Search
Vineri 22 Septembrie 2023
  • :
  • :

”Dacă ar fi să iau totul de la capăt, aş proceda la fel!”

 

Interviu cu Dana Gruia Dufaut, Avocat Fondator Cabinet de Avocat Gruia Dufaut

Sunteți o deschizătoare de drumuri în avocatura de business din România. Ați acordat asistență investitorilor străini încă din 1991. Cum au fost începuturile, ce dificultăți ați întâmpinat într-un mediu de afaceri incipient, specific unei țări care traversase zeci de ani de comunism?

Să începi ceva este întotdeauna un exercițiu de curaj şi determinare, dublat de o atitudine pozitivă şi o pasiune pentru ceea ce vrei să realizezi. Asta este valabil şi pentru avocații care aleg sa își deschidă propriul cabinet şi să înceapă practic o afacere de la zero. A fost valabil şi în cazul meu. In 1990, când am revenit în România ca avocat în Baroul din Paris, am descoperit o societate în căutarea ideilor de business şi a conceptelor de afaceri adecvate noilor cerințe ale economiei de piață.

De câțiva ani practicam avocatura de business în Franța, astfel că am înțeles imediat că trecerea României de la o economie centralizată la una de piață, venea la pachet cu multe oportunități, dar şi cu la fel de multe provocări. Dacă oportunitățile se traduceau printr-o cerere crescândă de asistenţă juridică sau pur şi simplu printr-un spaţiu de manevră larg ce ne-a permis, nouă, avocaţilor de business din piaţă să inovăm în domeniul juridic cum nu am fi putut-o face nicăieri în Europa occidentală, dificultăţile s-au datorat mai ales „moştenirii comuniste”. Această moştenire – care mărturisesc că mi-a depăşit nu de puține ori așteptările – a fost deosebit de complexă. In primul rând, în plan juridic am avut de-a face cu un vid legislativ, o insecuritate juridică care, de altfel, continuă în anumite domenii să se manifeste şi după 30 de ani. Apoi, în plan socio-politic şi economic lucrurile au fost la fel de complexe şi greu de gestionat, cu efecte dramatice în evoluția mediului de afaceri din ţară.

Dar atunci când ești tânăr şi dornic să avansezi este de ajuns sa spui „pot” şi vei putea. Găsești energia, resorturile care te țin pe drumul tău, chiar dacă uneori te mai întorci puţin din drum şi te reinventezi. Eu am avut şi şansa de a aduna în jurul meu tineri avocaţi români la fel de dornici să reușească şi să ofere servicii juridice la standarde europene.

Privatizări, investiții greenfield, achizitii… Cu riscul să vă adresăm o întrebare al cărei răspuns se poate întinde pe volume întregi, cum s-au mișcat legiuitorul şi autoritățile, în toată această perioadă ? Ați avut un cadru prielnic pentru derularea activității ?

Cu riscul de a stârni unele controverse, consider ca România a făcut pași uriași în ultimii 30 de ani în domeniul legislativ. Intr-un interval relativ scurt de timp, a creat şi implementat un cadru juridic de business compatibil cu normele europene.

De la momentul 1990, când nu exista nici măcar o lege a societăților comerciale până în prezent când vorbim de reglementări în domeniul guvernanței corporative, al criptomonedelor sau GDPR, au fost adoptate multe legii care garantează investiţiile şi funcționarea economiei de piață. Alte state europene care nu au cunoscut regimul comunist au putut crea mecanisme juridice solide în decursul a mai multor secole.

Astfel, daca unele greșeli făcute in materie de reglementare au fost cumva justificate, altele care au afectat mai ales realizarea reformei în Justiție au făcut ca România sa aibă de suferit şi, implicit, acest lucru a afectat şi mediul de afaceri. Inadvertenţe judiciare sau lentori in derularea proceselor, corupția, instabilitatea instituționala au provocat pierderi pentru unele companii sau au dus chiar la dispariția unor investiții….

