Search
Marti 30 Mai 2023
  • :
  • :

Trans Sped a ținut mereu să fie în avangarda procesului de transformare digitală

Interviu cu Camelia Ivan, CEO, Trans Sped 

 

Trans Sped este unul dintre merituoșii pionieri și promotori ai soluțiilor de transformare digitală, fintech, digitalizare și automatizare procese, precum și servicii de încredere de pe piața românească. Pe scurt – ce au însemnat cei aproape 19 de ani de activitate în domeniu? 

Acești 19 ani au însemnat o investiție constantă în cercetare și dezvoltare de noi tehnologii, au însemnat pionierat permanent în tot ceea ce înseamnă transformare digitală, au însemnat nenumărate premiere și inovații pe care le-am adus pe piața românească și internațională. Suntem cel mai experimentat furnizor de servicii de încredere din România, singurul ale cărui certificate digitale calificate sunt recunoscute în toate țările UE și în US. 

Printre premierele despre care vorbeam, aș menționa faptul că Trans Sped este prima companie din România care a oferit semnătură electronică cu chei criptografice în cloud, prima care a dezvoltat soluția Long Term Preservation și tot prima care a oferit servicii certificate de identificare video la distanță acreditate ADR. Totodată suntem parte a consorțiului condus de ISS – Institutul de Științe Spațiale – ce va realiza Centrul Național de Referință în domeniul comunicațiilor cuantice Quantec, care va avea rolul de a asimila și dezvolta tehnologiile emergente din domeniul comunicațiilor cuantice.  

Un alt lucru definitoriu pentru activitatea Trans Sped de până acum este angajamentul pe care ni l-am asumat în susținerea mediului de afaceri autohton. Am ținut mereu să fim în avangarda procesului de transformare digitală și, în același timp, să aducem în România, pentru companiile și instituțiile românești, servicii de încredere de cel mai înalt nivel, atât în privința eficacității, cât și a securității. 

Care este oferta de bază a firmei, căror verticale de business vă adresați cu precădere, în ce zonă de produse și servicii „străluciți”? 

Cele două mari direcții de business Trans Sped sunt serviciile de încredere și soluțiile de transformare digitală, fintech și automatizare procese. Iar marele avantaj al portofoliului nostru este flexibilitatea soluțiilor și, în consecință, libertatea de alegere pe care o putem oferi partenerilor noștri.  

În funcție de cerințele acestora, asigurăm soluții standard sau super-personalizate de transformare digitală end-to-end sau le integrăm cu soluțiile deja existente ale clienților, în vederea eficientizării și securizării proceselor convenționale. 

Orice business cu potențial de digitalizare, din orice domeniu și de orice dimensiune poate opta – și, aș adăuga, ar trebui să opteze – pentru soluții de transformare digitală. De altfel, tot mai multe au început deja să o facă, pentru că schimbarea către digital înseamnă procese mai eficiente și mai sigure, dar și timp și bani economisiți. Iar sectorul financiar sau sectorul pharma sunt două dintre cele mai bune exemple în acest sens. 

Cum resimțiți deschiderea și „apetitul” persoanelor fizice și juridice din România față de soluțiile tehnologice avansate și moderne? 

A fost un salt incredibil în ultimii ani, dar încă este un spațiu imens de creștere. Sunt ani efervescenți în domeniul transformării digitale și multe companii din România au adoptat soluții de transformare digitală.  

Ce este însă și mai îmbucurător este că autoritățile investesc și ele masiv în digitalizarea proceselor administrative și o fac cu succes.  

La rândul lor, utilizatorii, nu doar firmele, ci și persoanele fizice, înțeleg avantajele digitalizării. Și, prin urmare, merg tot mai mult către astfel de soluții care le facilitează relația atât cu organizațiile din mediul privat, cât și cu administrația publică.  

Cred că deschiderea pentru tehnologiile avansate vine așadar firesc, mai ales că, în prezent, cadrul legislativ sprijină acest „apetit” către digitalizare, care, pe scurt, înseamnă optimizarea proceselor, a timpului și a resurselor. 

Ce ne puteți preciza cu privire la VideoID – soluția promovată de Trans Sped pentru identificarea video a clienților, certificată conform Regulamentului European 910/2014 (eIDAS) și Directivei Europene 849/2015 privind AML? 

