Search
Luni 25 Septembrie 2023
  • :
  • :

Trecut, prezent și viitor în profesiile juridice

Nicolae Cîrstea, președinte, Grupul editorial Universul Juridic 

 

Profesiile juridice fac parte din familia extinsă profesiilor liberale din România. Această apartenență înseamnă nu numai drepturi, ci mai ales obligații pentru destinatarii activității fiecăreia, pentru antreprenoriatul românesc, pentru sistemul judiciar judiciar românesc și nu numai.  

După revoluția din 1989, profesiile liberale în general și cele juridice în special, au traversat momente de cristalizare, momente în care și-au definit principiile de existenţă, în care au pus bazele pe care urmau să funcționeze în noul context economico-social. Au fost atunci câțiva entuziaști și pionieri ai fiecăreia dintre aceste profesii care au crezut, care au sperat  și au cooptat în jurul lor profesioniști cu credințe similare, care s-au raliat acestor deziderate inițiale. Au făcut front comun şi au contribuit la așezarea sau reașezarea bazelor pe care urmau să funcționeze profesiile liberale românești.  

Profesiile juridice au evoluat într-o direcție similară dezvoltării profesiilor liberale. Și-au definit un mod de organizare, și-au structurat organele de conducere și au încercat, la rândul lor, să stabilească un mod coerent de participare la viața cetății prin activitatea fiecăreia dintre ele.  

În prezent, pare că tranziția pe care societatea românească a parcurs-o începe să se încheie, inclusiv în profesiile juridice. Ceea ce pionierii organizării acestor entități au gândit, s-a cristalizat și o nouă generație preia, încet-încet, frâiele, încercând să adapteze activitatea, speranțele și direcțiile de dezvoltare la timpul prezent – fie că vorbim de avocați, consilieri juridici, notari publici, practicienii în insolvență, executori judecătorești. 

Profesiile juridice au intrat, așadar, într-o nouă eră, în care contează viziunea de dezvoltare, verticalitatea, claritatea ideilor, principiile, dar și încrederea pe care o conferă, nu numai în interiorul, dar și în exteriorul profesiei. Contează calitatea de partener pe care o pot oferi societății românești, dar și celorlalți participanți la actul de justiție.  

Sigur că niciodată problemele unei profesii juridice nu se vor termina. Niciodată nu va fi unanimitate în ceea ce privește deciziile organelor de conducere. Niciodată nu va fi unanimitate în ceea ce privește așteptările sau speranțele pe care fiecare membru le vizează. Observăm, însă, că timpul prezent este un timp al predării de ștafetă, al adaptării, al integrării generațiilor care vin la conducerea acestor profesii, al așezării acestora pe baze noi aliniate prezentului, dar mai ales viitorului. 

Tehnologiile, inteligenţa artificială, interacțiunea între membri sau cu beneficiarii activităților acestor profesii impun un alt ritm, impun noi direcții și noi așteptări, iar noi – cei care suntem cumva martorii acestor transformări – așteptăm cu toții mai mult și mai valoros din partea profesiilor juridice, iar membrii acestor entități aspiră cu siguranță la mai mult și mai rodnic  pentru ei, pentru activitatea lor, pentru colegii lor. Dar, mai ales, pentru viitorul lor!