România. Suntem o firmă de avocatură de business, însă cu accent și underline pe avocatură.  

Sunteți absolventa unui Master of Laws, cu specializarea Transnational Business Practice, în cadrul Universității din Salzburg (Austria) și dețineți, de asemenea, o specializare în drept concurențial la King’s College din Londra (Marea Britanie). Cât de mult au cântărit aceste studii postuniversitare și experiența de viață de acolo în anii de practică ce au urmat? 

Studiile în străinătate au cântărit enorm în parcursul meu profesional, în fiecare zi mă gândesc cu recunoștință la vremurile acelea. Fără studiile și profesorii din străinătate nu aș fi putut să fiu avocatul care sunt astăzi. 

Am studiat dreptul concurenței nu doar în patru țări diferite – România, Austria, SUA și Marea Britanie -, ci și în patru sisteme de drept diferite. Austria are un sistem de drept civil bazat pe dreptul roman, România are un sistem de drept civil bazat pe codul lui Napoleon, iar Anglia și SUA au common law, un sistem bazat pe jurisprudență. Faptul că am studiat această materie în patru sisteme diferite a reprezentat cu siguranță un avantaj, pentru că m-a ajutat să am un limbaj comun cu clienții și să le înțeleg mai bine așteptările. 

Mai mult decât atât, în străinătate am avut materii care nu se studiau în România la acea vreme, cum ar fi Alternative Dispute Resolution (ADR), adică negociere, mediere, arbitraj, sau Transnational Business Transactions. Eram fascinată! Sunt multe lucruri extraordinare pe care le-am învățat, iar cărțile pe care le-am cumpărat în acea perioadă le recitesc și îmi sunt utile și acum.  

Coordonați arii sensibile de practică, precum cele de concurență, ajutor de stat & drept european, sunteți implicată și în arii de practică de nișă, precum proprietatea intelectuală. Cum ați îmbrățișat predilect domeniul concurenței? Ce v-a determinat să alegeți astfel? 

Am studiat sisteme de drept diferite și pot spune, fără teama de greșeală, că cel mai mult mi-a plăcut sistemul common law. Dreptul concurenței este un drept eminamente jurisprudențial, de aceea am fost atrasă așa de mult de această specializare. E un drept viu, foarte dinamic, evoluează odată cu piața, nu poate rămâne în urmă, legiuitorul și autoritatea de reglementare trebuie să țină pasul, altfel nu vom avea piețe funcționale. Contextul economic este tot timpul altul, pentru că ne include pe noi toți, consumatorii, cu preferințele noastre, nevoile noastre, puterea noastră de cumpărare, care sunt într-o continuă schimbare. 

Mi-a plăcut să lucrez în dreptul concurenței și pentru că spețele erau foarte complexe, iar oamenii cu care lucram erau din managementul de top al companiilor. Mereu am lucrat cu CEO-ul și coordonatorii departamentului juridic pe mandatele de dreptul concurenței, lucru care arată cât de importante erau dosarele. 

Însă, în ultima perioadă, dreptul concurențial a început să fie reglementat tot mai mult și a crescut gradul de standardizare, ceea ce mă face să mă apropii mai mult de domeniul proprietății intelectuale, unde libertatea de argumentare a unei poziții sau a unei situații, din punct de vedere faptic și legal, este mai mare. 

Vă numărați, așadar, printre cei mai reputați și experimentați avocați de dreptul concurenței de pe piață, având o experiență profesională de peste 18 ani în asistarea clienților internaționali și locali cu privire la o gamă extinsă de probleme de dreptul concurenței, inclusiv privind practici și comportamente anticoncurențiale și proceduri de autorizare a concentrărilor economice. Este această arie suficient de ofertantă? Există un număr suficient de cauze în care vi se solicită implicarea? Întrevedeți un interes în creștere față de acest domeniu pe piața locală? 

Ca avocat de dreptul concurenței, nu trebuie să ai un număr mare de cauze, fiindcă ele sunt de obicei foarte complexe și se întind pe perioade lungi. Prin urmare, nu ai nevoie de un număr mare de mandate, ci de implicare, resurse profesionale și experiență pentru a le gestiona foarte bine pe cele care ți-au fost încredințate.  

Am avut clienți din perioada de stagiatură care și după 20 de ani îmi cereau să mă implic în dosarele lor. Dreptul concurenței a fost mereu o arie foarte ofertantă. Chiar și atunci când coordonam singură acest departament, dosarele de concurență și de proprietate intelectuală (două arii de nișă) au adus firmei veniturile cele mai mari din consultanță. 

Din perspectiva legiuitorului și a autorității de reglementare – Consiliul Concurenței -, interesul ar trebui să fie întotdeauna în creștere, deoarece de ei depinde funcționarea corectă a piețelor locale în favoarea sau în detrimentul consumatorilor. Cât timp există un interes în creștere din partea acestor entități, cu siguranță va fi și un interes în creștere al clienților pentru a lucra îndeaproape cu avocații de dreptul concurenței. 

