Search
Luni 22 Iulie 2024
  • :
  • :

Conferința „GDPR – Data Privacy Observer” a găzduit Gala Premiilor RRPSDCP, ediția a II-a

Revista Română pentru Protecția și Securitatea Datelor cu Caracter Personal (RRPSDCP), Grupul editorial UNIVERSUL JURIDIC și Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, cu sprijinul Asociației Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor (ASCPD), au organizat pe 25 ianuarie 2023, Conferința „GDPR – Data Privacy Observer” și cea de-a doua ediție a Galei Premiilor RRPSDCP.  

 

Evenimentul nu ar fi putut avea loc fără sprijinul esențial al următorilor parteneri:   

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), Țuca Zbârcea & Asociații, Grecu și Asociații, AGRIANGEL, TUNIC PROD, LEXDATA, Argo Security, Alpha Bank, Tudor. Personal Tailor, Happy Forever by Andreea și Schlumberger.  

 

Evenimentul a reprezentat un deosebit prilej de analiză, bilanț și reflecție cu privire la anul încheiat, din perspectiva protecției datelor cu caracter personal, cu atât mai vulnerabile într-un context geomilitar de război, criză economică și instabilitate politică la nivel global. 

Conferința s-a derulat în două secțiuni distincte, moderate de conf. univ. dr. av. Raul-Felix HODOȘ, președinte, Societatea Română de Cercetare pentru Afaceri Publice și Private din Târgu Mureș (SOROCAPP) și de către lect. univ. dr.  Doru DOROBANȚU, Universitatea Politehnica din București. 

În finalul intervențiilor și dezbaterilor, în cadrul Galei Premiilor Revistei Române pentru Protecția și Securitatea Datelor cu Caracter  Personal, în urma rezultatelor deliberării juriului constituit din membrii boardului revistei, au fost acordate premii care și-au propus să răsplătească eforturile și contribuția organizațiilor din România pentru conformarea la normele privind protecția datelor cu caracter personal în 2022.  

 

Conferința a fost deschisă prin cuvântul de întâmpinare al președintelui Grupului Universul Juridic, Nicolae CÎRSTEA, cel care a salutat prezența ministrului cercetării, inovării și digitalizării, Sebastian BURDUJA, dar și a celorlalți distinși paneliști, oaspeți și parteneri. 

Au rostit scurte alocuțiuni domnii Sebastian BURDUJA, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, av. Cosmin MARINA, vicepreședinte, Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, și conf. univ. dr. av. Ciprian PĂUN, directorul RRPSDCP. 

 

Sesiunea 1 a fost moderată de conf. univ. dr. av. Raul-Felix HODOȘ, președinte, Societatea Română de Cercetare pentru Afaceri Publice și Private din Târgu Mureș (SOROCAPP). 

Agenda acestui panel a curs în următoarea ordine, cu speakerii și temele atent alese: 

Prof. univ. dr. Mihai ȘANDRU, coordonator, Centrul de Studii de Drept European, Institutul de Cercetări Juridice, Academia Română  Arhiva de e-mail a fostului angajat – resursă sau responsabilitate. 

Av. Roxana IONESCU, Partener, Head of Environment and Data Protection, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen Evoluția interpretării GDPR în timp și impactul practic al acesteia. 

Adina DIACONESCU, director, Direcția Plângeri, Larisa NIȚEANU, expert Serviciul Relații Internaționale, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) Obligațiile operatorilor de date cu caracter personal. 

Daniela CIREAȘĂ, președinte, Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor (ASCPD) Protecția datelor personale ale copiilor în online și offline.  

Romulus UNGUREANU, director pentru operațiuni, Southeast European Law Enforcement Center (SELEC) Importanța protejării datelor personale în cadrul schimbului de informații între agențiile de aplicare a legii. Implementarea noilor soluții tehnologice.  

Cătălina PANTILIMON, specialist & mentor GDPR Punctele cardinale ale implementării în profunzime a Regulamentului UE 679/2016.  

Diana-Marilena NUȚĂ, Coordonator superior Securitate cibernetică, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) Importanța datelor cu caracter personal în domeniul securității cibernetice. 

