Interviu cu Mihaela Racleș, Legal Compliance Director, Profi Rom Food
Ați absolvit cursurile Facultății de Administrație și Afaceri din cadrul Universității din București, pe cele ale Facultății de Drept din cadrul Universității „Nicolae Titulescu”, apoi ați urmat alte trei programe de Master. V-ați „blindat” profesional cu premeditare sau parcursul dv. din carieră v-a impus lărgirea orizontului?
Nu m-am gândit niciodată la pregătirea mea profesională ca la o armură, însă trebuie să recunosc că e o perspectivă demnă de explorat!
Am fost mereu eleva silitoare și curioasă, care își dorea să știe mai mult și mai mult, așa că dorința aceasta de cunoaștere și de a învăța am avut-o, din fericire, încă de mică.
Cred că ceea ce a fost un pic neprevăzut și a generat „varietate” în pregătirea mea a fost faptul că în primul an de facultate am descoperit Dreptul; aceea a fost, să zicem, revelația din viața mea, pregătirea mea de până la acel moment neavând nicio legătura cu Dreptul. Doar că nu eram dispusă să renunț la ceea ce crezusem până atunci că e potrivit pentru mine, așa că am dus până la capăt studiile în domeniul administrației și afacerilor. Nu știam, la acel moment, cum va arăta în realitate parcursul meu profesional, însă știam sigur că vreau să fie în domeniul juridic.
Ce pot adăuga, este că mi-am dorit ca atât din perspectiva teoretică, cât și practică, să înțeleg și zona de business, iar parte din studiile mele au fost tocmai în această direcție.
Ați avut un parcurs dinamic în carieră: ați debutat în echipa BCR Leasing, ați fost Junior Legal Adviser în cadrul Raiffeisen Leasing IFN SA, Legal Adviser în cadrul BCR, respectiv Legal Adviser & Compliance Officer în Alpha Leasing IFN SA, Legal & Compliance Director în cadrul Lidl și Head of Legal în cadrul Grupului Nobel, iar actulamente, de mai bine de un an, sunteți juristul șef al Profi. E limpede că viața dv. profesională s-a împărțit, practic, între sectorul financiar-bancar și cel de retail. Cum a câștigat comerțul în fața serviciilor financiare în opțiunile dumneavoastră? Poate fi experiența dv. personală, de jurist trecut prin furcile caudine din financiar-bancar și retail, un model pentru a înțelege piața și a sprijini un business de anvergură?
În domeniul financiar-bancar am învățat extrem de multe, am pus bazele formării mele profesionale și am fost suficient de norocoasă încât să mă bucur pe acest drum de câteva persoane de la care să învăț și mai ales care să creadă în mine.
Domeniul retail însă… a fost și rămâne o provocare zi de zi. Este cea mai complexă structură de business și de legal în egală măsură, încât nu ai cum să te plictisești, dimpotrivă – ai loc să crești și să te dezvolți.
Cred că fiecare dintre noi ne potrivim undeva, sunt specialiști extraordinari în fiecare domeniu și da, cred că ceea ce rămâne ca element esențial este înțelegerea businessului și a pieței în care activăm fiecare. Experiența mea personală e un doar un exemplu și sper că prin felul meu de a fi, de a gândi și de a acționa reușesc, într-un fel sau altul, să fiu un exemplu pentru cei din jurul meu.
Ce primează în departamentul dv. – buna comunicare, pregătirea profesională, lucrul în echipă, organizarea, guvernanța de grup? De fapt, cum ajungeți la rezultate bune? Câtă încredere aveți, personal, în reflexele și practicile formale, corporatiste?
Având în vedere dinamica și expansiunea Profi din ultimii ani, acest lucru se vede și în dinamica și implicarea noastră la nivelul întregii companii. Ceea ce construim acum e un sistem bazat pe formare profesională în anumite arii și o comunicare strânsă cu principalii clienți interni, în vederea înțelegerii modului în care ei lucrează și își construiesc strategiile de business. Pentru mine, cel mai mult contează ca fiecare membru al echipei să se simtă implicat și să știe că are susținerea mea în a se dezvolta și pentru asta comunicarea și munca în echipă aș vrea să fie principiile pe care construim.
În ceea ce privește modul în care reușim să atingem obiectivele de performanță pe care le stabilim, cred că modul în care reușim să facem asta e prin munca noastră ca echipă, dar și prin munca și contribuția personală a fiecăruia dintre noi, prin consecvență și cu răbdare. Cred că și munca la distanță sau în sistem hibrid ne-a învățat să ne dăm timp pentru ca lucrurile să se întâmple și, în același timp, ne-a învățat că adaptabilitatea e o resursă de care avem cu toții nevoie.
Coordonați echipa de Legal Compliance din cadrul Profi, unul dintre retailerii de frunte din România, angajat într-o competiție acerbă cu alți rivali de talie globală prezenți pe piața din țara noastră. Care sunt principalele activități de reprezentare juridică a companiei pe care le acoperiți? Care este zona cea mai solicitantă – cea pe relația cu statul și autoritățile, cu alte societăți (B2B) sau cu clienții finali (B2C)?
Spuneam că provocările în domeniul retail sunt extrem de complexe, iar ariile menționate mai sus sunt doar o parte din ele.
În cadrul activității echipei noastre sunt trei arii principale: Legal, Compliance și Protecția Datelor, fiecare dintre ele cu provocările ei.