Mariile companii au venit însă cu planuri serioase de afaceri în ţară şi multe au reușit să depășească aceste greutăți. Asta arată că în România avantajele de a rămâne, au fost mereu mai importante decât dificultățile de parcurs.

D-na Gruia Dufaut, s-au împlinit 30 de când lucrati în România. Care sunt cele mai importante realizări și ce ați schimba dacă ar trebui să o luați de la capăt?

Cea mai importantă realizare este aceea că oferim competitivitate pe termen lung clienților şi îi ajutăm să se dezvolte în condiții de siguranță juridică.

De 30 de ani Cabinetul este o casă a investitorilor privați, astfel că am lucrat în permanenţă să ne creștem competentele în cât mai multe domenii, printr-un efort de anticipare a nevoilor din piaţă. Vocația noastră, la Cabinetul de Avocați GRUIA DUFAUT, este de a securiza şi favoriza performanta, inclusiv prin selecția de avocați care dispun de competente transversale şi care sunt capabili să asigure o diversitate a cunoștințelor prin acoperirea mai multor jurisdicții.

Know-how-ul dobândit in Franța şi modelul de business francez pe care l-am introdus în piața ne-au garantat succesul de până acum şi continuă să ne diferențieze. Noi vorbim pe limba fiecărui client şi când preluam un dosar vrem să înțelegem toate detaliile businessului clientului, tocmai pentru a îl putea ajuta „hand made”.

Calendarul realizărilor noastre este, aşadar, legat de fiecare dosar dus la bun sfârșit pentru fiecare client în parte, fie că vorbim de un gigant în telecomunicaţii sau din domeniul infrastructurii, fie că ne referim la un IMM din zona de servicii sau la un subcontractant dintr-un sector industrial anume.

Si, dacă ar fi să iau totul de la capăt, aş proceda la fel. Aş continua să creez, ca şi până acum, punţi între oameni şi companii, între companiile din ţară şi investitorii străini pe care îmi place să îi aduc în România şi să îi ajut să reuşeasca. Inclusiv în ceea ce privește modelul de business al Cabinetului, la fel aş proceda. Aş merge tot pe același stil de management colaborativ, care lasă avocaților spațiu să evolueze, să crească, să ia decizii şi să se antreneze pentru succes. Aş avea ca şi acum alături de mine aceeaşi echipă de avocaţi ambiţioşi, cu standarde etice înalte şi cu o formare dobândita în ţară şi străinătate.

Aveți o experiență bogata, atat in domeniul avocaturii de business, cat şi din perspectiva promovarii relatiilor franco–romane, ca fost Consilier de Comert Exterior al Frantei, administrator al CCI franceze in Romania sau din pozitia actuala de Consilier ales al francezilor din strainatate pentru circumscriptia Romania – Republica Moldova. Se apropie România, încet-încet, de „sora mai mare”, Franta, din perspectiva functionarii justitiei sau a modelului economic?

Romania şi Franța sunt două ţări membre ale comunității europene, iar regulile aplicate în materie de funcționare a justiției şi de economie sunt asemănătoare. Pe de altă parte, influenţa sistemului de drept francez la noi este bine-cunoscută. Diferențele dintre noi vin din intensitatea aplicării mecanismelor juridice, din faptul că în Franța există cu adevărat politici publice pentru justiţie, iar sistemul judiciar are capacitatea de a se autoregla şi de a se adapta la cerinţele societății.

Dacă am face, deci, o analiză pe baza statisticilor sau chiar şi pe baza observării subiective, atunci am putea lesne constata că România mai are în continuare multe de făcut pentru a se apropia de Franţa în privința funcționarii justiției.

Același lucru și din perspectiva funcționarii economiei, știut fiind ca Franța este a șaptea putere economică mondială…

In general nu îmi plac generalizările, dar cred că Franța poate fi un model de urmat pentru România în multe privințe, atât în ce privește funcționarea justiției şi a instituțiilor puterii judecătorești, cat şi modelul economic.