Suntem primul furnizor de servicii de identificare video la distanță acreditat ADR din România, iar asta vine ca o confirmare a faptului că inovația în domeniul transformării digitale este un obiectiv strategic pentru Trans Sped. Identificarea și autentificarea la distanță permit interacțiunea utilizatorilor cu autorități publice, cu persoane fizice sau cu persoane juridice fără a mai fi nevoie de deplasare la un birou fizic. Totul se întâmplă online, din câteva clicuri! Asta favorizează automatizarea proceselor de verificare a documentelor, într-un cadru mai sigur și mai eficient, cu costuri semnificativ reduse. Implicit, acest lucru înseamnă economie de timp pentru clienți și economie de resurse pentru companii. 

Aș mai face o precizare, care este destul de relevantă pentru nivelul de dedicare pe care îl avem în direcția transformării digitale. Soluția de video-identificare de la Trans Sped, complet automată sau cu ajutorul unui operator uman, a fost avizată de Autoritatea pentru Digitalizarea României la doar șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei președintelui Autorității pentru Digitalizarea României prin care au fost aprobate normele de recunoaștere și reglementare a acestor proceduri. Certificarea conform Regulamentului European 910/2014 (eIDAS) și Directivei Europene 849/2015 privind AML, precum și conformitatea cu prevederile Legii 129/2019 privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului (KYC) atestă faptul că soluția VideoID Trans Sped respectă cele mai înalte standarde de securitate. 

Cum a decurs și decurge colaborarea dv. cu autoritățile de profil pentru acreditarea unor astfel de servicii după stabilirea cadrului legal? 

Am colaborat și colaborăm bine cu toate instituțiile-cheie din România. Avem foarte multe parteneriate nu doar cu mari companii din țară și din afară, ci și cu autoritățile publice din România.  

Trans Sped a fost primul Prestator de Servicii de Încredere din România certificat conform Regulamentului European 910/2014, încă din 2017, imediat după intrarea în vigoare a Regulamentului eIDAS, când Comisia Europeană a devenit Organism de Reglementare pentru Prestatorii de Servicii de Încredere, iar autoritatea din România (în prezent ADR) a devenit Organism de Supraveghere. Tehnologia avansată folosită de Trans Sped, precum și conformitatea cu standardele internaționale, ISO, NIST și ETSI, care stau la baza certificării noastre în SUA, respectiv UE ne-au oferit un avantaj sporit în acreditarea soluțiilor Trans Sped cu autoritățile de profil din România.  

Evident, actele normative din ultimii ani au avut un rol important în fluidizarea colaborării cu autoritățile de profil, iar faptul că UE a acționat și acționează ca un motor al transformării digitale nu face decât să accelereze și să ducă la un alt nivel această colaborare.  

Cum considerați că ar trebui încurajați, convinși sau chiar obligați cei din sectorul public și privat din România să adopte produse și servicii digitale de încredere, cu toate beneficiile aferente? 

Ultimii ani au venit cu schimbări majore și benefice în direcția digitalizării. De exemplu, a fost stabilit un cadru legislativ clar și modern pentru semnarea digitală a documentelor. Au fost oferite facilități, oportunități și chiar finanțări pentru achiziționarea de certificate digitale, atât de către persoanele juridice, cât și de către persoanele fizice. S-au luat măsuri pentru fluidizarea și eficientizarea proceselor administrative. Iar acest lucru a contat foarte mult. 

Cerințele mediului privat au accelerat adoptarea serviciilor de încredere și a soluțiilor digitale. De asemenea, precizarea cadrului legislativ a motivat sectorul public să facă pași în aceeași direcție. Procesele de transformare digitală au câștigat astfel teren, au devenit mai vizibile, iar beneficiile lor au început să fie tot mai cunoscute. S-a dovedit astfel că implementarea soluțiilor digitale înseamnă timp economisit, costuri reduse, o mai bună monitorizare a proceselor și, cel mai important, o creștere semnificativă a securității datelor. Serviciile digitale automatizează și simplifică procese complexe, iar asta nu face decât să asigure o interacțiune lină a persoanelor fizice și a persoanelor juridice cu statul și cu clienții lor, dar și să seteze cele mai înalte standarde de securitate.  

De aceea, cred că tranziția digitală este încurajată tocmai de conștientizarea tuturor acestor beneficii atât pentru sectorul public, cât și pentru cel privat. 

 

Trans Sped – business card 

Prezent pe piața din România din 2004 și internațional din 2008, Trans Sped este azi un furnizor global de soluții de transformare digitală, fintech și automatizare și un prestator de servicii de încredere care se bucură de recunoaștere internațională. 

Trans Sped a fost prima companie din România care a emis certificate digitale pentru semnătură electronică în cloud, primul Prestator Calificat de Servicii de Încredere din România certificat conform Regulamentului eIDAS, prima companie din țară care a dezvoltat soluția LTP și prima companie locală care a obținut avizul ADR pentru furnizarea serviciilor de VideoID.