Ați fost mereu implicată în promovarea inițiativelor privind dreptul concurenței, prin intermediul dezbaterilor publice sau documentelor de poziție, fiind un membru activ al DLC – Distribution Law Center, prima platformă pan-europeană pentru avocați, practicieni și studenți, care are ca scop furnizarea de informații esențiale privind problemele de drept din domeniul distribuției și concurenței, atât la nivel național, cât și european. Din 2021, Mușat & Asociații este unicul partener și colaborator din România al renumitei societăți de avocatură belgiene contrast, care a dezvoltat platforma. În ce fel a decurs și decurge această cooperare? 

Contrast este o societatea belgiană de avocatură binecunoscută și apreciată în Belgia. Noi am lucrat împreună într-un caz foarte complicat, iar ca urmare a acestei colaborări, când contrast a dezvoltat platforma DLC, a decis să propună Mușat & Asociații să facă parte din proiect. 

Ne bucurăm să lucrăm împreună, deoarece DLC este o platformă diferită de orice există pe piață, are un format special, modul în care abordează tematica este inedit, foarte practic și foarte la îndemâna societăților comerciale, iar colaborarea noastră decurge extraordinar de bine. Evenimentele organizate sunt foarte apreciate de clienți, iar cabinetele de avocatură implicate în DLC sunt foarte devotate și motivate. DLC e un proiect la care țin foarte mult. 

Ați fost membru fondator și actualmente prezidați Asociația Română de Dreptul Concurenței – ARCON. Ce misiune și ce obiective prioritare are asociația?  

Am înființat ARCON în 2022, însă ideea unei asociații de dreptul concurenței se conturase deja în mintea mea cu ceva timp în urmă. Îmi doream un loc  în care să putem discuta toate noutățile legislative, ambiguitatea anumitor prevederi ori hotărâri judecătorești și măsura în care ne putem implica cu scopul de a îmbunătăți cadrul legislativ sau de control judiciar. 

Ne dorim să promovăm schimbul de idei și de experiențe între toți profesioniștii interesați de acest domeniu al dreptului, prin crearea unui forum imparțial de dezbateri. 

Suntem deschiși absolut tuturor profesioniștilor interesați de dreptul concurenței, dreptul proprietății intelectuale și domeniul practicilor neloiale. Primim membri din diverse medii profesionale, cum ar fi magistrați, avocați, consilieri juridici, funcționari publici, cadre universitare, avocați specializați în mărci și brevete, economiști, experți în comerț, studenți. Încă suntem la început, dar deja avem o bază solidă de membri și am creat o rețea de specialiști și relații cu asociațiile de concurență din străinătate, pentru a face schimb de idei și de bune practici. Pentru a crea cadrul necesar acestui schimb de experiențe, organizăm periodic evenimente pentru membrii ARCON, participarea fiind gratuită. Mai mult, fiecare membru ARCON are calitatea de membru al Ligii Internaționale de Dreptul Concurenței (LIDC) și poate participa la evenimentele și dezbaterile internaționale organizate de LIDC. 

Ați fost recompensată în repetate rânduri cu premiul International Law Office (ILO) Client Choice, pentru activitatea de excepție desfăşurată în domeniul concurenţei. Ce reprezintă această distincție internațională? 

De-a lungul timpului, am adunat multe premii, le am și acum pe birou, și îmi amintesc cât de mult au însemnat pentru mine în perioada de început a carierei mele, fiind o recunoaștere internațională bazată pe aprecierea clienților. În ultima perioadă însă, nu mă mai motivează aceste distincții. Mă interesează mai mult calitatea lucrărilor mele, să fie impecabilă. Aceasta este cartea mea de vizită. 

Soțul dv., dl. Paul Buta, este un specialist proeminent în dreptul proprietății intelectuale din România, nișă în care activați și dv., inclusiv în procedurile și litigiile complexe de anulare a brevetelor de invenții, redactarea și negocierea contractelor de licențiere a mărcilor și a brevetelor, acordurilor de franciză etc. Vă consultați îndeaproape la nivel profesional în astfel de dosare? Cum armonizați punctele de vedere contradictorii, atunci când apar? 

Nu am avut niciodată păreri contradictorii, suntem complementari în modul de a gândi și de a aborda o temă. Lucrăm foarte bine în absolut orice domeniu. Am lucrat împreună în litigii de proprietate intelectuală și de dreptul concurenței, uneori cu componente de drept european sau internațional și întotdeauna rezultatele au fost pe măsură. 

Mai mult, lucrăm împreună pentru dezvoltarea proiectului ARCON, încă de la înființarea asociației. 

Ce pasiuni extraprofesionale vă animă? De unde vă recăpătați forța atunci când nu mai puteți, dar mai faceți un pas? 

Am avut momente când am simțit că nu mai pot, sau că nu mai vreau. Atunci când am nevoie să mă deconectez de birou, călătoresc, îmi place foarte mult să descopăr locuri noi. Dar forța interioară întotdeauna mi-o recapăt de la copiii mei, ei mă ajută să îmi restabilesc echilibrul în tot ceea ce fac.