Pentru cititorii noștri, din antreprenoriat şi din administrație: care este secretul atragerii de investiții străine consistente şi profitabile?

România este pe agenda investitorilor datorită dimensiunii pieţei şi poziției sale geostrategice, inclusiv în contextul actual generat de pandemia de Covid sau de războiul din Ucraina.

Pentru a atrage însă investiții consistente, trebuie să ținem ușile deschise, să știm unde vrem să fim ca ţară în următorii ani şi mai ales să ne concentrăm pe nevoile mediului economic cum ar fi fiscalitate avantajoasă, infrastructură, stabilitate politică şi predictibilitate legislativă, forță de muncă calificată.

Apoi, selecția investitorilor este importantă, întrucât doar investițiile creatoare de plus valoare vor fi şi profitabile pe termen lung şi vor putea ajuta la reducerea decalajului de dezvoltare existent între România şi Europa occidentală.

Accesul la resurse şi la finanțare contează în egală măsură, ca şi existenţa unui parteneriat real între administrația publică, mediul privat şi sistemul educaţional. În fine, voinţa politică contează la fel de mult pentru atragerea investițiilor, ori la acest capitol România nu a excelat niciodată. Acum cei care au misiunea de a atrage investiții trebuie să ştie că cel mai mare risc dintre toate care îi pândeşte, este de a nu-şi asuma niciunul.

În concluzie, aş vrea să reamintesc ce spunea Henry Ford despre antreprenoriat: „Ca să reușești, trebuie să îti faci treaba bine, să privești orice eventual eşec ca pe o oportunitate, să fii constant în munca ta, să laşi acţiunile şi efortul tău să vorbească pentru tine, dar nici să faci o afacere doar pentru bani”.

Dana GRUIA DUFAUT – Business Card

Dana GRUIA DUFAUT, avocat în Barourile din Paris și București, este fondatoarea Cabinetului de Avocatură GRUIA DUFAUT, care furnizează de 30 de ani, în România, servicii de consultanță și reprezentare juridică pentru companii în domeniul dreptului afacerilor.

A acordat asistență unui număr semnificativ de clienți ai Cabinetului, în cadrul proiectelor strategice de investiții și dezvoltare locală, intervențiile sale vizând cu precădere acordarea de consultanță în cadrul operațiunilor de fuziuni si achiziții, privatizări sau in diverse problematici din domeniul dreptului societăților, dreptului imobiliar și al construcțiilor și dreptului fiscal.

Distinsă cu Legiunea de Onoare în grad de Cavaler, si Ordinul National al Meritului in grad de Cavaler acordate de statul francez, Dana GRUIA DUFAUT este una din figurile reprezentative ale comunității de afaceri franco-romane, Consilier al francezilor din străinătate pentru Circumscripția România – Republica Moldova.

CABINETUL DE AVOCAT GRUIA DUFAUT

GRUIA DUFAUT este unul dintre primele cabinete de avocatură de business independente francofone apărute în România, în urmă cu 30 de ani.

Cabinetul operează cu două birouri, la Paris și la București, oferind asistență juridică în toate domeniile dreptului afacerilor, cu precădere în cadrul tranzacțiilor comerciale, fuziuni și achiziții, în procesele de reorganizare & restructurare de companii, achiziții publice, proiecte greenfield și joint-venture, dreptul muncii, GDPR și litigii comerciale.

Cu o echipă de 15 avocați, formați atât în România, cât și în străinătate, Cabinetul deservește o clientelă multinațională și multisectorială, ce activează în domenii precum: construcții și infrastructură, telecomunicații, industria auto, transport și logistică, petrol&gaze, IT&C, asigurări, servicii publice, agricultură și agrifood, retail, sănătate și biotehnologie.

Din 2019, GRUIA DUFAUT a fost selectat de Team France Export pentru a oferi servicii suport de acompaniere comercială în România pentru IMM franceze, în cadrul activității « drept și fiscalitate – creare de filiale și consultanță».