Search
Luni 18 Septembrie 2023
  • :
  • :

„Doamnele sunt cu adevărat redutabile, extrem de importante în dezvoltarea avocaturii de business”

 

Interviu cu av. Corina Tănase, Partener, Leaua Damcali Deaconu Păunescu

Corina Tănase are o deosebit de vastă experiență profesională în litigii de mare anvergură soluționate prin arbitraj, în fața Curții Internaționale de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț ICC Paris, în special litigii izvorâte din contracte FIDIC, cu privire la care acordă asistență și reprezentare și în fața Comisiilor de Adjudecare a Disputelor (DAB).

A fost și este membră în echipele de avocați care acordă asistență juridică în arbitrajul internațional privind protecția investițiilor străine sub regulile ICSID. Este specializată cu precădere în dreptul construcțiilor, dreptul contractelor, inclusiv al celor administrative și al contractelor finanțate prin fonduri europene, precum și în domeniul dreptului aviației.

Ați probat o loialitate exemplară față de societatea Leaua Damcali Deaconu Păunescu (LDDP) – aproape 15 ani de activitate susținută în echipă. Care este „secretul” ascensiunii dv. profesionale, până la statutul recent, de Partener?

Un aspect important în dezvoltarea mea profesională a fost (și încă este) implicarea în unele dintre cele mai mari proiecte din cadrul societății LDDP, ce au necesitat o înțelegere a unor mecanisme complexe în industrii specializate, cum ar fi aviație, energie, construcții și mediu.

De fiecare dată am acceptat toate provocările specifice fiecărui proiect și m-am implicat total în găsirea celor mai bune soluții pentru client. De asemenea, sunt o persoană organizată și atentă la detalii, cu o flexibilitate și o capacitatea de acumulare de cunoștințe în varii domenii, nu numai în domeniul dreptului, toate acestea fiind un atu valoros, mai ales în dosare de arbitraj internațional și tranzacții internaționale.

Totodată, în toți acești ani, am avut oportunitatea de a lucra cu o echipă foarte bună de avocați, existând la nivelul echipei de proiect, dar și în relația cu managementul societății LDDP, o comunicare excelentă, precum și o încurajare a exprimării de opinii.

Toate acestea sunt închegate de capacitate de muncă, dedicare profesională și pasiune pentru tot ceea ce fac în cadrul societății LDDP.

Dispuneți de o amplă experiență profesională în litigii de mare anvergură soluționate prin arbitraj internațional, inclusiv în fața Curții Internaționale de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț ICC Paris. Cum puteți descrie aceste litigii pentru public? Ce este important de reținut?

Arbitrajul este o alternativă la instanțele judecătorești statale pentru care părțile pot opta în anumite situații, cel mai des întâlnite fiind cauzele comerciale.

Litigiile sunt soluționate de arbitri care nu sunt judecători profesioniști, ci pot fi juriști sau persoane cu pregătire de specialitate tehnică ori economică. În special în domeniul construcțiilor, în contractele internaționale, arbitrii sunt ingineri sau arhitecți. Aceștia provin din țări diferite, fiind educați în sisteme de drept diferite și având reflexe culturale diferite.

Ca avocat, să pledezi în fața unor arbitri de atât de mare diversitate, reprezintă o provocare profesională pentru care simplele cunoștințe juridice nu sunt suficiente, ci este necesară dezvoltarea unei capacități de înțelegere a backgroundului arbitrului căruia i te adresezi, precum și de adaptare a pledoariei astfel încât aceasta să răspundă nevoilor sale de înțelegere specifice.

Activitatea avocatului nu se limitează la aspectele juridice ce țin de dreptul român, fiind necesar ca acesta să înțeleagă și să încorporeze în orice argument juridic toate aspecte tehnice relevante și toate elementele juridice din alte jurisdicții aplicabile în speța respectivă.

Fiecare dosar arbitral în parte este diferit, atât din punct de vedere procedural, cât și din punctul de vedere al dreptului substanțial.

O altă caracteristică a dosarelor de arbitraj este flexibilitatea probatoriului, precum și complexitatea acestuia.

Majoritatea dosarelor arbitrale în care am fost implicată au necesitat o abordare comparativă multi-jurisdicțională, precum și o colaborare strânsă cu numeroși experți juridici (pe drept român și pe jurisdicție străină), experți tehnici de specialitate în varii domenii (precum, construcții, energie, mediu, consultanță tehnică în proiectare și construcție hidrocentrale, contabili), experți în cuantificarea prejudiciului, precum și experți în determinarea întârzierilor în derularea anumitor proiecte.

Ați acumulat, în timp, rezultate notabile și în domenii precum dreptul transporturilor, dreptul construcțiilor, fuziuni și achiziții, dreptul comercial internațional. Unde ați nota cele mai relevante oportunități și satisfacții profesionale?

Pe lângă arbitrajul comercial internațional, un domeniu foarte drag mie și care mi-a adus numeroase satisfacții profesionale este dreptul aviației, ce include și finanțări internaționale în acest domeniu. Am asistat cu succes clienții în numeroase tranzacții internaționale de achiziție, leasing și operare aeronave, precum și în lansarea de servicii de transport aerian internațional.

De asemenea, împreună cu doamna profesoară Crenguța Leaua, sunt coautor al capitolului „Dispute Adjudication Board in Romania” publicat în 2016 în cartea Arbitration in Romania. A Practitioner’s Guide, editori Crenguta Leaua, Flavius Baias, precum și participant în mai multe publicații internaționale în domeniul arbitrajului, aviației și construcțiilor.

Este avocatura de business un apanaj propriu doamnelor? Care sunt „armele” pe care le folosiți în practica dv.?

Nu cred că putem vorbi de avocatura de business ca un apanaj propriu doamnelor. Consider, în schimb, că doamnele avocat sunt cu adevărat redutabile, fiind extrem de importante în dezvoltarea avocaturii de business din România.

Arma cea mai importantă cred că este seriozitatea, sub toate aspectele muncii profesionale. Încă de la început, în cadrul societății LDDP accentul s-a pus pe înțelegerea nevoilor clientului, primul element al calității fiind calitatea analizei problemei juridice cu care se confruntă clientul.

Al doilea element esențial este depunerea tuturor diligențelor profesionale spre soluționarea cu eficiență a problemelor clientului.

În practica mea, scopul este să ofer clienților soluții concrete, adaptate complet situației lor, atât din punct de vedere juridic, cât și comercial. Acestea sunt valori foarte importante pentru mine și mi-au ghidat cariera până acum.

Contextul economic și de business actual nu arată foarte încurajator. Cum ar trebui să-și îmbogățească experiența profesională tinerele doamne/domnișoare avocat care aleg o carieră de practician în domeniul de afaceri?

Consider că o doamnă/domnișoară avocat, practician în domeniul de business trebuie să aibă capacitatea de adaptare și de înțelegere clară a domeniului comercial sau tehnic în care oferă asistență.

Un mod de îmbogățire a experienței profesionale este găsirea unui mentor, expert în domeniul ales, care să ghideze tânăra avocată și să o ajute să își atingă potențialul maxim. Este important să poată observa în practică diversele mecanisme de negociere, diversele stiluri de pledoarii, precum și care sunt elementele esențiale în contracte.

De asemenea, pentru o tânără avocat este foarte valoros feedbackul pe care îl poate obține și, de aceea, recomand să îl solicite atât de la mentor, cât și de la client și, mai mult decât atât, să înțeleagă și să accepte atât aspectele pozitive, cât și aspectele ce necesită îmbunătățire.