În zona de Legal avem, pe de o parte, zona de consultanță juridică (și aici vorbim despre domenii diverse, acoperind practic toate zonele de activitate de la nivelul companiei, fie că vorbim despre operațional, autorizații, marketing, achiziții, protecția consumatorului, siguranța alimentară, logistică etc. – acum cred că e mai clar de ce retailul este un domeniu extrem de complex și vast), precum și zona de redactare și negociere contracte (din nou, pentru toate ariile de business din cadrul companiei). Nu în ultimul rând, gestionarea litigiilor este una din activitățile și provocările noastre, având specialiști în cadrul echipei care se ocupă și de această zonă.
În zonele de Compliance și Protecția Datelor, obiectivul nostru principal este să asigurăm conformitatea activității societății, precum și protejarea intereselor companiei prin evitarea riscurilor la care ar putea fi expusă.
Cred că una din provocările cele mai mari pe care le avem în momentul de față este zona de regulatory compliance, în considerarea unui context legislativ extrem de dinamic, care vine cu multe provocări și care presupune adaptarea noastră la nivel de politici interne, practici comerciale, astfel încât să asigurăm conformitatea cu legislația în vigoare. Ne implicăm în acest sens în mod activ în procesul legislativ, în special prin intermediul asociațiilor de profil din care facem parte.
Ce anume diferențiază un jurist cu vocație, dedicat, in-house, de o casă de avocatură care asistă când și când un client, o companie? De ce și când apelează un mare retailer, de exemplu, în mod externalizat, la serviciile unei astfel de firme?
În opinia mea, diferența esențială vine din înțelegerea modului în care funcționează businessul. Juristul in-house va avea un know-how în această privință și va căuta soluțiile care să funcționeze, nu argumentele pentru care nu ar putea funcționa, evident cu identificare corespunzătoare a riscurilor și evitarea acestora.
Tocmai în considerarea acestui principiu de înțelegere a businessului și a politicilor proprii fiecărei companii, relațiile de colaborare cu casele de avocatură se construiesc în timp, existând procese de selecție și urmărindu-se experiența acestora în domeniile relevante.
Suportul avocaților externi este evident important și relevant, mai ales în domenii în care riscurile sunt mai mari, cum ar fi concurența sau protecția datelor sau partea de litigii, precum și în situații în care se dorește o analiză detaliată a unui cadru legislativ specific atunci când poate sunt direcții și strategii noi de dezvoltare.
Reprezentați juridic retailerul cu cel mai mare număr de magazine din România, cu cea mai mare acoperire teritorială și, potrivit declarațiilor oficiale, expansiunea continuă. Care sunt cele mai mari provocări pentru echipa de juriști din această perspectivă?
Expasiunea continuă, acest trend menținându-se, însă focusul nostru sunt în același timp calitatea și imaginea noastră în fața clienților. Aceste lucruri se văd în noul format pe care îl implementăm. Așa că, pe lângă noi magazine, veți vedea și multe magazine remodelate.
Avem, în același timp, și multe proiecte de digitalizare, de exemplu, aplicația Profi lansată anul acesta, care sperăm să ajungă să fie folosită de cât mai mulți dintre clienții noștri și să creeze experiențe extrem de plăcute pentru ei la cumpărături în magazinele noastre.
Mă bucur că echipa noastră lucrează îndeaproape cu departamentele de business sau operaționale în vederea dezvoltării și implementării acestor proiecte, care reprezintă pentru noi provocări profesionale în vederea identificării unor soluții optime pentru atingerea scopurilor urmărite, în linie cu rigorile legislative.
Aveți în față, ca retailer, mari comandamente impuse de legislația de mediu, de iminentul sistem de returnare-garanție a ambalajelor, de protecție a consumatorilor etc. Cum credeți că va răspunde sectorul dv., în general, și Profi, în particular, acestor mari cerințe?
Într-adevăr, cadrul legislativ aplicabil pieței de retail este extrem de dinamic și provocator, mai ales în ultima perioadă, având în vedere atât transpunerea anumitor directive europene, cât și diverse inițiative locale.
Sunt anumite proiecte, cum este sistemul de garanție-returnare, pe care l-ați menționat, cu impact pozitiv asupra mediului, cu măsuri pe care le susținem și la implementarea cărora participăm în mod activ. Așa că sunt anumite inițiative pe care le susținem și pe care le apreciem ca fiind necesare, pe unele avându-le deja implementate în practicile și politicile noastre, însă rămânem extrem de implicați în procesul legislativ, urmărind înțelegerea de către autoritatea legiuitoare sau de reglementare a impactului asupra mediului de afaceri și proporționalitatea măsurilor dispuse.
În consecință, ne asigurăm că avem resurse interne alocate monitorizării cadrului legislativ și inițiativelor legislative, rămânem implicați în procesul legislativ și în contact permanent cu autoritățile de reglementare, asigurându-ne că asigurăm conformitatea cu cadrul legislativ. Pentru toate acestea, avem nevoie de claritate și consecvență, precum și deschidere la dialog din partea autorităților relevante, pentru a asigura în final cele mai bune produse și servicii clienților noștri.
Care sunt temerile dv. cele mai mari, în ordine descrescătoare: contexul geomilitar, inflația în creștere, criza economică generală și de forță de muncă?
În toate situațiile, cred că o criză economică generală este cea care ar afecta considerabil activitățile noastre, ale tuturor, atât la nivel de companii, cât și la nivel personal. Apoi aș spune că inflația, având efecte din nou majore în ceea ce privește cadrul economic general, cât și afectarea directă a noastră, a tuturor.
Criza de pe piața muncii este din nou o provocare, iar pentru noi, ca unul din cei mai mari angajatori, este cu siguranță un element care ne-ar afecta.
Și în ultimul rând, deși suntem de câteva luni în prezența acestui fenomen, care cred că ne-a luat prin surprindere pe toți, contextul geomilitar, care are ca efect apariția unui mediu nesigur și dramatic.