Search
Vineri 14 Iunie 2024
  • :
  • :

”Dreptul a fost și este pentru mine prima dragoste!”

 
interviu cu Adina Calfa, Group General Counsel, E-INFRA

Ați parcurs până azi un drum profesional impresionant: ați fost avocat senior în echipa biroului din România CMS Cameron McKenna, Legal Director al UPC România, al RMGC Gabriel Resources, de mai bine de trei ani dețineți poziția de Group General Counsel al Grupului E-INFRA. Cât de mult diferă responsabilitățile dvs. actuale față de cele din trecut?

Într-adevăr, privind în urmă, pot spune că în cei 20 de ani de activitate am avut șansa de a lucra în companii de top în domeniul lor și într-un mediu extrem de competitiv, ce a avut un rol determinant pentru parcursul meu profesional.

Deși coerent și cumva firesc, drumul nu a fost unul deloc ușor, ci a venit ”la pachet” cu dificultăți și provocări pe care însă am ales să le consider oportunități de dezvoltare.

La fel ca alți colegi General Counsel, am evoluat odată cu rolul profesiei noastre în lumea de business, în prezent fiind cu mult mai mult decât un expert jurist, fiind plasați la conducerea companiei, parte din echipa de top-management. Deschiderea, perseverența și dorința de a evolua continuu mi-au permis accesul în Consiliul de Administrație și ulterior în Consiliul de Supraveghere al Netcity Telecom, una dintre companiile Grupului E-INFRA, alături de colegi din E-INFRA și de reprezentanții fondului de investiții Meridiam, acționar în Netcity.

A fost, pentru dvs., Dreptul un ”coup de foudre”? V-ați dorit dintru începuturi o carieră de avocat sau jurist? V-a ajutat obținerea certificării pe Corporate Governance din partea Școlii Internaționale de Business INSEAD?

Dreptul a fost și este pentru mine ”prima dragoste”, care în fapt m-a condus în mod firesc către roluri strategice în companiile în care am activat, iar în prezent în cadrul Holdingului E-INFRA.

Recent am avut șansa de a urma și absolvi Programul special ”International Directors” din cadrul reputatei școli internaționale de business INSEAD, o experiență pentru care sunt recunoscătoare conducerii E-INFRA, cu atât mai mult cu cât a venit în contextul extraordinar din prezent.

Gradul mare de diversitate și profilul de talie internațională de top, atât al profesorilor, cât și al colegilor de curs, împreună cu accesul la resursele și comunitatea INSEAD, mă ajută să aduc la rândul meu valoare adăugată în organizația pe care o reprezint. Experiența INSEAD mi-a oferit, totodată, o perspectivă diferită asupra provocărilor strategice cauzate de mediul global de astăzi și m-a ajutat să îmi îmbunătățesc competențele strategice din rolul dublu pe care îl am în prezent în cadrul Holdingului E-INFRA.

Sunteți, așadar, la cârma echipelor de juriști care asistă un grup redutabil, E-INFRA, constituit din cinci companii – Electrogrup SA, Netcity Telecom SA, Direct One SA, Nova Power & Gas SRL și WESEE SRL, care reunesc peste 600 de angajați, cu o cifră de afaceri consolidată, la nivelul anului 2020, de peste 123 milioane de euro și profit net de circa 8 milioane euro.

Câți colegi juriști coordonați din poziția dvs.? Cum reușiți să cuprindeți, să înțelegeți și să aprofundați toate problemele juridice cu care se confruntă grupul, în condițiile în care specializările sunt foarte diferite, fiecare cu gradul lor mare de complexitate?

Într-adevăr, Holdingul E-INFRA din care sunt onorată să fac parte, este unul dintre cele mai mari grupuri de afaceri din țară, lider în servicii integrate pentru proiecte de infrastructură; astfel și rolul departamentului juridic pe care îl coordonez este pe măsură. Deși ca număr suntem până în prezent constanți, fiind o echipă de 11 juriști, componența departamentului a evoluat în timp, la fel ca și nivelul de pregătire, pregătirea profesională continuă fiind în cea ce ne privește, o prioritate.