Bogdan PANAIT, managing partner, PRESCURE & PARTNERS Măsuri obligatorii pentru toți operatorii – Instruirea, creșterea gradului de conștientizare și responsabilizare a persoanei împuternicite.  

Bogdan MANOLEA, director executiv, Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) Sisteme (semi) automate de exercitare a drepturilor conform GDPR – the good, the bad and the ugly. 

 

După pauză, a avut loc lansarea ediției speciale a revistei Legal Magazin, prezentată de directorul editorial al Grupului Universul Juridic, Cristian PAVEL, concomitent și redactor-șef al acestei publicații. 

În sesiunea a 2-a, moderată de lect. univ. dr. Doru DOROBANȚU, Universitatea Politehnica din București, au avut intervenții interesante următorii lectori, cu temele pregătite minuțios: 

Conf. univ. dr. av. Ciprian PĂUN, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca Evoluții recente în literatura juridică în domeniul privacy” în Uniunea Europeană. 

Av. Mihaela BĂLĂU, Senior Associate, Grecu & Asociații Conformitatea GDPR în mediul online. 

Av. Ciprian TIMOFTE, Partener, șef Departament Data Protection, Țuca Zbârcea și AsociațiiProgramul de conformare GDPR: „must have” sau utopie?  

Florența RĂDUCANU, director general, ARGO SECURITY Importanța securității operațiunilor de prelucrare în activitatea firmelor de pază.  

Cătălin GIULESCU, director general, Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor din cadrul M.A.I. Protecția datelor în furnizarea serviciilor digitale. 

Marius DANA, administrator, AGRIANGEL Provocări în implementarea conformității GDPR. 

Ionuț SAVU, șef, Oficiul Responsabilului cu Protecția Datelor Personale din cadrul M.A.I. Reglementarea prelucrării datelor cu caracter personal de către autoritățile competente în scopul prevenirii, descoperirii, cercetării, urmăririi penale și combaterii infracțiunilor. 

Drd. Silviu-Dorin ȘCHIOPU, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu Despre accesul la justiție pentru apărarea dreptului la protecția datelor personale în lumina Deciziei nr. 3560 din 16 iunie 2022 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.  

Conf. univ. dr. av.Raul-Felix HODOȘ, președinte, Societatea Română de Cercetare pentru Afaceri Publice și Private din Târgu Mureș (SOROCAPP)  Persoanele fizice – operatori de date cu caracter personal.    

  

Seara a fost încheiată de ceremonia de acordare a PREMIILOR DE EXCELENȚĂ GDPR 2022 următorilor laureați: 

  • Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Sebastian BURDUJA, ministru  
  • Southeast European Law Enforcement Center – Romulus UNGUREANU, director pentru operațiuni 
  • Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor – Ministerul Afacerilor Interne – Cătălin GIULESCU, director general  
  • Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor – Daniela CIREAȘĂ, președinte    
  • Nestor NestorDiculescu Kingston PetersenAv. Roxana IONESCU, Partener, Head of Environment and Data Protection  
  • Prescure & Partners – Bogdan PANAIT, Managing Partner,    
  • Tunic Prod SRL, Florin TULICIU, director general 
  • Oficiul Responsabilului cu Protecția Datelor Personale – Ministerul Afacerilor Interne, Ionuț SAVU, șeful Oficiului 
  • Țuca Zbârcea și Asociații av. Ciprian TIMOFTE, Partener, șef Departament Data Protection 
  • Grecu și Asociații av.Mihaela BĂLĂU, Head of Compliance Department 
  • Argo Security, Florența RĂDUCANU, director general 
  • Agriangel – Marius DANA, administrator 
  • Centrul de Studii de Drept European, Institutul de Cercetări Juridice, Academia Română, prof. univ. dr. Mihai ȘANDRU, coordonator 
  • Cătălina PANTILIMON, specialist & mentor GDPR 

A urmat sesiunea de fotografii și cocktailul de socializare. S-a zâmbit s-au strâns mâini, s-au stârnit emoții. 

Cum a fost, pe scurt? O zi-maraton, un grad în plus în termometrele spirituale și în memoria afectivă a speakerilor și premianților. A fost un succes comun al unor oameni dedicați, imposibil de înlocuit.