Atât profilul divers al companiilor din cadrul Grupului E-INFRA, cât și contextul pandemic și geopolitic, ne obligă să avem o dezvoltare accelerată și o înțelegere cât mai aprofundată a industriilor în care activăm. Pentru a reuși să venim cu adevărat în sprijinul organizației din care facem parte, în acești ultimi doi ani ne-am transformat, redefinit și reinventat continuu, echipa dând dovadă de o răbdare și o capacitate de adaptare peste medie, astfel că nu pot fi decât foarte mândră și recunoscătoare în același timp.

Reușiți să răspundeți și să soluționați toate situațiile care apar în grup prin prestația colectivelor de juriști in-house sau există și situații în care apelați la serviciile juridice de asistență juridică ale unor case de avocatură din extern?

Așa cum spuneam, organizația din care fac parte a evoluat în mod coerent, constant și considerabil în ultimii ani, astfel că în prezent deținem în palmares o paletă deosebit de largă de problematici care necesită resurse, atât cantitativ, cât și cu grad ridicat de specializare. Deși echipa de juriști E-INFRA are o capacitate mare de a trata într-o proporție majoritară spețele de zi cu zi, avem colaborări de succes pe o serie de proiecte cheie pentru companii.

Cred foarte mult în eficientizarea constantă a activității de zi cu zi, astfel că apelăm cu deschidere la suportul colegilor juriști din casele de avocatură, atunci când natura proiectelor o impune, iar valoarea adăugată adusă organizației este evidentă.

Este mai provocatoare implicarea directă în business? Nu vă lipsește ”libertatea” de care se bucură un avocat stand-alone sau membru al unei echipe mai flexibile de avocați?

Cred că tocmai implicarea directă în business este un stimul în sine pentru inițiativă, creativitate și pentru gândirea out of the box. Provocările cu care se confruntă fiecare dintre companiile Grupului E-INFRA, ca de altfel tot mediul de business românesc și internațional, sunt de cele mai multe ori ocazii bune de a regândi strategia și modul de lucru de zi cu zi.

Implicarea în mod direct în business și în proiectele strategice ale Grupului E-INRA îmi oferă exact libertatea (sau mai bine spus, deschiderea) de care am nevoie pentru a mă dezvolta atât în plan profesional, cât și în cel personal, iar faptul că la bază sunt și jurist nu poate constitui decât un avantaj.

Cum arată o zi de muncă a directorului juridic Adina Calfa? În noul context general, tarat de inflație, creșteri necontrolate de prețuri la gaze și combustibili, instabilitate geopolitică și militară, etc, care sunt măsurile prioritare de repliere și control? Cum vă afectează toate acestea activitatea?

Chiar dacă fiecare zi este diferită, startul îl am mereu foarte devreme, cu telefoane și discuții axate pe proiectele în lucru, dar și cu prioritățile apărute over-night și care trebuie tratate cu prioritate.

Îmi place energia de început de zi și încerc să profit cât pot de aceasta, cu atât mai mult cu cât parcursul zilei nu este întotdeauna previzibil.

De la discuții pe aspecte de guvernanță corporativă și compliance la proiecte comerciale aflate în diverse stadii și care necesită suport, la dezbaterea și înțelegerea chestiunilor tehnice care influențează advice-ul juridic, la analize și rapoarte, proiecte dezvoltate împreună cu restul departamentelor suport (financiar, HR), negocieri, litigii, analiza impactului procesului legislativ, uneori mult prea dinamic, asupra activității companiilor, ziua obișnuită curge într-un ritm pe care îl găsesc din ce în ce mai accelerat.

În ultimii ani, analiza de risc intern/extern a devenit o prioritate maximă și un task recurent, atât la nivel de departament dar și ca o conduită generală, la nivel de organizație. Cred că o conduită vigilentă și alertă este cheie în a furniza suportul necesar organizației pentru a putea depăși această perioadă dificilă și, de ce nu, pentru a fi în etalonul superior al organizațiilor.

Dacă ar fi să reluați mâine formarea dvs. profesională, ați alege la fel?

Dreptul a fost pentru mine un vis devenit realitate și acest lucru a cântărit mult în fiecare decizie pe care am luat-o în momentele cheie/de răscruce din viață, inclusiv în plan personal. Perspectiva și modul logic de abordare a problemelor din viața de zi cu zi se datorează în mare parte fondului dobândit pe parcursul instruirii mele ca jurist.

Categoric, dacă m-aș afla din nou la începutul vieții de elev, studiile juridice ar ocupa un loc pe agenda academică.